Katarzyna Gubała
VegLab

Szkolenie z kuchni wegańskiej Farutex Gubała Mateusz Trocha

Projekt WEGE w Bidfood Farutex case study

Na czas projektu dookoła kuchni roślinnej zostałam wege ambasadorką. Do moich zadań należało stworzenie takiej oferty dań roślinnych, które mogłyby być w przyszłości sprzedawane przez jednego z największych dostawców żywności w Polsce dla branży HoReCa. Projekt trwał pół roku, a efekty można smakować już teraz.

Szkolenie z kuchni wegańskiej Farutex Gubała

 

Czym się zajmuje wege ambasador lub wege ambasadorka

Nie ma jednej określonej funkcji. Ba! Ja nawet nie wiem czy takie słowo istnieje w języku polskim. Ale ze względu na dynamicznie rozwijający się biznes wege, taka definicja powstać musiała. Chyba najważniejsze zadanie to „godne reprezentowanie marki”. To bez dwóch zdań. A do tego pomoc ze wszystkich sił i kompetencji w obszarze, którego dotyczy projekt.

Szkolenie z kuchni wegańskiej Farutex Gubała

 

W temacie wiedzy o kuchni wege warto zacząć od podstaw

Kuchnia wegetariańska i wegańska w branży gastronomicznej to nowość, która pojawiła się kilka lat temu i z impetem wdziera się z każdym rokiem mocniej do kuchni fine diningowej. Street food jest w tym względzie bardziej otwarty, nadal jednak z ogromnym potencjałem.

Jak rozmawiać o kuchni wege, jak nazywać dania wege i jakie produkty zamieniać, żeby tworzyć roślinne dania – to tematy, od których warto zacząć. Szkolenie z kuchni wege kadry managerskiej, szefów kuchni, a dopiero w kolejnym kroku dział handlowy to początek pracy nad projektami dla wegetarian i wegan. Podobnie było w przypadku Bidfood Farutex. Rozpoczęliśmy od szkoleń i usystematyzowania zagadnień. Dopiero po tym etapie przyszedł czas na pomysły i tworzenie wizji.

Szkolenie z kuchni wegańskiej Farutex Gubała

 

Wege oferta dla gastronomi

Jakie tofu jest najlepsze? Czy nasi klienci chcą sojowych parówek i czy drogie wegańskie kotlety smakiem do złudzenia przypominające mięsne będą się sprzedawać? Oto dylematy, przed którymi musieliśmy stanąć tworząc ofertę wege produktów dla branży HoReCa. Były testy, degustacje, analizy. Zainteresowanie obejmowało nie tylko alternatywy mięsa i wędlin, ale także roślinny nabiał. Na zdjęciu poniżej odkrywaliśmy smaki migdałowych twarożków Simply V od Hochland.

Wege szkolenie dla Farutex Gubała

 

Wegańska kuchnia w ofercie gastronomicznej

W trakcie jednego ze spotkań swoje dania zaprezentowało Nestle z przepysznymi wegańskimi burgerami Garden Gourmet. Mogliśmy spróbować także wegańskiego mielonego i wegańskich klopsików. Nie degustacji nie zabrakło głosów "Gdybym nie wiedział, pomyślałbym, że jem mięsne dania".

Szkolenie z kuchni wegańskiej Farutex Gubała

 

Całym zespołem smakowaliśmy poszczególnych produktów i typowaliśmy swoich faworytów. Wieloletnie doświadczenie w roślinnej kuchni i wiedza wege ambasadorki o najnowszych zielonych trendach oraz potrzebach fanów kuchni wegetariańskiej, wegańskiej oraz fleksitarian okazała się tutaj kluczowa. Samkowaliśmy pyszności od Dobra kaloria, Jogurty Magda, Polsoja, Lunter, Vege Smak, Tarczyński, Bakoma, Bez Deka Mleka i wiele, wiele innych.

