Katarzyna Gubała
VegLab

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn

Dyrektorzy, managerowie, kierownicy F&B oraz szefowie kuchni i kucharze wzięli udział w kolejnym szkoleniu z kuchni wegetariańskiej, wegańskiej i diet wykluczeniowych. Tym razem Grupa Satoria szkoliła swoje zespoły z Warszawy, Małopolski i Śląska. Powstało kilkadziesiąt dań idealnych do hotelowego wege menu.

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Większość wspiera mniejszość

Szacuje się, że 7 na 10 wegetarian w Polsce nie ukończyło 35 roku życia. Odbiorcami kampanii prozwierzęcych i promujących wege styl życia są ludzie młodzi. W tej grupie najwięcej jest osób, które zrezygnowały z mięsa z powodów empatycznych. Jest to też grupa, która najczęściej wydaje pieniądze poza domem. Tą zmianę upodobań dietetycznych mocno odczuły restauracje.

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

- Do lokalu wchodzi grupa sześciu przyjaciół. Wśród nich jest jedna osoba na diecie roślinnej. Jeśli w menu nie znajdzie się dania odpowiedniego dla tej jednej osoby – cała grupa solidarnie opuszcza lokal – przyznaje Grzegorz Chojnacki, dyrektor do spraw gastronomi w grupie Satoria. – Nasza sieć hoteli postanowiła mocno pójść z obecnym trendem. Każdy z 12 obiektów należących do nas szkoli się w temacie roślinnego menu.

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała Grzegorz Chojnacki

 

Na kuchni szefowie i szefowe kuchni Grupy Satoria tworzą dania z użyciem alternatyw mięsa, ryb i nabiału. Z chęcią też spróbowali swoich sił podczas samodzielnego tworzenia roślinnych kotletów, steków i dań bezrybnych.

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

- Jako grupa Satoria zdajemy sobie sprawę z różnych upodobań naszych klientów – mówi Grzegorz Chojnacki, dyrektor do spraw gastronomi w grupie Satoria. - Są wśród nich osoby, które mają chęć na dania do złudzenia przypominające smak i teksturę mięsa oraz takie, które są całkowicie warzywne w smaku. Uważamy, że takie rozwiązanie jest w tej chwili korzystne dla gości hotelowych o różnych upodobaniach smakowych.

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Wege klient i wege gość hotelowy – kto to taki?

Nasze szkolenie rozpoczęliśmy od rozgryzienia zagadnień związanych z filozofią kuchni roślinnej i podejściem wege klienta i wege gościa hotelowego do tematu roślinnego menu.

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Zadaliśmy sobie pytania:

  • Czy wege gość hotelu potrzebuje na bufecie śniadaniowym mleka roślinnego?
  • Czy tofucznica zastąpi jajecznicę?
  • Ilu roślinnych dań w menu oczekuje wege klient hotelowej restauracji?
  • Kiedy wege menu jest niezbędne w hotelu?
  • Jak komponować roślinne menu dla wegańskich gości hotelowych?
  • Czy wegańskie wesele w hotelu to dobry pomysł?
  • Kiedy alternatywy mięsa sprawdza się w restauracyjnym menu?
  • Czego od hotelu oczekuje wegański gość?

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Wege kuchnia pełna smaków

Kuchnia roślinna opiera się na wielu sprawdzonych produktach. Na pewno wśród naj[popularniejszych można wymienić tofu, mleko sojowe, granulat sojowy czy inne po prostu pochodne soi. Nam udało się z tofu stworzyć wiele wariacji dań, w których ten produkt w zależności od potrzeb zastępował mięso lub jajka. W ten sposób powstał przepyszny Strogonoff, a nawet tofucznica.

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Grzyby w kuchni wegańskiej odgrywają istotną rolę

Grzyby w daniach to przede wszystkim doskonałe źródło smaku umami uważa Bartłomiej Cieślak, kierownik gastronomii krakowskich hoteli należących do Satoria Group. Moczone, smażone, gotowane czy suszone. W każdej postaci grzyby będą sprawdzonym dodatkiem lub czasami nawet głównym składnikiem dania.

