Katarzyna Gubała
VegLab

Szkolenie dla kucharek i kucharzy z żywienia dzieci w placówkach oświatowych Katarzyna Gubała

Szkolenie ze zdrowego żywienia dzieci w placówkach oświatowych

Prawie 40 osób ze szkół podstawowych, przedszkoli i stołówek dziecięcych wzięło udział w moim szkoleniu ze zdrowego żywienia dzieci. Zdrowe menu na szkolnej stołówce było naszym priorytetem, a zagadnienia, które omówiliśmy związane były nierozerwalnie z tworzeniem zbilansowanego menu i pełnowartościowych posiłków w placówkach oświatowych.

Szkolenie dla kucharek i kucharzy z żywienia dzieci w placówkach oświatowych Katarzyna Gubała

 

Szkolenie odbyło się w Centrum Aktywności i Integracji Społecznej w Strzakłach na terenie Gmina Międzyrzec Podlaski.

Szkolenie dla kucharek i kucharzy z żywienia dzieci w placówkach oświatowych Katarzyna Gubała

 

Szkolenie dla kucharek i kucharzy z żywienia dzieci w placówkach oświatowych

Stowarzyszenie Społeczno-Oświatowe Gminy Międzyrzec  zaprosiło na moje szkolenie ze zdrowego menu osoby związane ze zbiorowym żywieniem w placówkach oświatowych.

Na tapetę wzięliśmy:

  • Jak ważne jest białko w diecie dziecięcej?
  • Pizza i frytki to nie zdrowa dieta, jak przekonać dzieci do zdrowszego jadłospisu w stołówce?
  • Kiedy i z czym podawać makaron? Ryżowy, pszenny czy pełnoziarnisty?
  • Polski ziemniak na kilka sposobów.
  • Kiedy pieczywo jest zdrowe?
  • Nabiał w zdrowej diecie
  • Idealny szkolny jadłospis dla dzieci na dietach wykluczeniowych.
  • Dieta wegetariańska, wegańska i bezglutenowa w szkolnym menu dla dzieci.
  • Ile cukru powinny jeść dzieci? Zamienniki owocowe cukru w szkolnym jadłospisie.
  • Sezonowe warzywa, czyli jakie?
  • Czy zdrowy fast food istnieje?
  • Porcja owoców, czyli ile i jakich?

Szkolenie dla kucharek i kucharzy z żywienia dzieci w placówkach oświatowych Katarzyna Gubała

 

Stołówka szkolna – no to mamy problem!

Żywienie dzieci w szkołach nadal jeszcze pozostawia wiele do życzenia. I chociaż jak grzyby po deszczu pojawiają się prywatne firmy cateringowe oferujące duży wybór diet dla dzieci – od bezglutenowej, poprzez wege, aż do wegańskiej – to wciąż mamy z tym w naszym kraju problem. Uczestnicy szkolenia otrzymali materiały edukacyjne dotyczące diet wykluczeniowych, w ty, bez mięsa, bez laktozy, bez glutenu, bez soli, bez cukru.

Szkolenie dla kucharek i kucharzy z żywienia dzieci w placówkach oświatowych Katarzyna Gubała

 

Na stołówkach króluje mięso

W Polsce stołówkę może prowadzić każdy, nie musi mieć wcale specjalnej wiedzy na temat żywienia dzieci. Stąd wiele nieporozumień w szkolnym menu. Króluje tanie mięso, biały makaron i mąka oraz pieczywo z mrożonki. Do tego spora ilość soli, kiepskiej jakości tłuszcz i biały cukier. Niewiele jest za to surowych warzyw i owoców. Nie oszukujmy się – to wszystko kwestia ceny. Tylko że jeśli sytuacja się nie zmieni, nasze dzieci zapłacą zdrowiem za takie odżywianie.

Szkolenie dla kucharek i kucharzy z żywienia dzieci w placówkach oświatowych Katarzyna Gubała

 

W stołówkowym menu brak sezonowych warzyw

W Rozporządzeniach i wytycznych związanych ze zbiorowym żywieniem dzieci zaskakuje zalecenie dotyczące pojawiania się w menu pomidorów, ogórków i papryki. Niby jest to pozytywna wiadomość. Jakiej jednak jakości są ogórki, pomidory czy wspomniana papryka w miesiącach zimowych i co takie warzywa dają w zimie dzieciom – zastanawiali się zgromadzeni na spotkaniu specjaliści.

