Wegańskie leczo z cukinii
Leczo z cukinii to danie, które warto przygotować, kiedy lato jest w pełni, a warzyw – prawdziwy urodzaj.
Na targu możemy wybierać pomiędzy małymi i dużymi cukiniami, a także ich odmianami i kolorami. Do leczo nadaje się każda cukinia. Byleby nie miała zbyt przerośniętych w środku gniazd nasiennych. Jeśli akurat taka nam się trafi, warto je usunąć przed wrzuceniem do garnka.
Skład takiego leczo możemy dowolnie modyfikować i dorzucić ziemniaki, bataty, pietruszkę, pasternak, dynię lub buraki. Każde warzywa korzeniowe sprawdzą się w tym daniu.
Białko z roślin
Oczywiście zamiast soczewicy z puszki możemy sami ugotować soczewicę mocząc ją dzień wcześniej, a następnie gotując. Jeśli jednak nie mamy czasu, wystarczy puszka soczewicy. Ewentualnie możemy ją zamienić na puszkę fasoli czy cieciorki. Danie to będzie idealnym obiadem dla wegetarian i wegan, stąd w składzie pojawiły się warzywa strączkowe, które dostarczą nam odpowiednią ilość roślinnego białka.
Dania latem zwykle przyprawiam tylko solą i pieprzem, ewentualnie kuminem lub kurkumą. W zimie dodaję nieco więcej przypraw, kiedy warzywa już nie mają takiego świeżego smaku, jak te wygrzewające się w naturalnych promieniach słonecznych.
Kumin zwykle mam w ziarnach i tłukę go w moździerzu. Wtedy jest bardziej aromatyczny i nadaje warzywnemu leczo intensywniejszy posmak.
Jeśli macie ochotę na młoda cukinię na surowo, to spróbujcie też przepisu spaghetti z cukinii.
Inne moje przepisy znajdziecie w książce Warzywa górą!, a także na platformie urządzenia Thermomix.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 3-4 średnie marchewki
- puszka brązowej soczewicy
- 2 cebule
- oliwa
- puszka pomidorów bez skórki pelati
- sól, pieprz do smaku
- mielony kumin
Wykonanie leczo z cukinii:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy umytą i pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i tez dorzucamy. Po 10 minutach dokładamy pomidory w puszce. Całość zalewamy soczewicą. Doprawiamy sola, pieprzem i kuminem. Dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut. Podajemy z chlebem lub kaszą pęczak.