Katarzyna Gubała
VegLab

Tworzenie wegańskiego menu

Tworzenie wegańskiego menu

Profesjonalne wegetariańskie czy wegańskie menu dla restauracji nie jest sprawą prostą. Trzeba znać się nie tylko na diecie wege, ale także dokładnie poznać specyfikę lokalu.

Planowanie wegańskiego menu

Warto zacząć od poznania specyfiki lokalu. Czy jest to restauracja serwująca mięso w karcie czy może taka, gdzie menu wegetariańskie czy wegańskie już jest, ale z różnych powodów się nie sprzedaje lub jest mało popularne. Trend na kuchnię wege jest tak silny, że co piąta restauracja w Polsce chciałaby mieć w swojej ofercie przynajmniej opcję lub wkładkę z menu wegetariańskim lub wegańskim dla swoich klientów.

Tworzenie wegańskiego menu - Hotel Dębowy
Katarzyna Gubała i Marcin Raczek - Hotel Dębowy

Osobna wegańska karta czy wspólne menu?

Czasami dobrym pomysłem jest lustrzane menu wegańskie dla dań mięsnych. To proste. Klient przychodzi i może sobie wybrać opcję mięsną, wegetariańska lub wegańską. Tak było właśnie w przypadku mojego szkolenia dla Hotelu Dębowy w Bielawie. Usiedliśmy nad sezonowym menu z szefem kuchni i nagle okazało się, że właściwie każda propozycja dania mięsnego mogłaby mieć swój odpowiednik w wersji roślinnej. Tak powstała wege karta dla restauracji z zieloną opcją.

- Od momentu, kiedy wprowadziliśmy do naszego menu autorskiego wegańskiego burgera, jest on prawdziwym hitem – zachwala Marcin Raczek, szef kuchni w Hotelu Dębowy. – Po stworzeniu opcji roślinnego sezonowego menu nasi klienci chętnie po nie sięgają. Dania tworzymy z produktów od lokalnych dostawców, więc tym bardziej cieszy nas ta pozytywna zmiana nastawienia.

Wege menu dla lokalu i… ciekawskich

Z moich obserwacji wynika, że niezależnie czy stworzymy osobną wege kartę w restauracji czy będzie ona w postaci wkładki – sięgnie po nią nie tylko klient na diecie roślinnej, ale także osoba na co dzień spożywająca mięso. Dlaczego? Okazuje się, że świadomość zdrowotnych właściwości warzyw i owoców jest sprawą coraz powszechniejszą. I nawet klienci na co dzień zadeklarowani mięsożercy w restauracjach wybierają z ciekawością opcje roślinne.

Zwykle zaczyna się od niejedzenia mięsa w restauracjach właśnie. Jeśli wegańskie menu w restauracji jest stworzone z głową, to klienci chętnie po nie sięgną.

Wegańskie menu w Hotelu Dębowym
Wegańskie śniadanie - Hotel Dębowy

Wegańskie śniadanie w hotelu – jak je stworzyć?

Zwykle obiekt chcąc przetestować czy jego klienci są zainteresowani opcją wegetariańską lub wegańską prosi mnie o pomoc przy stworzeniu wegańskich śniadań. Tutaj sprawa zawsze jest jasna – roślinna opcja powinna się:

  • wyróżniać na bufecie,
  • być dobrze opisana,
  • ale przede wszystkim – świetnie ugotowana.

Dlatego tak ważne jest profesjonalne szkolenie restauracji i obsługi z kuchni wege. Nabieranie umiejętności w przygotowywaniu zbilansowanych dań wege to wielka sztuka. Szkolenie z kuchni wege to pierwszy krok do stworzenia wegańskiego menu w restauracji.

W Hotelu Dębowym w Bielawie poszli o krok dalej. Planowanie wege menu rozpoczęło się tutaj nie tylko od opcji zimnej płyty. Strzałem w dziesiątkę dla klientów restauracji okazały się też dania na ciepło – warzywny bulion mocy czy ajurwedyjska owsianka.

Przykładowe wegańskie menu dla restauracji powinno:

  • Zawierać zbilansowane dania w restauracyjnej karcie.
  • Tworzenie wege menu powinno przebiegać pod okiem fachowca.
  • Pamiętajmy o zdrowych źródłach roślinnego białka.
  • Sałata z octem balsamicznym nie jest daniem sycącym dla wegan.
  • Dania z wege karty warto wcześniej przetestować na klientach wege i mięsożercach.
  • Uwaga na puste kalorie w wege menu.

Chcesz się wyróżnić ze swoją ofertą dla klientów? Masz w planach stworzenie wege menu w swojej restauracji? Przygotujemy dla ciebie szczegółową ofertę.

Zobacz także: