Katarzyna Gubała
VegLab

Szybki warzywny pasztet z soczewicy i ciecierzycy

Szybki warzywny pasztet z soczewicy i ciecierzycy

Pasztet warzywny to jedno z najszybszych dań świata. Można go przygotować zaledwie w 15 minut, upiec w pół godziny, a jeść nawet 5 dni.

Pasztet z soczewicy i ciecierzycy

Uwielbiam pasztety roślinne. Głównie dlatego, że mają w sobie ogromne ilości roślinnego białka, a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. To moje proste danie, jeśli nie mam pomysłu co na obiad lub co do chleba. Dobry do kanapek. Nie kruszy się, nie klei, jest zdrowy i zawsze dostarcza mi roślinnego białka w odpowiednich ilościach.

 

Soczewica zielona i czerwona

Uwielbiam soczewicę w każdej postaci. To moje najzdrowsze źródło roślinnego białka. W 100 g soczewicy znajdziemy aż 9 g tego cennego składnika. Warto jednak pamiętać, że takie białko nie jest tak do końca pełnowartościowe. Trzeba je połączyć ze zbożami lub ziemniakami. Dobrym rozwiązaniem mogą być np. pierogi z soczewicy lub dodanie pełnowartościowej mąki do pasztetu warzywnego, którego jednym ze składników jest właśnie soczewica.

 

Soczewica i ciecierzyca przygotowanie

Jeśli nie mam akurat wersji namoczonej i ugotowanej – wybieram soczewice z puszki, najlepiej na parze, ale się nie upieram. Zwykle jednak staram się dzień wcześniej namoczyć ziarna na noc. Rano odlewam z soczewicy wodę, przepłukuję i gotuje około godziny. Dzięki temu mam bardzo miękkie ziarna, które nadają się idealnie zamiast mąki do warzywnego pasztetu lub innego roślinnego gulaszu. Podobnie robię z ciecierzycą. Namaczam ją na noc, żeby następnego dnia ugotować. Ostudzone ziarna strączków dzielę na części wielkości garstki i wkładam do foliowych woreczków. Te natomiast mrożę. W ten sposób zamiast używać puszek soczewicy czy ciecierzycy mam w zamrażalniku gotową porcję uprzednio ugotowaną. Pasztet z soczewicy i ciecierzycy zatem można zawsze zrobić szybko albo z puszki albo mając pod ręką wersję mrożoną.

Więcej o tym jak gotować poszczególne rodzaje soczewicy znajdziesz TUTAJ.

 

Soczewica właściwości

Soczewicę traktuję też jako doskonałe źródło potasu. To szczególnie ważne dla osób, które tracą dużo energii biegając czy uprawiając jakiś sport. Potas w soczewicy jest łatwo przyswajalny. Podobnie jak kwas foliowy zawarty w jej ziarnach. To dobra wiadomość szczególnie dla przyszłych mam, które o poziom kwasu foliowego powinny szczególnie zadbać. Jedząc soczewicę dostarczymy naszemu organizmowi naprawdę sporo tego cennego składnika.

Innym pomysłem na wykorzystanie soczewicy jest gulasz czy zupa. Przepis znajdziesz na moim blogu TUTAJ.

 

Warzywny pasztet – od czego zacząć?

Podstawą pasztetu z roślin jest tutaj smażona cebulka. Wystarczy ją obrać, skroić i lekko podsmażyć na patelni. To nasza baza do dalszego komponowania dania. Cebulę do pasztetu smażę na oliwie z oliwek, może być też inny olej roślinny,np. rzepakowy czy słonecznikowy. Ja zwykle obieram jeszcze i trę do pasztetu warzywnego marchewkę. Nie smażę jej. Sama szybko mięknie podczas pieczenia warzywnego pasztetu.

 

Co zamiast jajka w kuchni wegańskiej?

Spoiwem pasztetu w wersji wegańskiej zamiast jajka będzie tutaj siemię lniane. Wystarczy je zmielić i zalać wrzątkiem. Uzyskana w ten sposób kleista substancja będzie idealnie nam scalała resztę składników pasztetu. Siemię należy w kuchni używać w podobnych proporcjach w wegańskiej kuchni jak jajo – taka objętość siemienia lnianego do potrawy, ile należałoby dodać jajka. Proporcje objętościowe są zatem 1:1.

Innym, opcjonalnym rozwiązaniem jest użycie do pasztetu batatów. One również mają właściwości kleiste i połączą nam składniki w naszym pasztecie z soczewicy i ciecierzycy.

 

Z czego upiec roślinny pasztet?

Możemy  wrzucić do pasztetu z roślin jeden lub kilka składników z poniższej listy, która tak naprawdę nie ma końca:

  • różyczki brokuła
  • kalafiora
  • buraka w plastrach lub skrojonego w kostkę
  • papryka
  • starty seler
  • batat
  • dynia
  • ziemniak
  • pestki dyni
  • pestki słonecznika
  • sezam (biały i czarny)
  • siemię lniane
  • orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce)
  • kukurydzę
  • groszek
  • fasolę

 

Pasztet z soczewicy i ciecierzycy – przepis

Składniki:

  • puszka soczewicy
  • puszka ciecierzycy
  • 1/2 szklanki mielonego lnu lub mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. pszenna typ 1850
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • szklanka mieszanki ziaren (sezam, pestki dyni, słonecznika, czarnuszka, siemię lniane)
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości. Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem i czekamy 10 minut aż się zaparzy do kleistej konsystencji. Do miski wrzucamy odsączone puszki cieciorki, kukurydzy, soczewicy. Dosypujemy len i mąkę. Obieramy i trzemy marchew, a następnie dorzucamy do miski wraz z przestudzoną cebulą. Dosypujemy nasiona. Dokładamy zaparzone siemię lniane. Doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Wykładamy do brytfanki lub innego żaroodpornego naczynia.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 30-40 minut do czasu aż wierzch pasztetu z soczewicy będzie zbrązowiony, ale nie będzie się przypalał.

Smacznego.

Ja mój pasztet wczoraj zjadłam po prostu z chlebem na ciepło.

PS

Dzięki “Wood for food” za piękne deski do krojenia i oczywiście do zdjęć!