Katarzyna Gubała
VegLab

Jak stworzyć dziecięce menu w restauracji Art Hotel

Jak stworzyć dziecięce menu w restauracji?

Myślicie, że dzieci w restauracji zamawiają tylko frytki, pizzę i popijają to niezdrową kolą? Nic bardziej mylnego. Jak wynika z rozmów i ankiet przeprowadzonych przez Art Hotel i Katarzynę Gubałę – gdyby dzieci miały wybór – jadłyby frytki z marchewki i zamawiały pomidorową.

Krok 1 – ankieta

Ponad rok trwał projekt „Idealne dziecięce menu” stworzony we wrocławskim Art Hotelu. Zaczęło się niewinnie, od pytania: „co dzieci lubią jeść i jak stworzyć takie dziecięce menu w restauracji?”. Pizza i lody? Okazuje się, że niekoniecznie.

co dzieci lubią jeść i jak stworzyć takie dziecięce menu w restauracji

Młodzi klienci mają swoje zdanie na temat menu i nie zawsze jest ono zgodne z wyobrażeniami dorosłych. Z czasem ankieta rozrosła się i pytania przestały dotyczyć wyłącznie restauracji, a objęły:

  • badanie dziecięcego jadłospisu,
  • codziennych nawyków żywieniowych,
  • a nawet oceny zachowań samych rodziców oczami najmłodszych.

Przez rok w Art Hotelu i w Art Restauracji badano gusta dziecięce. Wyniki tego eksperymentu okazały się dla jednych szokujące, dla innych… bardzo optymistyczne. Przekonajcie się sami.

Najważniejszy pierwszy posiłek

Gdyby dzieci mogły wybrać to, co chcą jeść i pić na śniadanie to… byłoby to kakao i owoce. Ponad połowa ankietowanych rozmawiając o dziecięcym menu w restauracji marzy właśnie o takim początku dnia. Dla większości rodziców te odpowiedzi wywołały zdziwienie. Okazuje się, że dzieci wolą porcję witamin i dawkę magnezu na śniadanie od popularnych płatków z mlekiem. 85% badanych uważa, że kanapka to podstawa drugiego śniadania.

Przez rok w Art Hotelu i w Art Restauracji badano gusta dziecięce

A jaka kanapka jest idealna w dziecięcym menu? Najlepiej gdyby rodzice dawali dzieciom wybór w jej kompozycji. Raz będzie to szynka i ogórek, a raz serek i pomidor. Nie tylko bobas lubi wybór. Dzieci w wieku szkolnym chcą jeść autorskie kanapki skomponowane samodzielnie. Tylko czy rodzice rano mają czas na dyskusje o tym? Podpowiadamy: pytanie „co chcesz do chleba na śniadanie?” warto zadać wieczorem dnia poprzedniego. Ustalić z góry i tej reguły się trzymać. Dziecko będzie miało poczucie wpływu na własne jedzenie, a rodzic uniknie porannego zamieszania.

Warzywa górą!

– Sama jestem od lat na diecie roślinnej, więc najbardziej w sprawdzaniu dziecięcych gustów interesowało mnie to, czy dzieci mają świadomość tego trendu – mówi Katarzyna Gubała, właścicielka firmy Veglab szkolącej restauracje z kuchni wege i autorka dziecięcych ankiet. – Odpowiedzi zaskoczyły nas wszystkich. Okazuje się, że dzieci mają bardzo dużą wiedzę na temat kuchni wegetariańskiej i wcale nie muszą jeść burgerów mięsnych. 68% zadeklarowało chęć spróbowania warzywnych kotletów, a 44% przyznało się, że zjadłoby roślinnego burgera, gdyby nie wiedziało, że jest bez mięsa. Wychodzi na to, że nawet największe niejadki mają w sobie przestrzeń na warzywne eksperymenty.

dzieci mają bardzo dużą wiedzę na temat kuchni wegetariańskiej

Nim projekt ruszył, Katarzyna Gubała przeszkoliła obsługę Art Hotelu z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej oraz diet wykluczeniowych. Działania zakończyły się certyfikatem, a do głównego menu trafiły tak wykwintne dania, jak risotto z marynowanym tofu czy krem z dyni Hokkaido na mleku kokosowym. Okazało się, że połowa dzieci z ankiet zdecydowanie lubi kuchnię wegańską. W kuchni roślinnej dzieci stawiają na naleśniki i pierogi.

