
Katarzyna Gubała po raz kolejny ambasadorką Festiwalu Polska od kuchni
W ramach półfinałów kulinarnych dla KGW impreza obejmuje 16 województw - 8 miast w Polsce i setki oryginalnych dań regionalnych zaprezentowanych podczas trasy. Siłą festiwalu są tysiące osób z Kół Gospodyń Wiejskich oraz mieszkańców województw każdorazowo zaangażowanych w Festiwal. Katarzyna Gubała po raz kolejny poprowadzi wyjątkowe warsztaty kulinarne i konkursy na scenie.

Siła kuchni regionalnej tkwi w KGW
Do udziału w Festiwalu Polska od kuchni 2025 zaproszono kobiety z blisko 16 000 KGW z terenu całej Polski, które zmierzą się w kulinarnych wyzwaniach, prezentując lokalne smaki, kulturę i kreatywność.

Moi sponsorzy Festiwalu Polska od kuchni
Jest mi niezmiernie miło poinformować, że moje działania i warstztay podczas Festiwalu Polska od kuchni odbywają się dzięki wsparciu materialnemu i finansowemu moich sponsorów.

Baziółka sponsorem festiwalu Polska od kuchni
Od wielu lat współpracuję i działam z marką Baziółka. Wspólnie z największym i najlepszym producentem ziół w Polsce wydaliśmy w ubiegłym roku niesamowitą książkę kulinarną „Zioła, ziółka i Baziółka”, którą napisałam wraz ze świętej pamięci kucharzem Tomaszem Jakubiakiem i botanikiem Michałem Mazikiem. Dodatkowo zioła Baziółka towarzyszą mi podczas licznych eventów i warsztatów kulinarnych dla dzieci oraz były sponsorem głównym mojego konkursu kulinarnego dla profesjonalistów „Złoty karczoch 2025” podczas gastrotargów Smakki fundując między innymi nagrodę w postaci kultowego skutera marki Vespa. Podczas festiwalu „Polska od kuchni” z dziesiątków doniczek marki Baziółka odwiedzający będą mogli stworzyć przepyszne i zdrowe kiszonki, które następnie zabiorą do domu.

MK Agro producent ziemniaków marki Pri sponsorem warsztatów dla KGW
Firma MK Agro Production Sp. z o.o. została założona w 2014 roku. Przez szereg lat zajmowała się uprawą ziemniaków, marchwi i buraków, a także przetwórstwem warzyw. Od 2024 roku skupia się wyłącznie na przetwarzaniu i rozszerzaniu oferty o nowe produkty na bazie pasteryzowanych i sterylizowanych ziemniaków. Ich zdolność produkcyjna wynosi 40 000 ton gotowych ziemniaczków rocznie! A podczas moich warsztatów kulinarnych odwiedzający festiwal mogą bezpłatnie stworzyć z ugotowanych kartofelków przepyszne kiszonki do słoików oraz popróbować ich w wersji smażonej wprost z patelni!

Profesjonalne pojemniki na odpady METEC sponsorem namiotu kulinarnego
Firma METEC zajmuje się produkcją i sprzedażą profesjonalnych pojemników na odpady specjalistyczne, od szpitalnych po gastronomiczne. To średniej wielkości firma rodzinna, której przyświeca idea ekologii i działań prośrodowiskowych. Tak powstała współpraca pomiędzy Katarzyną Gubałą i METEC w postaci działań uświadamiających i promocyjnych członkiniom Kół Gospodyń Wiejskich, jak ważna jest odpowiednia utylizacja odpadów np. gorących olejów i dlaczego warto korzystać z profesjonalnych rozwiązań w postaci pojemników na gorący olej, tym samym nie niszcząc kanalizacji w siedzibie KGW. Podczas festiwalu kubeł METEC na taki olej stoi w namiocie i jest zawsze gotowy do użycia.
.jpg)
Warsztaty kulinarne dla uczestników festiwalu dla KGW
W czerwonym namiocie Katarzyna Gubała w każdej lokalizacji poprowadzi warsztaty kulinarne z użyciem słoików:
- Gotowe ziemniaczki Pri w papryce, koperku lub rozmarynie kiszone w solance
- Buraki kiszone w naturalnej maślance lub kefirze od OSM Łowicz
- Owoce fermentowane na słodko w miodzie z dodatkiem mięty, melisy i rozmarynu od marki Baziółka
- Gotowe ziemniaczki Pri kiszone w maślance z dodatkiem lubczyku, pietruszki czy bazylii Baziółka

Pokazy kulinarne gwiazdorskich szefów i szefowych kuchni
Podczas live cooking szefowie i szefowe kuchni przygotują zdrowe, regionalne dania. Zaprezentują tradycje kulinarne każdego regionu Polski. Kuchnię z udziałem sponsora festiwalu – kurczaka Zagrodowego zaprezentuje Kuba Steuermark, kucharz z „Pytania na śniadanie” oraz szef kuchni restauracji LAS w Warszawie. Katarzyna Bosacka pokaże zdrowe przepisy związane z lokalnymi specjałami.

Turniej województw
W okresie letnim Festiwal Polska od kuchni odwiedzi 16 województw - 8 miast w Polsce, aby zorganizować ogólnopolskie widowisko, które połączy emocje rywalizacji z celebracją polskiej tradycji i kuchni. Na scenie Katarzyna Gubała poprowadzi 2 konkursy wiedzy o kuchni z nagrodami ufundowanymi przez markę Baziółka i MK Agro oraz Pri gotowe ziemniaczki.

Tradycyjne dania
Przygotowane przysmaki przez Koła Gospodyń Wiejskich, które przywołują na myśl najpiękniejsze wspomnienia zostaną zaprezentowane podczas konkursów kulinarnych na najlepszą regionalną potrawę.

Koncerty i wybory Miss Wdzięku
Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić wydarzenie na zakończenie każdego festiwalu będzie koncert popularnych, polskich artystów. Do tego podczas każdego spotkania będą wybierane Miss Wdzięku KGW w różnych kategoriach wiekowych. Każda z pań prezentuje się na scenie. W konkursie można zdobyć wyróżnienia oraz kolejno 1000 zł, 2000 zł i 3000 zł. Do tego koronę i tytuł Miss Wdzięku województwa!

Wielki finał festiwalu dla Kół Gospodyń Wiejskich
Zakończeniem trasy będzie prestiżowa gala, która odbędzie się 27 września 2025 roku na stadionie PGE Narodowym. Po wydarzeniu zaprosimy wszystkich na koncert Roztańczony PGE Narodowy.

Lokalizacje Festiwalu Polska od kuchni 2025
- Warszawa
- Gryfice
- Łowicz
- Chełmno
- Kurzętnik
- Jelenia Góra
- Stalowa Wola
- Namysłów

Zapraszam wszystkich do udziału w Festiwalu i mojego czerwonego namiotu warsztatowego tuż przy scenie.









