Konkurs kuchni wegańskiej dla profesjonalistów ZŁOTY KARCZOCH 2025
10 kwietnia 2025 roku w Warszawie odbył się finał konkursu kuchni roślinnej dla profesjonalistów „Złoty karczoch”. Wśród nagród znalazło się 6 voucherów pobytowych dla dwóch osób do luksusowych hoteli, staże z utalentowanymi szefami i szefowymi kuchni! A do tego moc nagród i atrakcji.
Kuchnia wege w tym roku nabrała nowego wymiaru. Na roślinną przygodę zapraszała ambasadorka Gastrotargów Smakki i przewodnicząca jury Katarzyna Gubała. Na uwagę zasługuje bardzo wysoki poziom proponowanych dań i jeszcze mocniejszy poziom prezentowany przez uczestników. Do walki o złotego karczocha stanęli: szef kuchni 5-gwiazdkowego resortu na tysiąc osób, zastępczyni szefa kuchni luksusowego hotelu w centrum Wrocławia, a nawet szef kuchni Ambasady Szwajcarii.
Temat – kuchnia roślinna
Może stanowić wyzwanie nawet dla doświadczonego kucharza. Eliminacja wszystkich składników pochodzenia zwierzęcego oznacza, że wiele tradycyjnych, kultowych książek kucharskich trzeba odłożyć na półkę. Brak dodatku jajek, masła czy jogurtu w konkursowym daniu może niektórych kucharzy odstraszyć. Dla innych zaś stanowić będzie doskonałą pożywkę dla wyobraźni i impuls do kulinarnych eksperymentów. Właśnie na takich nieustraszonych kucharzy czekał ten konkurs.
Kuchnia roślinna to najprężniej rozwijający się trend na całym świecie. Ma wpływ na nasze życie, zdrowie, biznes, decyzje. Wszystko to dookoła zmian klimatycznych, ekologii, niemarnowania jedzenia. Celem konkursu na kuchnię wege „Złoty karczoch” jest wyróżnienie profesjonalistów, którzy serwują najlepsze dania w oparciu o składniki roślinne.
Rywalizacja o Złotego karczocha to także doskonała okazja, aby pokazać, że kuchnia wege może być równie smaczna, jak tradycyjne dania mięsne! Do grona finalistów konkursu ZŁOTY KARCZOCH - 10.04.2025 w Warszawie EXPO XXI dołączyło 12 osób, które wzięły udział w zmaganiach. Pokazali, że kuchnia roślinna może być naprawdę wyjątkowa!
W jury technicznym i degustacyjnym zasiedli:
- Katarzyna Gubała, wege ambasadorka targów, z kuchni roślinnej szkoli najlepszych kucharzy w branży,
- Małgorzata Figarska, szefowa kuchni w Pałac Odrowążów***** i Hotel Manor House****
- Michał Fabiszewski, executive chef Sodexo Polska
- Jakub Reszka, executive chef Forni Rossi 777 Pizza Napoletana Naramowic
- Arkadiusz Chwałek, szef kuchni Zamkowy Młyn*** Krapkowice
- Krzysztof Łoboda, szef kuchni Hotel Przystanek Toruń*** & Restauracja Lokomotywa
- Hubert Woźnica, szef kuchni Hotel O3 Warszawa
- Katarzyna Duda, Baziółka by Swedeponic Polska
Jak można było wziąć udział w konkursie Złoty karczoch na kuchnię roślinną?
1. Wypełnij formularz dostępny na stronie Gastrotargów Smakki
2. Przesłać zdjęcie swojej potrawy oraz przepis na jej wykonanie.
Kulinarne wyzwania
Jakub Reszka, członek jury już przed 22. rokiem życia zdobywał doświadczenie w trzech restauracjach z rekomendacją Michelin, brał udział w polskiej edycji programu Top Chef, co było dla niego nie tylko wyzwaniem, ale także cennym doświadczeniem zawodowym. Z chęcią dzielił się z uczestnikami konkursu „Złoty karczoch” swoimi doświadczeniami w tematach związanych z udziałem w telewizyjnych produkcjach.
Jury oceniające konkurs to jury techniczne oraz jury degustacyjne składające się z wybitnych szefów kuchni oraz ekspertów kuchni wegańskiej.
Jury degustacyjne oceniało:
- proporcje oraz odpowiedni dobór składników (max. 10 punktów)
- wygląd potrawy oraz kreatywność (max. 10 punktów)
- smak i aromat (max.10 punktów)
Każdy członek jury degustacyjnego mógł przyznać maksymalnie 30 punktów.
Jury techniczne oceniało:
- mis en place i odpowiednie techniki kulinarne (max. 10 punktów)
- kreatywność i estetykę podania (max. 10 punktów)
- smak i odpowiedni dobór składników (max. 10 punktów)
Każdy członek jury technicznego mógł maksymalnie przyznać 30 punktów.
Suma punktów wszystkich jurorów technicznych i degustacyjnych utworzy klasyfikację konkursu.
Decyzję jury oraz punktację przedstawił Hubert Woźnica, szef kuchni Hotelu O3.