W kuchni roślinnej dzieci stawiają na naleśniki i pierogi

– W nowej karcie dziecięcej Art Restauracji te dania już na nie czekają – wyjaśnia Anna Wałęsa, specjalista do spraw sprzedaży i marketingu w Art Hotelu we Wrocławiu. – Od początku tego projektu zależało nam na rzetelnym przebadaniu dziecięcych gustów, bo są one dla nas ważne i miarodajne. Od tego uzależnialiśmy konstrukcję dziecięcego menu. Liczymy, że inne restauracje pójdą za naszym przykładem i wprowadzą do swoich kart zdrowszą opcję dań dla najmłodszych swoich gości. Zamiast niezdrowych frytek przestawią się na alternatywę w postaci pieczonych warzyw sezonowych: marchewki, pietruszki, selera, buraków, topinamburu, dyni i batatów.

Zamiast niezdrowych frytek przestawią się na alternatywę w postaci pieczonych warzyw sezonowych

Zupy moc

Pytania związane z zupami zadziwiły zarówno ekspertów, jak i samych rodziców. Rosół jest zdecydowanie na drugim miejscu. Dla dzieci królem, a właściwie królową pierwszego dania okazała się pomidorowa. Bez ryżu, za to z makaronem. Na ten ostatni ankietowani są bardzo otwarci i ponad połowa z nich z chęcią spróbuje ją z lanymi kluseczkami od szczęśliwych kurek lub kolorowym makaronem.

Żurek, ogórkowa i barszcz….to nasze trzecie, czwarte i piąte miejsce na zupowym podium. Zupa krem czy warzywa w kawałkach? Tutaj dziecięce gusta dzielą się po połowie.

Żurek, ogórkowa i barszcz….to nasze trzecie, czwarte i piąte miejsce na zupowym podium

Marchewka, pomidor, ogórek. Które warzywo wygrywa według dzieci? A tu niespodzianka- ogłaszamy równe uwielbienie dla wszystkich trzech smaków. Podobnie sprawa wygląda z jabłkami i bananami. Małoletni koneserzy lubią oba owoce i cenią je w swojej diecie. Zdecydowana większość lubi też maliny, pomarańcze i jagody. Najmniej smakuje im kiwi, grejpfrut i mango.

Małoletni koneserzy lubią owoce i cenią je w swojej diecie

– W Art Restauracji postawiliśmy na regionalnych dostawców – zachwala nową kartę Grzegorz Pomietło, szef kuchni. – Dzięki temu mamy zawsze świeże i sprawdzone warzywa i owoce od zaprzyjaźnionych dolnośląskich gospodarstw.

W Art Restauracji postawiliśmy na regionalnych dostawców – zachwala nową kartę Grzegorz Pomietło

Ile cukru może zjeść dziecko dziennie?

Uwaga na słodycze pomiędzy posiłkami! Do podjadania przyznało nam się trzy czwarte ankietowanych dzieci. W szczegółowych pytaniach okazało się jednak, że to najczęściej rodzice proponują niezdrowe słodycze swoim dzieciom! W większości domów jest specjalne miejsce do trzymania słodyczy wydzielanych przez dorosłych. Niewielu z nich jednak proponuje słodki owoc lub warzywo w ramach przegryzki między posiłkami.

Uwaga na słodycze pomiędzy posiłkami

62% dzieci zdecydowanie byłoby skłonne spróbować suszonych jabłek czy liofilizowanych pomidorów, gdyby im ktoś je zaproponował.

