Konkurs kuchni wegańskiej dla profesjonalistów Złoty karczoch 2024 na Smakki
Podczas Gastrotargów Smakki 2024 zorganizowany został konkurs na kuchnię roślinną. Do wygrania były staże z genialnymi szefami i szefowymi kuchni oraz pobyty (2-osobowe) w luksusowych hotelach! A do tego moc nagród i atrakcji. Miałam zaszczyt być przewodniczącą jury konkursowego, współorganizatorką i ambasadorką targów.
Kuchnia wege w tym roku nabrała nowego wymiaru
Kucharze i kucharki z całej Polski pragnący udowodnić, że rezygnacja ze składników pochodzenia zwierzęcego nie oznacza kompromisu na tle smaku, wyglądu czy wykwintności potrawy wzięli udział w konkursie Złoty karczoch 2024 podczas Gastrotargów Smakki w Hali Expo XXI w Warszawie 20 marca 2024. Uczestnicy mieli za zadanie stworzyć dania na najwyższym restauracyjnym poziomie, wykorzystując przy tym potencjał regionalnych składników.
Zasady konkursu były proste:
- jeśli w Twojej restauracji królują wyjątkowe dania kuchni wegańskiej,
- jeśli znasz się na kuchni roślinnej,
- jeśli potrafisz przygotować i podać w sposób profesjonalny wegańskie danie główne,
Konkurs kulinarny ZŁOTY KARCZOCH organizowany przez Gastrotargi SMAKKI 2024 wspólnie z Katarzyna Gubała jest idealną okazją, aby podzielić się swoją pasją do kuchni roślinnej z całą branżą HoReCa!
Kuchnia roślinna to najprężniej rozwijający się trend na całym świecie. Ma wpływ na nasze życie, zdrowie, biznes, decyzje. Wszystko to dookoła zmian klimatycznych, ekologii, niemarnowania jedzenia. Kuchnia wege to już nie jest tylko widzimisię garstki osób, to sposób na życie tysięcy ludzi, klientów restauracji, hoteli, cateringów. Konkurs kulinarny zaś to wydarzenie karmiące się gastronomiczną kreacja, to sztuka wyobraźni serwowana szacownemu jury w ramach zawodowej rywalizacji.
Wykwalifikowani specjaliści w wege jury
Nasz skład sędziowski był na najwyższym poziomie dlatego od razu ostrzegam – łatwo nie było!
W jury technicznym i degustacyjnym znaleźli się między innymi:
- Katarzyna Gubała, wege ambasadorka targów, z kuchni roślinnej szkoli najlepszych kucharzy w branży (przewodnicząca jury),
- Małgorzata Figarska, szefowa gastronomii Hotel Manor House**** Pałac Odrowążów*****
- Krzysztof Łoboda, szef kuchni Hanza Pałac Wellness & SPA****
- Arkadiusz Chwałek, szef kuchni Zamkowy Młyn***
- Sebastian Sikorski, executive chef Amber Baltic Międzyzdroje Vienna House by Wyndham
- Michał Fabiszewski, executive chef Sodexo Polska
- Robert Kopacz, szef kuchni Violife Professional Polska
- Adam Kozanecki, szef kuchni Frosta Food Service
Ocena jury podczas wege konkursu dla gastronomii
Uczestnicy mieli okazję do zaprezentowania swojego dania konkursowego w ilości 10 porcji, które zostało ocenione przez
Jury Techniczne:
- Mis en place i odpowiednie techniki kulinarne
- Kreatywność i estetyka podania
- Smak i odpowiedni dobór składników
Jury Degustacyjne:
- Porcje i odpowiedni dobór składników
- Wygląd potrawy i kreatywność
- Smak i aromat
Dlaczego warto było wziąć udział w konkursie Złoty karczoch?
Nagrody to kilkudniowe staże u prestiżowych Szefów i Szefowych kuchni oraz przy okazji pobyty dla 2 osób w luksusowych hotelach! (Można było na taki wyjazd zabrać osobę towarzyszącą!).
- Wartościowe nagrody od sponsorów!
- Publikacja wywiadów ze zwycięzcami w prasie branżowej, czyli gastro fejm!
- Prestiżowa nagroda dla Najlepszego Lokalu Vege, czyli sława dla miejsca, w którym pracują uczestnicy.
- Możliwość promocji swojej restauracji i zdobycia nowych klientów.
