Katarzyna Gubała
VegLab

Profesjonalne doradztwo z kuchni vegan dla Kikkoman Europe Katarzyna Gubała

Profesjonalne doradztwo i lunch kuchni wegańskiej dla Kikkoman Europe

„Smak – zdrowie – Planeta” to nazwa wegańskiego 10-setowego lunchu oraz wykładu o diecie roślinnej, który poprowadziłam podczas spotkania dla pracowników Kikkoman Trading Europe GmbH w Düsseldorfie. Propozycja zaczęła się od przystawek w formie alternatyw ryb, a skończyła na słodyczach wykorzystujących potencjał sosów sojowych połączonych z czekoladą i bakaliami.

Profesjonalne doradztwo z kuchni vegan dla Kikkoman Europe Katarzyna Gubała

 

Z marką Kikkoman kuchnia roślinna nigdy nie było prostsza i smaczniejsza!

O tym mówiłam podczas wykładu z kuchni roślinnej dla pracowników z europejskiej siedziby marki Kikkoman. Potencjał wykorzystania sosów sojowych w gastronomii jest ogromny, a możliwości nieograniczone. Na szczególną uwagę zasługują szkolenia dla szefów kuchni, doradztwo w zakresie vegan menu oraz doszkalanie influencerów branży spożywczej.

Profesjonalne doradztwo z kuchni vegan dla Kikkoman Europe Katarzyna Gubała

 

Potencjał sosów sojowych Kikkoman w gastronomii

Sosy sojowe to ogromny potencjał w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej – postanowiłam to udowodnić tworząc 10-setowe wegańskie menu lunchowe dla pracowników. W zakresie moich działań leży profesjonalne doradztwo z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej dla firm z branży spożywczej, instytucji zajmujących się żywieniem, zakładów produkujących żywność oraz szeroko rozumianego sektora branży HoReCa. Stąd moja wizyta, wykład i serwowany lunch degustacyjny dla firmy Kikkoman.

 

Misja wegańskiego pokazu kulinarnego live cooking z Katarzyną Gubałą

W światowej gastronomii zawarta jest misja międzynarodowej kuchni opartej na diecie roślinnej. Bioróżnorodność, ekologia i nie marnowanie produktów to podstawa dzisiejszej profesjonalnej kuchni wegańskiej. Menu oparte na regionalnych daniach, lokalnych produktach i zdrowych propozycjach dań to podstawa w diecie przyjaznej Planecie.

Profesjonalne doradztwo z kuchni vegan dla Kikkoman Europe Katarzyna Gubała

 

Obecnie eventy ekologiczne to sposób na realizację biznesu odpowiedzialnego społecznie. Stąd pomysł na wegański lunch z Katarzyną Gubałą, medialną osobowością w zakresie diet wykluczeniowych i ekologicznych aspektów światowej gastronomii. Dieta roślinna to esencja zrównoważonego rozwoju i rozwiązanie problemów żywieniowych. Wegańska kuchnia to także siła napędowa w najnowszych trendach kulinarnych. Moja wizyta była przede wszystkim częścią udziału marki Kikkoman w kampanii Veganuary. Obok działań w mediach społecznościowych postanowiono także zapewnić pracownikom możliwość posmakowania wegańskiej kuchni w moim wykonaniu.

Profesjonalne doradztwo z kuchni vegan dla Kikkoman Europe Katarzyna Gubała

 

Projektowanie vegan menu dla branży spożywczej

„Dajcie się zaprosić do degustacji najsmaczniejszej diety o jakiej słyszał świat!”, proponowałam podczas serowania vegan lunchu. W naszym menu pojawiły się warzywa, owoce, strączki oraz produkty pełnoziarniste, jako baza zrównoważonej roślinnej diety.

Profesjonalne doradztwo z kuchni vegan dla Kikkoman Europe Katarzyna Gubała

 

Na co dzień prowadzę szkolenia z kuchni roślinnej dla gwiazdkowych restauracji, szefów kuchni oraz branży spożywczej. Kikkoman Europe to producent najbardziej rozpoznawalnej marki sosów sojowych. To na ich bazie powstają smakowite dania w tysiącach europejskich restauracji.

 

Tworzenie zbilansowanego wegańskiego menu na bazie Kikkoman

Sednem kuchni wegańskiej są jej prozdrowotne właściwości połączone ze zbilansowanymi posiłkami. Tutaj nasycenie idzie w parze z lekkością. Dlatego to był dla wszystkich niezwykle sycący lunch, którego zdrowotne właściwości rozgrzały ciała, a esencja smaków i zapachów nasyciła ducha uczestników warsztatów.

