Katarzyna Gubała
VegLab

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

Kobieta Hotelarz niezwykła konferencja w Ostródzie

Z kobietami, dla kobiet i o kobietach – to tematy branżowej konferencji w Willa Port w Ostródzie zorganizowanej przez sieć Polskie Hotele Niezależne – Harmony Polish Hotels. 8 marca wydarzenie rozpoczęło cykl eventów mających zwrócić uwagę na rolę kobiet w hotelarstwie i pokazać ich wkład w rozwój branży. Kobieca reprezentacja branży hotelarskiej i turystycznej stawiła się tłumnie.

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

 

Wydarzenia z cyklu Kobieta-HotelarzZ mają na celu m.in. integrację kobiet hotelarek, wzmocnienie relacji biznesowych. Podczas eventów towarzyszących pojawią się rozmowy o kobietach w hotelarstwie, kobietach – gościach hotelowych i restauracyjnych, a także tematyczne panele dyskusyjne.

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

 

– Trudno nie wpisać się w promowanie roli kobiet w polskim hotelarstwie również poprzez naszą organizację, w której pracuje wiele cudownych i wartościowych kobiet – mówiła Elżbieta Lendo, prezes Harmony Polish Hotels i sieci Lendo Hotels Group. – Chcemy głośno dopowiedzieć, że to właśnie kobiety wnoszą ogromny wkład w budowanie wizerunku polskiego hotelarstwa.

Konferencję Kobieta-Hotelarz Elżbieta Lendo rozpoczęła od odczytania listu Pierwszej Damy RP do zgromadzonych na wydarzeniu.

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

 

8 marca w Willa Port w Ostródzie

Akcja Kobieta-Hotelarz to cykl wydarzeń, które zainaugurowała marcowa konferencja „Kobieta w hotelu”. Podczas dnia wypełnionego spotkaniami i wykładami pojawili się znani mentorzy i eksperci zarówno z branży, jak i ze świata biznesu.

Konferencja rozpoczęła się od przemówienia Adama Gąsiora, redaktora naczelnego portalu Wasza Turystyka ogłaszającego rok 2022 rokiem kobiet w turystyce.

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

 

Na zgromadzone osoby na sali czekał też niezwykły wykład energetycznej Doroty Ostrożańskiej „Poznaj algorytm do siebie samej i bądź szczęśliwa!”. Podczas niego można było dowiedzieć się więcej o swoim typie osobowości w biznesie oraz w życiu prywatnym.

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

 

Trend jest jasny: kobiety rządzą!

„Przez żołądek do kobiecego serca! Jak trafić z ofertą HoReCa do pań i ile na tym można zyskać?” – to porywające case study, które poprowadziła Katarzyna Gubała.

To panie wybierają, do jakiego hotelu pojechać na wakacje, w której restauracji zjeść i oczywiście… co na obiad! Czy można to wykorzystać konstruując ofertę hotelu i restauracji? Zdecydowanie Tak! O swoich doświadczeniach w tym temacie w niezwykle interesujący sposób opowiedziały zaproszone panelistki:

  • Iga Bartczak, dyrektorka hotelu Cottonina Hotel & Mineral Spa Resort w Świeradowie Zdrój
  • Monika Kowalska, general manager Vienna House Amber Baltic Miedzyzdroje
  • Anna Wałęsa, kierownik marketingu i PR Art Hotel we Wrocławu
  • Katarzyna Duda, kierownik ds. administracyjnych i wsparcia operacyjnego Baziółka Swedeponic

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

 

Specjalistki w temacie

Wśród zaproszonych rozmówców pojawiły się dyrektorki i dyrektorzy wielu sieci hotelarskich, zarówno polskich, jak i zagranicznych, właściciele obiektów, specjaliści od pre-openingu, eksperci SPA, guest experience.

- To będzie idealna okazja, aby wymienić się doświadczeniami i wiedzą – mówi Agnieszka Radzikowska, wiceprezes zarządu HPH i dyrektor Art Hotelu we Wrocławiu.