Szkolenie z kuchni wegańskiej Farutex Gubała

 

Degustacje roślinnych dań były fantastyczną przygodą i ogromną paletą smaków i zapachów. Było naprawdę zielono i smacznie - za co muszę w tym miejscu podziękować wszystkim firmom, które mi w tym projekcie zaufały.

Szkolenie z kuchni wegańskiej Farutex Gubała

 

Współpraca z ciekawymi ludźmi z gastro branży

Ciekawym doświadczeniem okazały się degustacje i kulinarne eksperymenty na kuchni z uznanymi szefami. Miło było mi ponownie pracować ramię w ramię z Mateuszem Trochą, szefem kuchni Hilton Kraków Airport (widocznym na zdjęciu głównym). Z Przemysławem Kaczmarkiem z Unilever Food Solutions mogliśmy degustować wspaniałe produkty dla wegetarian i wegan marki The Vegetarian Butcher.

Szkolenie z kuchni wegańskiej Farutex Gubała

 

Z impetem do gastronomii wkroczyły sery marki Violife od Upfield. Ich wegańskim odpowiednikiem parmezanu, cheddara czy fety zajadaliśmy się jeszcze bardzo długo.

Wege szkolenie dla Farutex Gubała

 

Edukacja o wege kuchni wzmogła popyt na ofertę

Informacja o tym, że kuchnia wege jest „na tapecie” u jednego z większych dostawców dla branży HoReCa przyniosła spodziewany odzew.

Komunikacja do klientów zewnętrznych była przede wszystkim związana z edukacją w temacie wege. Powstały teksty dla branży zachęcające do kupowania roślinnych burgerów i tłumaczące gusta roślinożerców. Pomocne okazało się publikowanie porad związanych z konstruowaniem wege menu na święta, ze szczególnym uwzględnieniem wegańskich dań na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Do akcji promującej wege ofertę zdecydowanie przyczyniły się filmiki, gdzie w duecie z szefem kuchni Bidfood Farutex tłumaczyliśmy istotę dań wegańskich w świątecznej ofercie bożonarodzeniowej.

Szkolenie z kuchni wegańskiej Farutex Gubała

 

Tutoriale krok po kroku i e-booki sprawiły, że klienci jeszcze przed startem wege oferty dopytywali o możliwości zakupu. Tego typu zachowania pokazują, jak chłonny jest rynek i jak jeszcze wielka niewykorzystana przestrzeń drzemie w branży HoReCa. Roślinne wędliny, kiełbasy, parówki czy burgery zbliżone smakiem do mięsnych stały się numerem jeden w potrzebach nowych odbiorców.

Szkolenie z kuchni wegańskiej Farutex Gubała

 

Komunikacja o ofercie wege w mediach

Udało się. Wraz z działem marketingu zabraliśmy się do działania. O projekcie wege zrobiło się głośno, a o nowej ambasadorce kuchni roślinnej napisały branżowe magazyny m.in. „Poradnik Restauratora”, „Portal medialny”, a nawet „Gazeta Olsztyńska”.

Szkolenie z kuchni wegańskiej Farutex Gubała

 

Szum dookoła kuchni roślinnej, która nie była dotąd domeną dostawcy dla branży HoReCa wywołał efekt domina:

  • Zaczęli zgłaszać się nowi partnerzy i producenci wege produktów i gotowych dań.
  • Zwiększyło się zainteresowanie samych szefów kuchni zielonym menu.
  • Zachęciło to do myślenia o ekologii i zielonej kuchni.
  • Zwróciło uwagę na problem dotychczasowych niedoborów w ofercie wege dostawców.
  • Skłoniło konkurencję do działania.

Zielona moc wege ambasadorki podziałała i Polacy będą mogli częściej cieszyć się roślinnymi daniami w swoich ulubionych bistarch, restauracjach i hotelach. Było warto!

Szkolenie z kuchni wegańskiej Farutex Gubała