Złoty karczoch to symbol wege kuchni
Z każdym rokiem warzywa i owoce odgrywają coraz ważniejszą rolę w życiu społecznym. A hasło „kuchnia wege” stało się dyskursem społecznym. Stąd pomysł na połączenie konkursu, kuchni roślinnej i branżowych targów w jeden wielki dzień będący celebracją najzdrowszej kuchni świata. Tak powstał pomysł na „Złotego karczocha” – konkurs dla najlepszych kucharzy i kucharek na dania roślinne.
Najlepsze danie wege w Polsce to…
Dania kuchni wege to nie tylko zdrowa alternatywa, ale przede wszystkim umiejętne łączenie smaków i aromatów, tak aby nawet miłośnicy mięs potrafili się nią zachwycać .Dlatego dla wielu kucharzy stanowi nie lada wyzwanie. Podczas tej edycji Gastrotargów Smakki 2024, szefowe i szefowie kuchni, a także kucharze i kucharki zawalczyli o „Złotego Karczocha”, którego przyznaliśmy najlepszemu daniu wege w Polsce!
Pokaz kulinarny dla profesjonalistów
Tuż przed ogłoszeniem wyników przygotowano jeszcze niespodziankę dla licznie zgromadzonej widowni.
Pokaz kulinarny z udziałem marki Inka - „Wege energia” w wykonaniu Katarzyny Gubały oraz Krzysztofa Łobody, szefa kuchni Hanza Pałac Wellness & SPA****, Arkadiusza Chwałka, szefa kuchni Zamkowy Młyn*** oraz Sebastiana Sikorskiego, executive chef Amber Baltic Międzyzdroje Vienna House by Wyndham.
Zwycięzcy Złotego Karczocha 2024
Niezmiernie miło mi poinformować, że mamy zwycięzców konkursu dla profesjonalistów na kuchnię wegańską podczas Gastrotargi Smakki 2024:
1. Miejsce - Anton Tkach z O3hotel
2. Miejsce - Wiktoria Długosz z Restauracja Nova
3. Miejsce – Arkadiusz Kulczyński z Restauracja Rusałka z Poznania
oraz 3 wyróżnienia:
Anna Wiatrzyk z Art. Hotel Wrocław
Piotr Wasilewski z Restauracją Progress bar Sodexo
Maciej Żywiec z Leśna Przystań
Wszystkim zwycięzcom w imieniu swoim i całego jury serdecznie gratuluję.
Nagrody w konkursie kulinarnym HoReCa
Pierwsze 3 miejsca otrzymały zestawy porcelany od sponsora Lubiana oraz prezenty odzieżowe od sponsora strategicznego DBL Wynajem Odzieży Roboczej.
Dla pierwszych 6 finalistów przygotowano nagrody w postaci voucherów pobytowych dla 2 osób do:
- Amber Baltic Międzyzdroje Vienna House by Wyndham
- Hanza Pałac Wellness & SPA
- Zamkowy Młyn Krapkowice
- Art Hotel Wrocław
- O3 hotel Warszawa
- Hotel Manor House**** Pałac Odrowążów*****
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali:
- specjalnie dedykowane deski dla profesjonalnej gastronomii ufundowane przez Wood 4 brands Dezire,
- zestawy firmowych upominków od marki Inka,
- fartuchy od sponsora Violife Professional
Gorące newsy zapewniała nam redakcja Restaurant Management
Całe wydarzenie nie odbyłoby się gdyby nie nasi sponsorzy!
Sponsor Strategiczny konkursu: DBL, Frosta Foodservice
Sponsorzy produkty: Bonduelle Food Service, Bukat hurtowania warzyw i owoców, Baziółka, Inka, Violife
Sponsorzy sprzęt i wyposażenie: Bolarus SA, Hendi, Hobart, Komat Mieczysłąw Kozłowski, Lubiana, Leven
Dziękujemy za wasze wsparcie i wyjątkowe nagrody dla uczestników!
Nagrodę w postaci zestawów odzieżowych i sesji mentoringowych wręczyła Agnieszka Kazuś, prezeska DBL Wynajem Odzieży Roboczej, mentorka i liderka skutecznych zespołów.
A tymczasem na Smakki gastrotargi spotkaniom nie było końca. Przy Inkobusie popijaliśmy zbożowe przysmaki i degustowaliśmy napój owsiany dla baristów podczas Festiwalu Kawy.
To był fantastyczny czas w gronie dobrych znajomych Kuba Steuermark, szef kuchni i kucharz z „Pytania na śniadanie” i Karolina Myszkiewicz z Lawenda PR oraz oczywiście kubek z kawą zbożową Inka.