62% dzieci zdecydowanie byłoby skłonne spróbować suszonych jabłek

Maluchy wiedzą, że wiele słodyczy jest niezdrowych, ale tylko 17% ankietowanych zapewnia, ze byłoby w stanie się od nich powstrzymać przez tydzień. Pocieszający może być fakt, że dzieci z lodów lubią sorbety, a z ciast szarlotkę. Może więc zamiast słodkiego batonika, upiec z dzieckiem samodzielnie ciasto w weekend? Proponuję ciasto samograj – wegańskie brownie na migdałach i czerwonej fasoli.

wegańskie brownie na migdałach i czerwonej fasoli

Nie rób tego, bo się pobrudzisz

78% dzieci lubi gotować ze swoimi rodzicami. Niestety tylko jedna trzecia z nich ma taką szansę lub kiedykolwiek to zrobiło. Zdecydowana większość maluchów odpowiadała, że rodzice nie mają czasu na zabawy w kuchni z nimi. Dorośli twierdzą, że bałagan w kuchni jest zły i niedopuszczalny. 35% rodziców nigdy nie zaproponowało swojemu dziecku, żeby przygotowało samodzielnie posiłek.

Dorośli twierdzą, że bałagan w kuchni jest zły i niedopuszczalny

Jeśli zastanawiacie się, co ugotować na obiad z własnym dzieckiem to naleśniki będą zawsze bez pudła. A ile przy tym zabawy! Sprzątaniem podzielcie się po połowie.

Drugie danie zaskakuje

34% ankietowanych z ryb stawia na dorsza. Jeśli mięso to w jakiej postaci? Kotlet rozwiązałby sprawę? Połowa dzieci jest na „tak” jeśli będzie to drób.

Nawet jeśli zabierasz niejadka do restauracji, zamów mu spaghetti. W restauracji wybiera je 8 na 10 małych gości. O dziwo, dzieciom jest bez różnicy czy będzie to danie w towarzystwie mięsa czy nie. Makaron i sos pomidorowy są dla nich wystarczającym czynnikiem decydującym o wyborze tego posiłku.

Nawet jeśli zabierasz niejadka do restauracji, zamów mu spaghett

Dzieci mogłyby jeść codziennie naleśniki. No może na zmianę z pierogami. I tutaj kolejne zaskoczenie. Dzieci na równi cenią sobie na talerzu pierogi ruskie, jak i z owocami. Najbardziej te ostatnie lubią z jagodami i truskawkami. Zaś wśród potraw pod hasłem „obrzydliwe” wypisują w otwartych pytaniach pierogi z mięsem! Warto zapamiętać.

Dzieci na równi cenią sobie na talerzu pierogi ruskie, jak i z owocam

Czas na kulinarną rewolucję

Kiedy dziecko w restauracji ciągle zamawia pizzę, frytki na zmianę z hot dogiem może czas na zmianę i nowe dziecięce menu w restauracji?

– Czy zdrowy burger istnieje? U nas zawsze! – śmieje się Anna Wałęsa. – Już dawno uznaliśmy, że nasze burgery z dodatkiem roślin strączkowych (ciecierzycy, groszku czy fasoli) smakują dzieciom na równi z drobiowymi. W ten sposób dostarczamy maluchom roślinnego białka zamiast wyłącznie tłuszczów trans.

Czy zdrowy burger istnieje? U nas zawsze! – śmieje się Anna Wałęsa

Kiedy dziecko w restauracji decyduje zawsze o spaghetti, my zdecydujmy za nie i poprośmy obsługę o makaron pełnoziarnisty. Dla większości dzieci jego skład nie ma znaczenia, a jest to zdecydowanie zdrowsza opcja.

makaron pełnoziarnisty to zdrowsza opcja

Zdrowe frytki naprawdę istnieją. Batat, marchewka i burak to warzywa, które najmłodsi chętnie zjedzą. A może pozwolimy im sami obsypać takie frytki sezamem, czarnuszką czy słonecznikiem. Na efekty pustego talerza nie będziemy długo czekać. Warzywa sezonowe polecają się na frytki.

Idealne dziecięce menu w restauracji

Idealne dziecięce menu w restauracji

Projekt Art Hotel Wrocław i Veglab Katarzyna Gubała trwał ponad rok. Wzięło w nim udział ponad 200 dzieci z różnych środowisk. Były wśród nich dzieci okolicznych szkół, blogerów, dziennikarzy, klientów restauracji. Dzieci były w wieku od 4 do 16 lat.

