Katarzyna Gubała
VegLab

Leśny ferment czyli warsztaty tworzenia niebanalnych przetworów z Katarzyną Gubałą

Leśny ferment czyli warsztaty tworzenia niebanalnych przetworów z Katarzyną Gubałą

Jadalne chwasty, aromatyczne leśne zioła, dzikie krzewy, a do tego świeże owoce i warzywa zamknięte w przetworach bez marnowania. Niech żyje Święto Lasu! Niezapomniana impreza miała miejsce w czerwcu w Żarach podczas Festiwalu Bioróżnorodności.

Leśny ferment czyli warsztaty kulinarne tworzenia przetworów do słoików z Katarzyną Gubałą

 

Leśny ferment, czyli warsztaty tworzenia niebanalnych przetworów z Katarzyną Gubałą w Żarach podczas Święta Lasu i bioróżnorodności zorganizowane przez Fundację Natura Polska.

Leśny ferment czyli warsztaty kulinarne tworzenia przetworów do słoików z Katarzyną Gubałą

 

Podczas Festiwalu Bioróżnorodności - Święto Lasu i Ochrony Klimatu  zorganizowane przez Fundację Natura Polska uczestnicy mogli się przekonać, jak ważna jest ekologia, otaczająca nas przyroda i jaki wpływ mamy my, jako ludzie na świat dookoła nas.

Leśny ferment czyli warsztaty kulinarne tworzenia przetworów do słoików z Katarzyną Gubałą

 

W trakcie trwania Festiwalu Bioróżnorodności - Święto Lasu i Ochrony Klimatu  wybraliśmy się w kulinarną podróż do spiżarni pełnej naturalnych, ekologicznych przetworów. Pod moim okiem nauczyliśmy się robić niecodzienne słoiki. W działaniach wsparły mnie marka Baziółka i ich aromatyczne zioła oraz ziemniaczki gotowe Pri.

Leśny ferment czyli warsztaty kulinarne tworzenia przetworów do słoików z Katarzyną Gubałą

 

Dowiedzieliśmy się, jakie są najlepsze metody zamykania jedzenia w słoikach, jakie przetwory dodadzą nam zdrowia i kiedy warto po nie sięgać. Nasza naturalna spiżarnia zapełni się lokalnymi zbiorami. Wspólnie nauczyliśmy się robić fermentacje i na słono i słodko. Dowiedzieliśmy się, po co warto dodawać do przetworów zioła. Wszystko w nurcie nie marnowania jedzenia, z wykorzystaniem eko produktów i leśnych roślin. 

  • Do słoików trafiły jabłka i gruszki w miodzie z miętą @baziolka 
  • Powstały marchewki z leśnymi ziołami w solance
  • Fermentowaliśmy buraki z leśnymi owocami 
  • Kisiliśmy @pri_gotowe_ziemniaki w maślance
  • Kiszona dynia, fasolka szparagowa i brukselka w solankowej zalewie z gałązką dzikich krzewów: śliwa ałycza, dereń, pigwowiec
  • Gazowane owoce (gruszki, winogrona, jabłka) w fermentacji z leśnym miodem oraz kwiatami czerwonej koniczyny
  • Buraki i rzodkiewki z nacią fermentowane w maślance z liśćmi dzikiego chrzanu, podagrycznikiem i krwawnikiem

Leśny ferment czyli warsztaty kulinarne tworzenia przetworów do słoików z Katarzyną Gubałą

 

Warsztaty kulinarne z fermentacji

Leśny ferment, czyli warsztaty tworzenia niebanalnych przetworów z Katarzyną Gubałą w Żarach podczas Festiwalu Bioróżnorodności - Święto Lasu i Ochrony Klimatu  zorganizowane przez Fundację Natura Polska. Współpraca z @lubuskie.pl , Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Lubuskiego, @visitzielonagora @lasy_panstwowe 

Leśny ferment czyli warsztaty kulinarne tworzenia przetworów do słoików z Katarzyną Gubałą

 

Warsztaty kulinarne odpowiedzialne społecznie na Dolnym Śląsku

Obecnie eventy ekologiczne to sposób na realizację biznesu odpowiedzialnego społecznie. Stąd pomysły na wspólną integrację mieszkańców przygranicznych Polski i Niemiec poprzez:

  • warsztat ze zdrowej kuchni w nurcie zero waste;
  • pogłębienie wiedzy z zakresu ilości marnowanej żywności oraz sposobów zapobiegania zjawisku;
  • wykorzystanie resztek jedzenia zarówno z pobliskiego warzywniaka, jak i resztek po posiłkach dnia poprzedniego,
  • świadomość polskiego bogactwa natury i walorów przyrodniczych,
  • nauka ekologicznych zachowań i pogłębienie wiedzy w tym temacie,
  • dostarczenie wiedzy w zakresie nie marnowania jedzenia, sposobów przechowywania i wykorzystania resztek żywności;
  • wyprawa wykorzystująca walory przyrodnicze miejsca (las, ogród, trawnik, park) i opowieść o jadalnych chwastach;
  • zdrowie na talerzu poprzez naukę zdrowej diety.

Leśny ferment czyli warsztaty kulinarne tworzenia przetworów do słoików z Katarzyną Gubałą

 

Zdrowie na talerzu, czyli kuchnia pełna zdrowia

Idea ekologicznej, odpowiedzialnej społecznie kuchni ma na celu zachęcenie uczestników do działań mających na celu propagowanie zachowania związane z nie marnowaniem jedzenia, ekologią i postawami prozdrowotnymi.

Leśny ferment czyli warsztaty kulinarne tworzenia przetworów do słoików z Katarzyną Gubałą

 

Dania zielonej kuchni to bogactwo witamin odpowiednio zbilansowanych zapewniających dobrą kondycję i sporą dawkę energii. Kuchnia zero waste to nie obecnie styl życia milionów ludzi na całym świecie. Wskazanie wartości resztek na warsztacie otwiera ludzi na nowe smaki, możliwości tworzenia ciekawych potraw i ekologiczne podejście do świata.

Leśny ferment czyli warsztaty kulinarne tworzenia przetworów do słoików z Katarzyną Gubałą

 

Leśny ferment czyli warsztaty kulinarne tworzenia przetworów do słoików z Katarzyną Gubałą

 

Leśny ferment czyli warsztaty kulinarne tworzenia przetworów do słoików z Katarzyną Gubałą

 

Leśny ferment czyli warsztaty kulinarne tworzenia przetworów do słoików z Katarzyną Gubałą