Szkolenie dla kucharek i kucharzy z żywienia dzieci w placówkach oświatowych Katarzyna Gubała

 

Czego brakuje w dziecięcym jadłospisie?

Brakuje w dziecięcych jadłospisach więcej warzyw korzeniowych: marchwi, selera, pietruszki czy buraków. Dzieci nie są przyzwyczajone do jedzenia warzyw korzeniowych na surowo. Za to w akcji porcja warzyw dla dzieci w zimie pojawiają się pomidorki koktajlowe, które również nie mają smaku czy zapachu do swoich odpowiedników w letnim czasie.

Szkolenie dla kucharek i kucharzy z żywienia dzieci w placówkach oświatowych Katarzyna Gubała

 

Ziemniaki zostaw, ale chociaż mięsko zjedz!

Tak zwykle mówiły mamy czy babcie podczas obiadu. Czy aby na pewno nasze dzieci powinny zjadać stołówkowe mięso? Raczej niekoniecznie. Zwłaszcza że w tanim cateringu jest ono zazwyczaj kiepskiej jakości. No i prędzej warto postawić na surówkę. Tylko czy nasze dziecko się nią naje? Czy w ogóle będzie chciało ją zjeść? Raczej nie. I to jest problem.

Szkolenie dla kucharek i kucharzy z żywienia dzieci w placówkach oświatowych Katarzyna Gubała

 

Ziemniak nasz powszedni

Moje szkolenie dla kucharek i kucharzy z żywienia dzieci w placówkach oświatowych opierało się też na konkretnych informacjach dotyczących przetwarzania warzyw czy owoców. Ziemniaki to doskonałe źródło witamin, a także cennego dla dzieci błonnika. Jednak ziemniaki obrane ze skórki, pokrojone w kostkę i gotowane w mocno osolonej wodzie to już tylko wspomnienie wielu witamin i mikroelementów, które tracą na rzecz wody, w której są gotowane. Nic dziwnego, że potem w prasie ogrodniczej woda po gotowaniu ziemniaków jest rekomendowana jako doskonały nawóz do kwiatków doniczkowych. Nie stało by się tak, gdyby ziemniaki ugotować w skórkach i bez soli. Stąd tak istotne jest szkolenie w placówkach oświatowych związanych ze zbiorowym żywieniem dzieci z technik obróbki termicznej poszczególnych produktów oraz zachowywania jakości produktów w trakcie przygotowywania posiłków.

Szkolenie dla kucharek i kucharzy z żywienia dzieci w placówkach oświatowych Katarzyna Gubała

 

Białko odzwierzęce kontra roślinne

Nadal w polskich stołówkach mamy podstawowy problem z wiedzą na temat bilansowania posiłków, szczególnie tych w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. I choć Instytut Żywności i Żywienia zaleca dietę wege jako tę zdrową, to jednak aby ona taka była – musimy jeść tak naprawdę wszystko w odpowiednich proporcjach.

Podczas szkolnych obiadów dzieci bez żadnej diety, czyli te jedzące mięso na drugie danie, otrzymują kotlet mielony, ziemniaki i surówkę. Na talerzach dzieci na diecie wege w tym momencie lądują placki ziemniaczane, placki z cukinii, racuchy czy naleśniki. Czy to nie dziwne? Przecież dzieci „mięsne” dostają w tym czasie białko odzwierzęce, a te na diecie wege – tylko ziemniaki, mąkę i kiepski smażony tłuszcz! Dlaczego? To wynika z braku wiedzy, z niczego więcej. Wciąż w stołówkach szkolnych pokutuje przeświadczenie, że dziecko ma być „najedzone”, a nie „odżywione”.

Szkolenie dla kucharek i kucharzy z żywienia dzieci w placówkach oświatowych Katarzyna Gubała

 

Skąd brać białko?