Poznajcie dania konkursu Złoty karczoch 2024 podczas Gastrotargi Smakki:
Anton Tkach, hotel O3 Warszawa
Glazurowany stek z selera na gruszkowym puree ze smażonym edamame, pianką z pieczonych warzyw i karmelizowanymi pistacjami
Wiktoria Długosz, Restauracja NOVA Warszawa
Wiosenny seler z burgerem buraczkowym
Arkadiusz Kulczyński, Restauracja Rusałka Poznań
Wegański tuńczyk z klopsikami wegańskimi
Piotr Wasielewski, Restauracja Progress Bar / Sodexo
Pieczone tofu w sosie teriyaki z brokułami na dzikim ryżu ze sznyclami wegańskimi
Anna Wiatrzyk, Art Hotel Wrocław
Pampuch z burgerem roślinnym
Maciej Żywiec, Leśna Przystań
Kopytka z roślinnymi klopsikami
Arkadiusz Banach, Zagłębie Smaku Dąbrowa Górnicza
Wegańska rolada śląska, kluski śląskie i modra kapusta
Pavlo Vorobel, Hampton by Hilton Gdańsk Old Town
Boczniak po koreańsku z burgerem buraczkowym
Krzysztof Szpytma, Pałac Wojanów
Por / szałwia / wodorosty nori / ryż arborio / bataty / wanilia / malina z burgerem chilli con quinoa
Piotr Duda-Klimaszewski, Art Hotel Wrocław
Boczniak / hummus szpinakowy / oliwa chilli /majonez wege / cebula pieczona z burgerem
Przemek Rżosiński, Przystań Marina
Pasternak / dynia / miso / gruszka z roślinnym burgerem a'la ryba
Osobiste podziękowania
Gratuluję wszystkim uczestnikom konkursu Złoty karczoch – byliście fantastyczni. To był dla mnie wyjątkowy projekt, pełen emocji i włożonego serca. Dziękuję za to, że i wy włożyliście całe serce w wasze konkursowe dania. To była ogromna przyjemność spędzić z wami cały dzień w roślinnej kuchni.
Dziękuję wszystkim członkom jury za przyjazd, doping i zaangażowanie w konkurs. Wasza dobra energia i wsparcie były dla mnie bezcenne. Krzysztof, Arek, Sebastian, Gosia, Robert, Michał i Adam – z całego serca wam dziękuję. Jesteście moimi best chefs ever!
Dziękuję wszystkim zespołom z hoteli i restauracji za wsparcie, doping i dobrą energię. To bezcenny skarb, kiedy w konkursie startuje kucharz czy szef kuchni, a dopingują mu w zmaganiach właściciele, managerowie i koledzy po fachu. To skarb, w tych trudnych czasach, mieć grono gastroprzyjaciół wokół siebie.
Dziękuję Organizatorom Space 4 Trade, a w szczególności Ani Wielgos za przygotowanie tego… po prostu wszystkiego. Za wszystkie przyłącza, poszukiwanie przesyłek, zbieranie talerzy, scenariusz i reżyserię. Za każde dobre słowo, za nocne rozmowy i tabelki z małej literki. To był wielki zaszczyt pracować z kimś takim. Nie pomijam tutaj absolutnie Grzegorza Sendora i Sabiny Obwiosło-Budzyń. To również wasza ciężka praca i wkład.
Wreszcie podziękowania moje kieruję do sponsorów konkursu „Złoty karczoch”. Dziękuję, że nam zaufaliście i wsparliście finansami, produktami, piecami, kawą zbożową oraz ziołami czy deskami. Każda pomoc jest bezcenna, jeśli tworzy się ją z takimi firmami, jak wasze.
Dziękuję za vouchery wypoczynkowe wszystkim moim ukochanym hotelom. Managerom, którzy je ufundowali i dyrekcjom, która się pod tym gestem podpisała. W każdym z 6 miejsc byłam, pracowałam, a nawet wypoczywałam i z góry zazdroszczę wygranej.
Dziękuję Hotelowi O3, a w szczególności Grzegorzowi, Hubertowi i Krzysztofowi za wsparcie, after party, noclegi, gościnę, ciepłą zupę, kiedy jej najbardziej potrzebowałam i lava cake – kiedy trzeba było czekoladowej energii do działania. Jesteście fantastyczni.
20 marca 2024 to był nasz wspólny zielony dzień z kuchnią roślinną. Od teraz zaczynamy nowy rozdział w polskiej gastronomii. Dziękuję wam za to, że byliście tam ze mną.