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

 

Beata Tadla o dobrej energii

O tym, jak dbać o życie zawodowe i prywatne opowiedziała dziennikarka Beata Tadla. Podczas wykładu "Ludzie, pasja i dobra energia" wyjaśniała, jak być w dobrym kontakcie zarówno ze sobą, jak i z otaczajacymi nas ludźmi. W spotkaniu uczestniczyczyły też managerki ze Swedeponic Baziółka - marki wspierajacej event.

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

 

Woman experience w hotelu

Panel „Woman experience w hotelu” poprowadziła Aneta Ykema. O tym, jak tworzyć niesamowite doświadczenia podczas pobytu w hotelu i czym jest „guest experence” opowiadały zaproszone gościnie:

  • Agnieszka Oćwieja, Hotel NH Poznań
  • Aneta Zalewska, Hotel Notera SPA Bory Tucholskie
  • Anna Tafelska, CEO Fito SPA
  • Aneta Jankowska, front Office manager w hotelu Platinum Mountain Resort w Szklarskiej Porębie

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

 

Luksus Kobieta Gospodarka

Wykład o tym, jak luksusowe mogą być hotele na świecie, gdzie bywać i jakie z tego bycia wyciągać wnioski poprowadziła Justyna Adamczyk, prowadząca program „Ambasady luksusu” i redaktor naczelna przewodnika „Gault & Millau”.

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

 

Jak budować markę w dobrym stylu

Na to pytanie próbowała odpowiedzieć moderatorka Ewa Wilmanowicz, konsultantka i doradca w budowaniu reputacji osobistej i autorka książek. Zgromadzone na konferencji uczestniczki mogły wysłuchać historii z prywatnego życia zaproszonych panelistek: aktorki Grażyny Wolszczak, prezenterki Agnieszki Hyży, dziennikarki Odetty Moro. Nie zabrakło inspirujących historii związanych z prowadzeniem social mediów, rozważań o otwartości i stopniu prywatności w internecie, a także porad wizerunkowych.

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

 

Kobieta w hotelarstwie

Panel związany ściśle z biznesem i prowadzeniem hotelu moderowany przez Karolinę Stępniak, redaktor naczelną „Świata Hoteli” kończył oficjalną część konferencji. Swoim niezwykłym i wieloletnim doświadczeniem podzieliły się z uczestniczkami:

  • Małgorzata Morek, development director Poland @Eastern Europe Hilton
  • Renata Gorecka, Hotel Szczawnica Park Resort & Spa
  • Joanna Preisner, Bacówka Radawa & Spa
  • Anna Olszyńska, Regional Director Vienna Housr Andel’s Łodź
  • Adriana Biernatowicz-Jadczak, Regent Warsaw Hotel

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

 

Podczas przerw kawę podawano także w towarzystwie roślinnego mleka od Inka, a zielony wystrój bufetu śniadaniowego, lunchu i kolacji zapewniała firma Baziółka – partner wydarzenia.

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

 

Niezwykłe opowieści z hotelowych lobby

Prowadząc panel kulinarny nie mogłam się oprzeć i nie przytoczyć tu kilku porywających historii moich panelistek. Doświadczenie, ogromna wiedza oraz charyzma, która sprawia, że są fascynującymi osobowościami. Byłam niezwykle wzruszona, gdy przyjęły moje zaproszenie na tą konferencję i jestem zaszczycona mogąc współpracować z nimi na co dzień w wielu niesamowitych projektach organizowanych przez ich firmy.

Przeczytajcie porywające case study o najnowszych kulinarnych trendach i kobietach, które je każdego dnia kreują.

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

Iga Bartczak, dyrektorka hotelu Cottonina Hotel & Mineral Spa Resort w Świeradowie Zdrój z opcją eko i wegan, także w SPA

Opowiedziała zgromadzonym, jak zmieniało się i dostosowywało menu restauracyjne, a także menu SPA (opcja dla wegan) w Cottoninie na przestrzeni lat – więcej zielonego, roślinnego i diet wykluczeniowych pod konkretnych klientów (rodziny z dziećmi – z naciskiem na dzieci). I jak w związku z tym Hotel musiał się zmienić, żeby sprostać tym trendom. Krok po kroku powstawały opcje wege, wegan, gluten free oraz zero waste.