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Mnogość grzybów w kuchni jest wielka. Warto sięgać w kuchni wegetariańskie i wegańskiej po:

  • pieczarki to rodzime, uniwersalne grzyby. Doskonałe jako farsz do wegańskich krokietów, w wegańskich daniach bożonarodzeniowych, świetny dodatek do Strogonoffa.
  • kurki, nie tylko dobre w śmietanie. To grzyby, które idealnie sprawdzą się w bigosie zamiast mięsa. Skomponują się z suszonymi pomidorami, w wersji marynowanej kurki sprawdzą się w wegańskich tatarach.
  • grzyby shiitake (przypominające nieco rodzime, ciemne pieczarki choć bardziej pikantne), esencjonalne grzyby, w wersji suszonej i namoczonej będą doskonałym składnikiem bulionów lub sosów. Grzyby shitake to nie tylko domena kuchni chińskiej.
  • grzyby mun, mają delikatną konsystencję, kształtem przypominają nieco uszy. W kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej dodaje się je do zup, makaronów, a także do dań z ryżem.
  • grzyby shimeji (mogą być białe lub brązowe), z racji swojego orzechowego i pikantnego posmaku świetnie sprawdzą się jako dodatek do wegańskiego spaghetti, w zapiekankach, zupach, ale także sałatkach. Komponują się z makaronem udon, sprawdza się w wegańskiej wersji zupy miso. 
  • grzyby enoki to popularne w Japonii grzyby w Polsce częściej nazywane płomiennicą zimową. Z racji swojego soczystego i bardziej owocowego niż umami smaku będą doskonałym dodatkiem do sałatek. Sprawdzają się w kuchni azjatyckiej, szczególnie w daniach kuchni tajskiej, japońskiej i chińskiej. Grzyby enoki z racji swojej delikatności smaku warto łączyć z intensywnymi smakami: czosnkiem, cebulą, aromatycznymi ziołami, ostrą papryką.
  • grzyby boczniaki – rodzime odmiany będą doskonałym zamiennikiem mięsa w daniach wegetariańskich i wegańskich. Wykorzystaliśmy je podczas szkolenia z kuchni roślinnej jako substytut flaków. Odpowiednio uduszone i doprawione do złudzenia przypominają flaki. Boczniaki będą też się świetnie sprawdzać jako rozbite tłuczkiem kapelusze jako roślinny schabowy czy zamiennik wegańskich ryb.

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Alternatywy mięsa na szkoleniu wege

Wiedza o roślinnych odpowiednikach mięsa w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej to podstawa. Czasami mięso udaje seler, por, czasami są to suszone pomidory, a kiedy indziej seitan czy tofu.

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Na szkoleniu wege dla hoteli i restauracji postawiliśmy na wegańskie tatary. Powstała wersja na awokado oraz suszonych pomidorach.

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Swoją wersję przepysznego tatara z kaszy jaglanej zaproponowała Urszula Judycka, szefowa kuchni hotelu Best Western Portos w Warszawie.

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Michał Pałka, szef kuchni restauracji Midtown w Best Western Plus Old Town Kraków oraz Mateusz Tylek, szef kuchni Hotelu Galicya w Krakowie poszli o krok dalej w kulinarnych wariacjach i stworzyli wegańską opcję dania fish & chips z kwiatów bananowca.

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Wegańskie desery palce lizać

Roślinna kuchnia obfituje w desery bez użycia jajek, mleka czy nabiału. Do najczęstszych zamienników należy tofu, napoje roślinne, orzechy, nasiona, oraz niezastąpione w wielu przypadkach siemię lniane.

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Pancakes na mleku owsianym

Podczas szkolenia z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej postawiliśmy na roślinne słodycze z owocowymi dodatkami. Tak powstały pancakes na owsianym mleku roślinnym, tarty orzechowe w wersji na surowo, a nawet wyroby czekoladowe bez grama nabiału.

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Za przygotowanie wegańskich pancakes odpowiadała Anna Stefańczyk, dyrektor krakowskich hoteli grupy Satoria oraz Urszula Kwiatkowska, dyrektor warszawskiego hotelu Felix.

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Nie zabrakło też propozycji wegańskich przekąsek na słono. Do kieliszków trafiło cappuccino z karczochów na wegańskiej śmietance i nerkowcach.

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała

 

Szkolenie z kuchni wege dla Satoria Group w Dąbrowie Górniczej w Holiday Inn Katarzyna Gubała