Spaghetti z cukinii - wegańskie danie na surowo
Spaghetti z cukinii to danie, które można przygotować w wersji gotowanej lub surowej.
Oto ta najprostsza wersja, czyli raw. Do spaghetti z cukinii wcale nie musimy mieć specjalnej temperówki. Możemy użyć obieraczki do ziemniaków. Z cukinią w tym daniu w wersji”warzywny makaron” skomponują się także marchewki, pietruszki, seler, a nawet buraczki. Te ostatnie – pamiętajcie, żeby obierać w rękawiczkach. Kolorowe spaghetti z cukinii tez jest rozwiązaniem, jeśli w domu mamy warzywnego niejadka. Dzieci chętnie same robią takie warzywne makarony, a następnie je zjadają.
Do tego dania najlepiej nadają się małe lub średniej wielkości cukinie. Te całkiem duże rozmiary lepiej przeznaczyć na placki z cukinii lub leczo z cukinii. Zamiast pomidorków koktajlowych możemy użyć zwykłych pomidorów lub czerwonej papryki, która nada zielonej cukinii kolorowego kontrastu.
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- garść ziaren (słonecznik, dynia) lub orzechów
- garść pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie spaghetti z cukinii:
Cukinię myjemy. Spaghetti robimy albo temperówką do warzyw (jeśli taki specjalistyczny sprzęt mamy w domu) lub obieraczką do ziemniaków (prostsza i szybsza wersja). Wtedy należy skrobać cukinię wzdłuż.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do szklanki z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe spaghetti polewamy sosem. Posypujemy ziarnami słonecznika i dyni lub/i posiekanymi orzechami.
Podajemy w upalny dzień, najlepiej na tarasie lub w ogrodzie w towarzystwie domowej roboty lemoniady.