Katarzyna Gubała
VegLab

Najlepsze przetwory z owoców

Najlepsze przetwory z owoców

NAJLEPSZE PRZETWORY Z OWOCÓW to zbiór 75 sprawdzonych przepisów pochodzących z polskiej tradycyjnej kuchni. Książka zawiera porady od czego zacząć własną produkcję słoików do spiżarni, jak wybierać owoce oraz w jaki sposób tworzyć przetwory, aby nie straciły swoich walorów zdrowotnych.

Polskie owoce to prawdziwa skarbnica witamin, źródło witalności i bomba dobrego smaku. Wystarczy odrobina cukru, kilka słoików i z soczystych owoców można wyczarować moc witamin zamkniętą na dłużej, niż tylko trwa sezon. Trafiły tu nie tylko rodzinne, sprawdzone przepisy, ale także te zebrane podczas licznych podróży po regionach Polski.

Najlepsze przetwory z owoców

NAJLEPSZE PRZETWORY Z OWOCÓW

Znajdziecie tu przepisy na tradycyjne polskie powidła, marmolady, dżemy, soki i kompoty. Pojawiają się także te mniej znane receptury, jak szampan z kwiatów dzikiego bzu, włoskie limoncello, kiszone gruszki czy marynowane pigwowce. Każdą propozycję można przygotować w domu, z łatwo dostępnych składników. To książka nie tylko dla entuzjastów ogrodnictwa, ale także tych, którzy chcieliby skorzystać z bogatego doświadczenia autorki Katarzyny Gubały i zamknąć w tym sezonie smaki lata w słoikach.

Najlepsze przetwory z owoców

NAJLEPSZE PRZETWORY Z OWOCÓW to:

  • praktyczne informacje o tym, jak przetwarzać zbiory
  • porady od czego zacząć, na co zwracać uwagę w kuchni,
  • podpowiedzi dla osób, które chciałyby zapełnić swoją spiżarnię na zimę,
  • łatwe przepisy do samodzielnego wykonania.

Najlepsze przetwory z owoców

Owocowe przetwory do słoików

W czasach kiedy najważniejsze okazuje się zdrowie - robienie przetworów, kiszenie warzyw czy robienie własnych soków to prawdziwy luksus. Katarzyna Gubała w swoich dwóch najnowszych książkach „Najlepsze przetwory warzywne” oraz „Najlepsze przetwory z owoców” postawiła na sprawdzone receptury, szybkie wykonanie i wartościowe porady eksperckie.

Najlepsze przetwory z owoców

Katarzyna Gubała to kulinarna instytucja

Jest ekspertem kulinarnym w „Pytaniu na śniadanie”, wydaje książki o zielonej diecie i nagrywa programy o zdrowym żywieniu. Ambasadorka ogólnopolskiego festiwalu dla KGW „Polska od kuchni”. Na co dzień szkoli szefów i szefowe kuchni z kuchni roślinnej i diet wykluczeniowych, zmienia menu na bardziej zdrowe w restauracjach i hotelach. Pomaga branży HoReCa trenując dostawców, a nawet zakłady mięsne. Jest autorką idealnego dziecięcego menu w restauracji. Uwielbia warsztaty kulinarne z dziećmi i seniorami. Organizuje warsztaty z ziołolecznictwa i zdrowego żywienia dla Kół Gospodyń Wiejskich i działkowców. Jej ulubionym tematem są jadalne chwasty, czyli dobroczynne zioła i dania roślinne.

- Zależy mi na tym, żeby pokazywać ludziom, jak proste i zdrowe mogą być przetwory z warzyw i owoców – tłumaczy Katarzyna Gubała. – Powoli zapominamy o babcinych recepturach czy tradycyjnych przepisach. Nie mamy czasu, kupujemy gotowe dania, odżywiamy się kiepsko, chorujemy. Zwykle rozwiązaniem większości dolegliwości jest lepszy sposób żywienia. Chciałabym w moich książkach zachęcać Polaków do powrotu do naturalnych składów i tego, że czasami pożywne dania można stworzyć w przysłowiowy kwadrans. Szklanka domowego zakwasu z buraków czy odrobina własnoręcznie zrobionego octu jabłkowego może mieć ogromny wpływ na nasze jelita, sylwetkę oraz odporność.