Projekt Art Hotel Wrocław i Veglab Katarzyna Gubała trwał ponad rok

Najmłodszym pytania z kwestionariusza czytali i pomagali zrozumieć pracownicy Art Hotelu. Najlepsze dania wybrane przez dzieci weszły do menu dziecięcej karty Art Restauracji. Nim to jednak nastąpiło poprzedziły je 2 wielkie warsztaty kulinarne z dziećmi w Art Hotelu, podczas których 50 dzieci, pod okiem szefa kuchni Grzegorza Pomietło, przygotowało ulubione dania.

Najlepsze dania wybrane przez dzieci weszły do menu dziecięcej karty Art Restauracji

Dziękujemy wszystkim, którzy nam w tym projekcie pomogli.

Szymon Radzimierski, Julka Cymbaluk, Alicja Janosz oraz wielu znanych gotowało z nami na warsztatach kulinarnych w Art Hotelu

W szczególności obu fotografom: Bartkowi Janiczkowi i Bartkowi Sadowskiemu – autorom zdjęć w całym projekcie na idealne dziecięce menu w restauracji.


Makarony Fabijańscy za pyszne, ekologiczne makarony użyte zarówno do pomidorowej, degustacji, jak i dla was do presspacków www.bio-fabijanscy.pl

Koncept PR za torby ekologicznych kosmetyków Klorane www.klorane.com/pl-pl i chemii domowej Klar www.klar.pl oraz rozmowy o eko domu.

Wydawnictwo Septem za edukacyjne książki dla dzieci i rodziców, gdzie kupicie także książkę Kasi Gubały https://septem.pl/ksiazki/wege-w-kwadrans-125-szybkich-przepisow-kuchni-roslinnej-katarzyna-gubala,wegekw.htm

Eko Targ Piast za świetny panel dyskusyjny Ani Pławeckiej, pomoc dla rodziców i wsparcie swoją wiedzą www.targpiast.com.pl

Milejowe Pole za warzywa korzeniowe od Eweliny http://milejowepole.pl

Puffins za zdrowe przegryzki zarówno na stołach, jak i do domu www.puffins.co

Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk Idealny twaróg do naszych naleśników www.seryslubowskie.pl  Sieć Dziedzictwa Kulinarnego

Gospodarstwo Sadownicze Joanny i Jarosław Tokarz za pyszne jabłka

Bababag.pl za praktyczne woreczki https://www.facebook.com/Zamiast-foli%C3%B3wek-258097714891496/

Lody Wanda za rzemieślnicze pyszności www.wanda.pl

Runoland za ekologiczne dżemy do naleśników www.runoland.pl Sieć Dziedzictwa Kulinarnego

Maciejowy Sad dostarczyli soki dla dzieci tłoczone www.maciejowysad.pl/ Sieć Dziedzictwa Kulinarnego

Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Andrzej Ciastoń– dostarczyli jajka do naleśników i klusek lanych www.kurka.com.pl

W starej rzeźni – Uli za pamięć, Julce za troskę o najmłodszych kucharzy https://www.facebook.com/wstarejrzezni/

Primavika za przepyszne paprykarze, masła orzechowe i hummusy w wersji degustacyjnej i na wynos: www.primavika.pl

Marwit za zdrowe soki, smoothy i zupki do degustacji www.marwit.pl

MedEdu za magazyn „Ekostyle” www.eko.style

Lody Wanda za rzemieślnicze pyszności

Runoland za ekologiczne dżemy do naleśników www.runoland.pl

Smaki Naszej Ziemi dostarczyli pieczywo żytnie, smalczyk i soki www.smakinaszejziemi.pl

Katarzyna Gubała prowadząca warsztaty kulinarne, Anna Pławecka z Targ Piast i Anna Wałęsa z Art Hotelu

Bianka Heyman w imieniu firmy Klar opowiadała o ekologicznych środkach czystości dla domu