Naszą energię do działania czerpiemy między innymi z białka. W tradycyjnej diecie najwięcej znajdziemy go w mięsie. Ale białka jest też sporo w warzywach, szczególnie tych strączkowych. I nie tylko – także w orzechach i nasionach, kaszach i zbożach, a nawet w warzywach zielonych. Warto więc postawić na natkę pietruszki, jarmuż, szpinak i brokuły. Jak zatem zdrowo karmić dzieci? Jeśli nie mięso, to co? Warzywa i owoce, zboża, orzechy.

Szkolenie dla kucharek i kucharzy z żywienia dzieci w placówkach oświatowych Katarzyna Gubała

 

Dlaczego warto odpuścić mięso?

Niestety, żyjemy w czasach, w których mięso jest bardzo kiepskiej jakości. Mięso od radosnych krówek biegających po zielonej łące, jak z reklamy, praktycznie nie istnieje. Łąki zastąpiły ogromne hale przemysłowe, w których „produkuje się” zwierzęta. Wszystko odbywa się przy ich ogromnym cierpieniu. Zamiast łąki i zielonej trawy karmi się je paszą zawierającą antybiotyki i hormony wzrostu. Obecnie czas od momentu, kiedy kurczak wykluje się z jajka, do dnia, gdy w postaci piersi trafi na tackę w supermarkecie, wynosi 6 tygodni! To nie jest normalne. Wszyscy pamiętamy, jak nasze babcie hodowały małe kurczaczki. Dogrzewały je lampką i karmiły pociętymi liśćmi pokrzywy, żeby rosły zdrowo. I na pewno po 6 tygodniach te kurczaki nie nadawały się do uboju. Świat zatracił się w chęci zysku i dlatego mięso przestało być produktem luksusowym, a stało się tanią paszą. Rekomendowałabym zatem zjadanie mniej „mięska” na szkolnych stołówkach, a więcej surówki. Warto jeść warzywa i owoce sezonowe, czyli te, które w danym okresie roku królują na polskich straganach. Dzięki temu unikniemy stężonych nawozów sztucznych w malinach w zimie czy dyni na wiosnę. Szkoleniu dla kucharek i kucharzy z żywienia dzieci w placówkach oświatowych towarzyszyły degustacje wybranych produktów roślinnych oraz zamienników w dietach wykluczeniowych.

Szkolenie dla kucharek i kucharzy z żywienia dzieci w placówkach oświatowych Katarzyna Gubała

 

Szkolenie z żywienia dzieci w placówkach oświatowych ma w Polsce ogromną przyszłość. Dziękuję wszystkim zgromadzonym na spotkaniu osobom za zaangażowanie, aktywność i wkład w ten projekt. To bardzo istotne, aby rozmawiać na tematy związane z żywieniem dzieci, o dietach wykluczeniowych i pomysłach na nowoczesne, bardziej zbilansowane jadłospisy dziecięce w stołówkach. Uczestnicy szkolenia dla kucharek i kucharzy z żywienia dzieci w placówkach oświatowych otrzymali certyfikaty uczestnictwa i dodatkowe materiały edukacyjne oraz Raport "Jak wygląda idealne dziecięce menu" stworzony na przestrzeni 2 lat z Art Hotelem we Wrocławiu na podstawie ankiet oraz warsztatów kulinarnych z dziećmi w wieku 4-14 lat.

Szkolenie dla kucharek i kucharzy z żywienia dzieci w placówkach oświatowych Katarzyna Gubała

 

Dziękuję Stowarzyszeniu Społeczno-Oświatowemu Gminy Międzyrzec, a w szczególności pani dyrektor Elżbiecie oraz Wiolecie za zaproszenie, gościnę i opiekę w tym niezwykle ciekawym projekcie.

Szkolenie dla kucharek i kucharzy z żywienia dzieci w placówkach oświatowych  Katarzyna Gubała

 

Projekt otrzymał wsparcie grantowe Green REV Institute, Food Voices Coaliton, Healthy Food Healthy Planet.

Szkolenie dla kucharek i kucharzy z żywienia dzieci w placówkach oświatowych  Katarzyna Gubała

 

Podczas spotkania odwiedzili nas lokalni dziennikarze, radio oraz Międzyrzec.info Nasze pomysły i idee poszły w świat!

Szkolenie dla kucharek i kucharzy z żywienia dzieci w placówkach oświatowych  Katarzyna Gubała

Foto: Paweł Kasiak - Fotografia