Iga Bartczak opowiedziała jak Cottonina Hotel & Mineral Spa Resort w Świeradowie Zdrój świetnie odnajduje się w tych nowych trendach, szkoli swoich pracowników m.in. z diet wykluczeniowych i podąża z sukcesem za tą dynamiczną zmianą. Nie obyło się bez zmiany myślenia kadry managerskiej oraz zespołu pracowników, którzy musieli otworzyć się na nowe smaki. Te wszystkie zmiany obecnie w Cottoninie widać w produktach na bufecie śniadaniowym, opcji wege w menu restauracyjnym czy pieczołowicie wyselekcjonowanych wegańskich kosmetykach i zabiegach w SPA. Ogromną rewolucją dla hotelu było też ważenie jedzenia przed jego wydaniem oraz ważenia po powrocie na kuchnię. Tak rozpoczęto pracę nad wydajnym nie marnowania jedzenia w obiekcie.

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

Monika Kowalska, general manager Vienna House Amber Baltic Miedzyzdroje

Opowiedziała zgromadzonym podczas konferencji Kobieta-Hotelarz, jak zmieniało się i dostosowywało menu Vienna House Amber Baltic Miedzyzdroje przez ostatnie lata. Przełomowe było wprowadzenie roślinnych opcji w menu i uwzględnienie diet wykluczeniowych dla klientów oraz oczywiście gwiazd. Amber Baltic zwany „hotelem gwiazd” musiał się zmienić, żeby sprostać tym trendom: wege, wegan, gluten free, zero waste. Zespół pracowników przeszedł niezbędne szkolenia także z kuchni wege. W ich efekcie powstało nowe menu oraz nowe oferty pobytowe. To przełożyło się znacząco na poprawę zadowolenia klientów, lepsze opinie i komentarze w internecie oraz wzrost popularności obiektu. Obecnie Vienna House Amber Baltic Miedzyzdroje to jeden z najlepszych hoteli z roślinnym menu nad morzem. Sporo dobrego uzyskano także poprzez promocję własnej cukierni Café Vienna. To tam możemy zjeść ręcznie wyrabiane strudle jabłkowe – flagowe danie tego miejsca.

 

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

Anna Wałęsa, kierownik marketingu i PR Art Hotelu we Wrocławiu

Zgromadzonym na konferencji, w przeważającej większości uczestniczkom, opowiedziała o tym, jak Art Hotel podąża za trendami.

  • Bufet śniadaniowy – roślinne pasty, wege pasztety, sery od lokalnych rolników.
  • Menu a la carte – zawsze z daniami w opcji dla wegetarian i wegan.
  • Wesela –10-15% weselników to obecnie diety wykluczeniowe i to dla nich trzeba przygotować osobne menu. Nie jest to już problem po szkoleniu z kuchni wege z Kasią Gubałą. Obecnie w ofercie ślubnej znajdują się wegańskie torty oraz osobne całościowe wegańskie menu w kilku wariantach cenowych.
  • Art Kids menu – to dziecięce menu, które powstało po 2 latach warsztatów kulinarnych i konsultacji z małymi hotelowymi gośćmi. To oni zdecydowali o tym, że jak zupa - to koniecznie pomidorowa, a jak słodycze - to tylko naleśniki. Nie zabrakło zaskoczenia w postaci bezmięsnego spaghetti, ale koniecznie z sosem pomidorowym i kotlecików pół na pół roślinno-mięsnych.

 

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

Katarzyna Duda, kierownik ds. administracyjnych i wsparcia operacyjnego Baziółka Swedeponic i sponsor konferencji

Swedeponic-Baziółka zaczynały jako producent ziół dla klientów indywidualnych, ale z czasem okazało się, że trend „na zielone” jest na tyle duży, że zaczęto poważnie myśleć o branży HoReCa.