Zaangażowanie i profesjonalizm jury
Wśród osób oceniających znaleźli się wybitni specjaliści w swojej dziedzinie. Ich zielone menu nie raz zachwycało. Członek naszego jury, Michał Fabiszewski był jedynym Polakiem w gronie 20 szefów kuchni i ok. 500 kucharzy, którzy pracowali w wiosce olimpijskiej podczas Igrzysk Olimpijskich w Paryżu, odpowiadał nie tylko za dania mięsne, ale także opcję wege.
Konkurs kuchni wege „Złoty Karczoch” to zawody dedykowane wszystkim tym, którzy chcą zmieniać branżę gastro i kreować nowe smaki w swoich lokalach.
Oto finaliści:
- miejsce - Paweł Trzaskowski, szef kuchni Daidokoro Sushi & More, Konstancin
- miejsce - Mirosław Jadach, szef kuchni Tremonti Szklarska Poręba
- miejsce - Łukasz Wódz, Instytut Kulinarny Transgourmet
- miejsce - Arkadiusz Kulczyński, Restauracja Rusałka Widok ze Smakiem
- miejsce - Natalia Grudna, Sodexo Polska
- miejsce - Pavlo Vyshynskyi, Cafe Oranżeria Hotel Kossak ***
Oto finałowe potrawy:
1. miejsce - Paweł Trzaskowski, Beji sushi
2. miejsce - Mirosław Jadach, Domowe pierożki z koperkiem, farsz z pieczonego ziemniaka, sos dyniowy, podpalane shimeji, chrupiące niemięso
3. miejsce - Łukasz Wódz, Pierożek z ragu warzywnym
4. miejsce - Arkadiusz Kulczyński, Marchewkowe surf & turf
5. miejsce - Natalia Grudna, Fregola la Sarde ze smardzami, kremowym sosem tofu i chipsami z pudru grzybowego
6. miejsce - Pavlo Vyshynskyi, Gratin ziemniaczane z szpinakiem i chrustem z selera w vegańskim demi mus z marchewki /smażony szpinak / orzechowa roladka /szparaga z aioli
Dlaczego warto było wziąć udział w konkursie kuchni wege dla profesjonalistów ZŁOTY KARCZOCH?
Nagrody to kilkudniowe staże u prestiżowych szefów i szefowych kuchni oraz przy okazji pobyty dla 2 osób w luksusowych hotelach! (Można w ramach wygranej na taki wyjazd zabrać osobę towarzyszącą!).
- Wartościowe nagrody od sponsorów!
- Publikacja wywiadów ze zwycięzcami w prasie branżowej, czyli gastro fejm!
- Sława dla miejsca, w którym pracuje zwycięzca.
- Możliwość promocji swojej restauracji i zdobycia nowych klientów.
Gratuluję w imieniu organizatorów: @smakki_gastrotargi i @worldfoodpoland.
Dziękuję przede wszystkim za dobrą energię, zapał i radość z roślinnej kuchni organizatorom i sprawcom zamieszania: Annie Wielgos i Grzegorzowi Sendorowi. Bez was ta impreza nigdy by się nie odbyła w takim wymiarze i na takim poziomie.
Ukłony za wsparcie sponsorów:
@beyondmeat
@baziolka
@glass_more
@churchill_1795
DBL,
@art_hotel_wroclaw
@amber.baltic.miedzyzdroje
@zamkowymlyn
@o3hotel
@manor_house_spa
@hotel_przystanek_torun
Konkurs na kuchnię wege Złoty karczoch 2025
Konkurs odbył się 10 kwietnia podczas trwania targów World Food Poland. Były to XI Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów, Technologii i Opakowań dla Branży Spożywczej w halach EXPO XXI w Warszawie przy ul. Prądzyńskiego 12/14. Podczas konkursu odwiedził nas szef kuchni Robert Sowa oraz Jacek Krawczyk, Prezes Zarządu Bocuse d'Or Poland.
Konkursy towarzyszące i cenne nagrody
W trakcie konkursu "Złoty karczoch 2025" został rozwiązany też konkurs fotograficzny marki Baziółka na najlepsze zdjęcie i recepturę z użyciem ziół marki Baziółka. Do wygrania był kultowy włoski skuter marki Vespa. Zwycięzcą okazał się Krzysztof Łoboda, szef kuchni Hotel Przystanek Toruń*** & Restauracja Lokomotywa. Prezes Baziółka Wojciech Kozłowski argumentował, że zdjęcie było wyjątkowe i wyróżniało się na tle innych dań prezentowanych na talerzach przede wszystkim pomysłem i aranżacją. Krzysztof Łoboda przełamał schemat i na zwycięskim zdjęciu pokazał siebie, danie, mnóstwo doniczek z ziołami, a w tle starówkę Torunia.
- Takie zaangażowanie w nasz konkurs nie mogło przejść bez echa - śmiał się podczas wręczania kluczyków do Vespy prezes i założyciel marki Baziółka.
Na kolejną edycję "Złotego karczocha" zapraszamy już za niecały rok!