Katarzyna Gubała
VegLab

Kiszonki i spółka rodzinne warsztaty niebanalnych fermentacji z Katarzyną Gubałą Majówka Gdynia

Kiszonki i spółka rodzinne warsztaty niebanalnych fermentacji z Katarzyną Gubałą

Ogród Wielka Majówka to 3-dniowy festiwal jedzenia, muzyki i roślin w Gdyni, w parku Kolibki. Ta cykliczna impreza rokrocznie gromadzi tysiące odwiedzających. Już po raz kolejny miałam przyjemność poprowadzić warsztaty kulinarne i pokazy z tworzenia kiszonek na słono i słodko do słoików.

Kiszonki i spółka rodzinne warsztaty niebanalnych fermentacji z Katarzyną Gubałą Gdynia

 

Kiszonki – bomba witamin

Najlepszym sposobem na zachowanie pełnego wachlarzu witamin w warzywach i owocach jest ich kiszenie. Jak twierdzą znawcy tematu: „ukisić można wszystko”. Dlatego niejednokrotnie spotykałam się z kiszoną soczewicą, marchewką, koperkiem, a nawet selerem.

Kiszonki i spółka rodzinne warsztaty niebanalnych fermentacji z Katarzyną Gubałą Gdynia

 

Dobroczynne właściwości kiszonek zrób to sam

Proces fermentacji doskonale konserwuje warzywa i sprawia, że bakterie fermentacyjne mają dobroczynny wpływ na nasz układ trawienny i odpornościowy. Szczególnie polecam szybki przepis na buraczany zakwas czy kiszoną rzodkiewkę.

Kiszonki i spółka rodzinne warsztaty niebanalnych fermentacji z Katarzyną Gubałą Gdynia

 

Probiotyczne działanie kiszonek

Fermentacja to nie tylko kiszone ogórki i kapusta! Jeśli chcesz odkryć jej niezwykły świat i nauczyć się przygotowywać zdrowe, probiotyczne napoje oraz przekąski to zaprasza, na warsztaty kulinarne z profesjonalnych fermentacji!

Kiszonki i spółka rodzinne warsztaty niebanalnych fermentacji z Katarzyną Gubałą Gdynia

 

Warsztaty kulinarne z kiszonymi słoikami

W parku Kolibki w Gdyni zaprezentowałam rodzinne warsztaty kulinarne Kiszonki i spółka. Z Katarzyną Gubałą, ekspertem kulinarnym z „Pytania na śniadanie” i autorką książek „Najlepsze przetwory warzywne” oraz „Najlepsze przetwory z owoców” to prawdziwa zabawa.

Kiszonki i spółka rodzinne warsztaty niebanalnych fermentacji z Katarzyną Gubałą Gdynia

 

Pod okiem eksperta uczestnicy poznają tajniki domowej fermentacji:

  • Owoce w miodzie i ziołach, czyli słodka fermentacja z regionalnych produktów
  • Ziemniaki w solankowej zalewie – pyszny obiad w eko wersji
  • Pyszny chłodnik dla całej rodziny, czyli buraki i rzodkiewki w maślance

Kiszonki i spółka rodzinne warsztaty niebanalnych fermentacji z Katarzyną Gubałą Gdynia

 

Dzięki naszemu sponsorowi – marce Baziółka do naszych ukiszonych słoików trafiły także zioła. Szczególnie dobrze podczas procesu fermentacji sprawdza się mięta i melisa oraz rozmaryn. Świetnie nadają się szczególnie do fermentacji na słodko, czyli w miodzie. Gazowane winogrona czy jabłka w miodzie z rozmarynem to najwspanialszy smak kiszonek.

Kiszonki i spółka rodzinne warsztaty niebanalnych fermentacji z Katarzyną Gubałą Gdynia

 

Do kiszenia warzyw warto użyć chrzanu, czosnku i wody z solą. Sprawdzą się też baldachy kopru włoskiego oraz zioła typu koperek, tymianek, lubczyk, bazylia czy oregano. Takie szybkie kiszenie z dodatkiem ziół na tydzień lub dwa zapewni nam niezwykle aromatyczną kiszonkę.

Kiszonki i spółka rodzinne warsztaty niebanalnych fermentacji z Katarzyną Gubałą Gdynia

 

Podczas warsztatów można się dowiedzieć wiele o kiszeniu w słoikach

  • Jak fermentować w domu – praktyczne wskazówki dotyczące procesu, przechowywania i eksperymentowania z smakami.
  • Jakie warzywa i owoce można kisić w nieoczywisty sposób – od klasycznych po zupełnie zaskakujące smaki.
  • Jak zrobić domowy zakwas – naturalny, buraczany napój pełen dobroczynnych bakterii.
  • Jakie są korzyści zdrowotne fermentowanych produktów – dlaczego warto włączyć je do codziennej diety.

Kiszonki i spółka rodzinne warsztaty niebanalnych fermentacji z Katarzyną Gubałą Gdynia

 

W tym roku podczas imprezy „Ogród Wielka Majówka” udało się w Gdyni kisić prawdziwe rarytasy za sprawą naszych sponsorów. Do dyspozycji mieliśmy gotowane metodą sous vide ziemniaczki od MK Agro – producenta gotowanych ziemniaczków marki Pri.

Kiszonki i spółka rodzinne warsztaty niebanalnych fermentacji z Katarzyną Gubałą Gdynia

 

Jak zrobić kiszone gotowane ziemniaki?

Do słoika wrzucamy ugotowane już ziemniaczki, gałązkę lub dwie ulubionych ziół.

W pojemniku mieszamy dokładnie płaską łyżeczkę soli z 0,5 l wody. Słoik zalewamy osoloną i dobrze wymieszaną wodą max 1 cm przed zakrętką! Ni mniej, ni więcej! Odstawiamy w zaciemnione miejsce na 2-3 dni. Podajemy do obiadu z ulubioną surówką.

Kiszonki i spółka rodzinne warsztaty niebanalnych fermentacji z Katarzyną Gubałą Gdynia

 

Niski indeks glikemicznych gotowanych ziemniaków

Ziemniaki gotowane tradycyjnie i jedzone od razu po ugotowaniu na ciepło mają wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że w gwałtowny sposób potrafią podnieść poziom cukru w naszej krwi. Sprawia, to że nie są wskazane dla osób chorujących na cukrzycę. Rozwiązaniem są ziemniaczki Pri! Dlaczego?

Kiszonki i spółka rodzinne warsztaty niebanalnych fermentacji z Katarzyną Gubałą Gdynia

 

Ziemniaki gotowane metodą sous vide

Dzięki temu, że ziemniaki są przygotowywane najpierw metodą sous vide w wysokiej temperaturze, a następnie przechowywane w chłodniach mają niski niski indeks glikemiczny. Możemy zredukować w ten sposób poziom cukru nawet o 25% Dzieje się tak, gdyż niska temperatura przekształca szybko trawioną skrobię w skrobię bardziej „oporną” czyli taką, która wolniej ulegnie rozkładowi w naszym organizmie. Unikniemy w ten sposób gwałtownego podniesienia cukru.

Kiszonki i spółka rodzinne warsztaty niebanalnych fermentacji z Katarzyną Gubałą Gdynia

 

Kiszonki i spółka rodzinne warsztaty niebanalnych fermentacji z Katarzyną Gubałą Gdynia

 

Kiszonki i spółka rodzinne warsztaty niebanalnych fermentacji z Katarzyną Gubałą Gdynia

 

Kiszonki i spółka rodzinne warsztaty niebanalnych fermentacji z Katarzyną Gubałą Gdynia

 

Kiszonki i spółka rodzinne warsztaty niebanalnych fermentacji z Katarzyną Gubałą Gdynia