Katarzyna Gubała
VegLab

https://www.katarzynagubala.pl/zdrowe-slodycze-warsztaty-kulinarne-z-katarzyna-gubala-w-art-hotelu.html

Warsztaty kulinare dla dzieci w Art Hotelu z okazji jubileuszu 25 lat

14 września, w ramach jubileuszu 25-lecia istnienia Art Hotelu we Wrocławiu dzieci spróbowały swoich sił w roli kucharzy!

Warsztaty kulinarne dla dzieci we Wrocławiu kuchnia wegetariańska i wegańska

 

– Uwielbiam gotować, a kuchnia to moje królestwo – zapewniała 9-letnia Julka, jedna z uczestniczek warsztatów. - Kiedyś trafię do programu kulinarnego - zapewniała.

Dzięki takim inicjatywom, jak ta, w Art Hotelu pula małych kucharzy na pewno znacząco się powiększa.

Warsztaty kulinarne dla dzieci we Wrocławiu kuchnia wegetariańska i wegańska

 

Dzieci chcą gotować!

Jak wynika z ankiet przeprowadzonych przez Art Hotel wśród małych gości - dzieci uwielbiają gotować, mają ogromną przyjemność z przygotowywania potraw i jedyne, czego im do szczęścia brakuje, to obecności rodzica w tych działaniach. Stąd pomysł na warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączyłyby pokolenia i pokazywałyby, że w kuchni każdy znajdzie coś smacznego dla siebie.

Warsztaty kulinarne Wrocław eventy dla dzieci

 

Dziecięce menu i konsultacje

Dziecięce menu z Art Restauracji powstało po wielomiesięcznych konsultacjach z małymi i młodymi  gośćmi. I to właśnie tych klasyków nie mogło zabraknąć podczas warsztatów kulinarnych. Pomidorowa z kluseczkami czy spaghetti bolognese to dania, które mali kucharze uwielbiają gotować i uwielbiają jeść w Art Restauracji.

Warsztaty kulinarne Wrocław eventy dla dzieci

 

– Badania nad dziecięcym menu sprawiły, że doskonale wiemy, co chcą jeść dzieci w naszej restauracji – zapewnia Anna Wałęsa, kierownik marketingu w Art Hotelu. – To same dzieci zdecydowały, że frytki z ziemniaków są nudne i zaproponowały zdrowsze wersje warzywne: z marchewki, pietruszki, selera czy dyni. Tak to krok po kroku powstawało nasze menu.

Warsztaty kulinarne Wrocław eventy dla dzieci

 

Dania w wersji roślinnej

Warsztaty kulinarne w Art Hotelu były jednocześnie premierą najnowszej książki diet coacha i ekoosobowości Katarzyny Gubały „ Wege dzieci”. Stąd na warsztatach dzieciaki przygotowywały burgery z ciecierzycy czy bakaliowe smakołyki.

– Dzieci uwielbiają gotować ze swoimi rodzicami. Na naszych warsztatach chcemy im to po prostu umożliwić – tłumaczyła Katarzyna Gubała. – Chcemy pokazać, że w dziecięcej kuchni może być bałagan i to nic złego.  Ale po gotowaniu sprzątamy wszyscy. Obecnie cierpimy na chroniczny brak czasu. Jeśli więc wolną godzinę przeznaczymy na wspólne gotowanie z naszymi dziećmi to będzie to na pewno wspaniały czas.

Warsztaty kulinarne dla dzieci Wrocław

 

Na warsztatach pojawiły się też naleśniki w wersji wegańskiej, czyli bez mleka i jajek za to z użyciem napoju owsianego Inka i gazowanej wody.

– Dla nas to niezwykły przepis. Na pewno wielokrotnie wykorzystam go w domu – ucieszyła się mama Hani, dziewczynki która od wielu lat jest alergiczką. Nietolerancja laktozy czy uczulenie na białko jajka kurzego to w dzisiejszych czasach coraz powszechniejszy problem. Na szczęście rozwiązaniem może okazać się kuchnia roślinna pełna ciekawych receptur bez produktów odzwierzęcych. To rozwiązania idealne dla małych alergików. I to właśnie tego typu przepisy znalazły się w książce „Wege dzieci”.

Warsztaty kulinarne Wrocław eventy dla dzieci

 

Poczęstunek na zielono

Za przygotowanie poczęstunku przed warsztatami odpowiadał szef kuchni Art Restauracji Grzegorz Pomietło. To do niego dzieci kierowały zapytania: „A co to jest to zielone bo mi smakuje?”

Okazało się że hitem jest humus z zielonego groszku! To dobra wiadomość dla rodziców dzieci niejadków. Eksperymentom w kuchni nigdy dość!

Warsztaty kulinarne Wrocław eventy dla dzieci

 

Podziękowania!

Tak fantastyczne warsztaty nie odbyłyby się, gdyby nie nasi sponsorzy.

Na warsztatowych stołach pojawiły się ekologiczne bakalie od BioPlanet czy aromatyczne zioła od firmy Baziółka. Intensywnie pachnąca mięta powędrowała do deserów, a listki świeżej bazylii wylądowały w towarzystwie pomidorowej. W daniach wykorzystaliśmy makarony włoskiej manufaktury Rummo i połączyliśmy je z polędwiczkami z pomidorów z firmy Mutti.

Warsztaty kulinarne dla dzieci we Wrocławiu kuchnia wegetariańska i wegańska

 

Nie zabrakło klasycznej kawy Inka do picia i… w deserach.

Warsztaty kulinarne dla dzieci Wrocław eventy integracja

 

A do tego zdrowe oleje, fantastyczne warzywa i owoce zakupione od lokalnych rolników przez Art Hotel.

Partnerem kulinarnych warsztatów dla dzieci był Urząd Miasta Wrocław, stąd w prezentowych plecaczkach od Art Hotelu znalazły się także krasnoludkowe koszulki, naklejki oraz breloczki ufundowane przez miasto.

Warsztaty kulinarne dla dzieci we Wrocławiu kuchnia wegetariańska i wegańska

 

Do domu dzieci zabrały też ekologiczne andruty i ryżowe wafle od BioPlanet oraz ekologiczne oleje od BioPlanete.

Warsztaty kulinarne dla dzieci we Wrocławiu kuchnia wegetariańska i wegańska

 

Za piękne zdjęcia i ujęcia dziękujemy Ani Kowalczyk.

Warsztaty kulinarne dla dzieci Wrocław

Warsztaty kulinarne dla dzieci Wrocław

Warsztaty kulinarne dla dzieci Wrocław