Katarzyna Gubała
VegLab

Spaghetti z cukinii wegańskie danie

Spaghetti z cukinii - wegańskie danie na surowo

Spaghetti z cukinii to danie, które można przygotować w wersji gotowanej lub surowej.

Oto ta najprostsza wersja, czyli raw. Do spaghetti z cukinii wcale nie musimy mieć specjalnej temperówki. Możemy użyć obieraczki do ziemniaków. Z cukinią w tym daniu w wersji”warzywny makaron” skomponują się także marchewki, pietruszki, seler, a nawet buraczki. Te ostatnie – pamiętajcie, żeby obierać w rękawiczkach. Kolorowe spaghetti z cukinii tez jest rozwiązaniem, jeśli w domu mamy warzywnego niejadka. Dzieci chętnie same robią takie warzywne makarony, a następnie je zjadają.

Do tego dania najlepiej nadają się małe lub średniej wielkości cukinie. Te całkiem duże rozmiary lepiej przeznaczyć na placki z cukinii lub leczo z cukinii. Zamiast pomidorków koktajlowych możemy użyć zwykłych pomidorów lub czerwonej papryki, która nada zielonej cukinii kolorowego kontrastu.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • garść ziaren (słonecznik, dynia) lub orzechów
  • garść pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie spaghetti z cukinii:

Cukinię myjemy. Spaghetti robimy albo temperówką do warzyw (jeśli taki specjalistyczny sprzęt mamy w domu) lub obieraczką do ziemniaków (prostsza i szybsza wersja). Wtedy należy skrobać cukinię wzdłuż.

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do szklanki z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe spaghetti polewamy sosem. Posypujemy ziarnami słonecznika i dyni lub/i posiekanymi orzechami.

Podajemy w upalny dzień, najlepiej na tarasie lub w ogrodzie w towarzystwie domowej roboty lemoniady.