Profesjonalne doradztwo z kuchni vegan dla Kikkoman Europe Katarzyna Gubała

 

Profesjonalne doradztwo z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej dla firm z branży spożywczej skutkuje zwykle wzrostem sprzedażowym i pomysłami na nowe rynki zbytu. Uczestnicy szkolenia, degustacji czy spotkania poznając sens i sedno roślinnej kuchni, nawet będąc mięsożercami, dostrzegają potencjały wynikające z wegańskich rynków.

Profesjonalne doradztwo z kuchni vegan dla Kikkoman Europe Katarzyna Gubała

 

W Polsce rynek wegański branży spożywczej wart jest już ponad miliard złotych i nadal się prężnie rozwija. Podobnie sytuacja wygląda w Europie. Nadal jest wiele niezagospodarowanych obszarów, w których także sosy sojowe mogą pojawić się, jako udziałowcy zysków.

Profesjonalne doradztwo z kuchni vegan dla Kikkoman Europe Katarzyna Gubała

 

Uczestnicy spotkania w Kikkoman Europe zasmakowali w niezwykłych roślinnych potrawach kuchni fusion z azjatyckim twistem. Wszystko to z wykorzystaniem bogactwa produktów marki Kikkoman.

Profesjonalne doradztwo z kuchni vegan dla Kikkoman Europe Katarzyna Gubała

 

Spotkaniu towarzyszyły rozmowy o bilansowaniu diety roślinnej, wegańskim potencjale marki Kikkoman oraz możliwościach rozwoju rynków zbytu w bardziej zieloną stronę.

Termin: 10 stycznia 2025

Czas total: ok. 1-1,5 h

Ilość osób: 30, komunikacyjny język angielski

Miejsce: kuchnia warsztatowa, siedziba Kikkoman Trading Europe GmbH w Düsseldorfie

Profesjonalne doradztwo z kuchni vegan dla Kikkoman Europe Katarzyna Gubała

 

Cukiniowe cannelloni nadziewane ostrą arabską pastą z rukolą, pędami groszku na salsie pomidorowej

Zucchini cannelloni with Arabic paste and arugula on tomato salsa

Profesjonalne doradztwo z kuchni vegan dla Kikkoman Europe Katarzyna Gubała

 

Cykoriowe łódeczki pełne aromatycznego warzywnego ragu z nutą wędzonej papryki

Chicory boats with sauerkraut and smoked tofu

Profesjonalne doradztwo z kuchni vegan dla Kikkoman Europe Katarzyna Gubała

 

Semole d’orzo z flambirowaną w sosie sojowym i Aperolu gruszką oraz bukietem świeżych ziół

Semole d'orzo with pear flambéed in soy sauce and Aperol

Profesjonalne doradztwo z kuchni vegan dla Kikkoman Europe Katarzyna Gubała

 

Vegan panini con pate bomba z czarnymi oliwkami i aromatyczną rukolą

Vegan panini con pate bomba with black olives and aromatic arugula

Profesjonalne doradztwo z kuchni vegan dla Kikkoman Europe Katarzyna Gubała

 

Dubble choco trufles z codzienną matchą i kawą lub kakao do wyboru

Dubble choco truffles with daily matcha and coffee or cocoa of your choice

Profesjonalne doradztwo z kuchni vegan dla Kikkoman Europe Katarzyna Gubała

 

Tuńczyk z arbuza

Ceviche a’la salmon with watermelon in soy sauce

Profesjonalne doradztwo z kuchni vegan dla Kikkoman Europe Katarzyna Gubała

 

Tofu a’la śledź

Tofu a'la herring

Profesjonalne doradztwo z kuchni vegan dla Kikkoman Europe Katarzyna Gubała

 

Miniburgery z szarpanego jackfruita a’la szarpana wieprzowina z sałatką colesław

Pulled jackfruit mini burgers a la pulled pork with coleslaw salad

 

Panuozzo z domowej roboty roślinną mozzarellą, świeżymi pomidorkami koktajlowymi i pesto alla Genovese

Panuozzo with homemade vegetable mozzarella, cherry tomatoes and pesto alla Genovese

 

Perfect morning scrambled egg w towarzystwie szczypiorkowego masła i mocno wypieczonych tostów

Perfect morning scrambled egg with chive butter and toast

 

Profesjonalne doradztwo z kuchni vegan dla Kikkoman Europe Katarzyna Gubała