
Leśny ferment czyli warsztaty tworzenia niebanalnych przetworów z Katarzyną Gubałą
Jadalne chwasty, aromatyczne leśne zioła, dzikie krzewy, a do tego świeże owoce i warzywa zamknięte w przetworach bez marnowania. Niech żyje Święto Lasu! Niezapomniana impreza miała miejsce w czerwcu w Żarach podczas Festiwalu Bioróżnorodności.

Leśny ferment, czyli warsztaty tworzenia niebanalnych przetworów z Katarzyną Gubałą w Żarach podczas Święta Lasu i bioróżnorodności zorganizowane przez Fundację Natura Polska.

Podczas Festiwalu Bioróżnorodności - Święto Lasu i Ochrony Klimatu zorganizowane przez Fundację Natura Polska uczestnicy mogli się przekonać, jak ważna jest ekologia, otaczająca nas przyroda i jaki wpływ mamy my, jako ludzie na świat dookoła nas.

W trakcie trwania Festiwalu Bioróżnorodności - Święto Lasu i Ochrony Klimatu wybraliśmy się w kulinarną podróż do spiżarni pełnej naturalnych, ekologicznych przetworów. Pod moim okiem nauczyliśmy się robić niecodzienne słoiki. W działaniach wsparły mnie marka Baziółka i ich aromatyczne zioła oraz ziemniaczki gotowe Pri.

Dowiedzieliśmy się, jakie są najlepsze metody zamykania jedzenia w słoikach, jakie przetwory dodadzą nam zdrowia i kiedy warto po nie sięgać. Nasza naturalna spiżarnia zapełni się lokalnymi zbiorami. Wspólnie nauczyliśmy się robić fermentacje i na słono i słodko. Dowiedzieliśmy się, po co warto dodawać do przetworów zioła. Wszystko w nurcie nie marnowania jedzenia, z wykorzystaniem eko produktów i leśnych roślin.
- Do słoików trafiły jabłka i gruszki w miodzie z miętą @baziolka
- Powstały marchewki z leśnymi ziołami w solance
- Fermentowaliśmy buraki z leśnymi owocami
- Kisiliśmy @pri_gotowe_ziemniaki w maślance
- Kiszona dynia, fasolka szparagowa i brukselka w solankowej zalewie z gałązką dzikich krzewów: śliwa ałycza, dereń, pigwowiec
- Gazowane owoce (gruszki, winogrona, jabłka) w fermentacji z leśnym miodem oraz kwiatami czerwonej koniczyny
- Buraki i rzodkiewki z nacią fermentowane w maślance z liśćmi dzikiego chrzanu, podagrycznikiem i krwawnikiem

Warsztaty kulinarne z fermentacji
Leśny ferment, czyli warsztaty tworzenia niebanalnych przetworów z Katarzyną Gubałą w Żarach podczas Festiwalu Bioróżnorodności - Święto Lasu i Ochrony Klimatu zorganizowane przez Fundację Natura Polska. Współpraca z @lubuskie.pl , Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Lubuskiego, @visitzielonagora @lasy_panstwowe

Warsztaty kulinarne odpowiedzialne społecznie na Dolnym Śląsku
Obecnie eventy ekologiczne to sposób na realizację biznesu odpowiedzialnego społecznie. Stąd pomysły na wspólną integrację mieszkańców przygranicznych Polski i Niemiec poprzez:
- warsztat ze zdrowej kuchni w nurcie zero waste;
- pogłębienie wiedzy z zakresu ilości marnowanej żywności oraz sposobów zapobiegania zjawisku;
- wykorzystanie resztek jedzenia zarówno z pobliskiego warzywniaka, jak i resztek po posiłkach dnia poprzedniego,
- świadomość polskiego bogactwa natury i walorów przyrodniczych,
- nauka ekologicznych zachowań i pogłębienie wiedzy w tym temacie,
- dostarczenie wiedzy w zakresie nie marnowania jedzenia, sposobów przechowywania i wykorzystania resztek żywności;
- wyprawa wykorzystująca walory przyrodnicze miejsca (las, ogród, trawnik, park) i opowieść o jadalnych chwastach;
- zdrowie na talerzu poprzez naukę zdrowej diety.

Zdrowie na talerzu, czyli kuchnia pełna zdrowia
Idea ekologicznej, odpowiedzialnej społecznie kuchni ma na celu zachęcenie uczestników do działań mających na celu propagowanie zachowania związane z nie marnowaniem jedzenia, ekologią i postawami prozdrowotnymi.

Dania zielonej kuchni to bogactwo witamin odpowiednio zbilansowanych zapewniających dobrą kondycję i sporą dawkę energii. Kuchnia zero waste to nie obecnie styl życia milionów ludzi na całym świecie. Wskazanie wartości resztek na warsztacie otwiera ludzi na nowe smaki, możliwości tworzenia ciekawych potraw i ekologiczne podejście do świata.