Kuchnia roślinna i popularność przeróżnych diet wykluczeniowych sprawiły, że Polacy coraz częściej oczekują zielonej rewolucji także na talerzu restauracyjnym. Stąd szefowie kuchni, którzy nie tylko umieją przygotować dania  z uwzględnieniem wielu diet wykluczeniowych, ale także niejako wesprzeć swoje dania opierając je na wielu fantastycznych ziołach.

I ten trend z każdym rokiem rośnie w siłę. Swedeponic Baziółka zaczął od dostarczania restauratorom podstawowych ziół: mięty, bazylii, rozmarynu, tymianku i oregano. Zioła spełniały swoją podstawową funkcję – ozdobną, ale także służyły lepszemu trawieniu, nadawały smaku. Ale z czasem okazało się to nie wystarczające.

Klienci chcieli być zaskakiwani na talerzu a zioła, które dotąd tylko grały tło w daniach stały się pierwszoplanowym bohaterem – stąd w ofercie pojawiły się smakowe bazylie – tajska, grecka i to one musiały zgrywać się z nowymi smakami dań – szefowie kuchni byli tym zachwyceni. To podróżujący po świecie klienci chcieli poczuć smaki swoich wakacyjnych potraw.

Potem pojawiły się zioła nadające daniom kolor, jak chociażby szczawik od Baziółek. Wdzięczne ziółko, które ożywia nawet najbardziej bure danie jednogarnkowe.

Kobieta Hotelarz konferencja Ostróda Baziółka

 

Prawdziwa zielona rewolucja przyszła wraz z wprowadzeniem na rynek mikroziół. To przeróżne kiełki, które kumulują w sobie bogactwo witalnych, pierwotnych witamin i mikroelementów, które pojawiają się podczas wzrostu młodej rośliny. To moment, w którym zioło dostarcza nam najlepszych składników odżywczych, ma działanie antyoksydacyjne, wzmacnia organizm wspiera w walce z chorobami cywilizacyjnymi.

Dorodne kiełki mikroziół słonecznika czy amarantusa, który nie zawiera glutenu. Nie bez znaczenia jest też duża zawartość w nim witaminy E – witaminy „wiecznej młodości”, a także niektórych witamin z grupy B. Amarantus zawiera lekkostrawną skrobię oraz bardzo dużo łatwo przyswajalnego i wartościowego białka.

Ale prawdziwym hitem okazała się rukiew wodna  - współcześni naukowcy twierdzą, że to najzdrowsza roślina na świecie, która dodatkowo opóźnia proces starzenia skóry. W związku z tym koniecznie trzeba ją wykorzystać w kuchni, np. tak, jak zrobili to kucharze z pałacu Buckingham, którzy przygotowali potrawę z rukwią wodną na wesele księcia Williama z księżną Catherine.

W obecnym zielonym trendzie zioła Baziółka grają już w restauracji pierwsze skrzypce. Są nie tylko ozdobą czy nadają smak potrawom. One opowiadają historie pełne smaków z podróży, dodają energii i przede wszystkim leczą.

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

 

Camp hotelarek – wspólne wrażenia

Kolejnymi wydarzeniami będą trzy edycje „CAMP Hotelarek” – integracyjnych zjazdów w trzech różnych częściach Polski i nie tylko oraz „Sztafeta Hotelarek” – sportowa rywalizacja z pozytywnym przesłaniem na cele charytatywne.

– Ważne, że podczas roku kobiet będziemy mogły pokazać, z jednej strony nasze hotelarskie kompetencje, z drugiej ogromną wrażliwość oraz społeczną odpowiedzialność w biznesie. „Sztafeta Hotelarek” będzie miała szczególną misję: kobiety pomogą kobietom – mówi Anna Narel, członkini zarządu HPH i dyrektor hotelu Traugutta3 & Restauracja Regiment.

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

 

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

 

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

 

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

 

Kobieta Hotelarz branżowa konferencja w Ostródzie

Zobacz także: