Katarzyna Gubała
VegLab

Warsztaty kulinarne w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu Katarzyna Gubała

Zielona uczta, czyli roślinne motywy w sztuce kulinarnej - warsztaty w Muzeum Współczesnym

Miałam zaszczyt poprowadzić niezwykłe warsztaty kulinarne w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu dla osób z niepełnosprawnością intelektualną w ramach programu edukacyjnego. Nasza zielona uczta to chęć wykorzystania sztuki kulinarnej, jej aspektów zapachowych, smakowych, wizualnych do stworzenia dzieła multimedialnego, żywego festynu kulinarnego, festiwalu dobrego smaku i zapachu.

Warsztaty kulinarne w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu Katarzyna Gubała

 

Zieleń w motywach muzealnych i kulinarnych

Zieleń to kolor narodzin, życia i zdrowia. To kolor symbolizujący rośliny, młode pędy, zioła, świeże liście. To one będą głównymi składnikami naszego warsztatu kulinarnego nawiązującego swoim rozmachem do uczty z filmu Wojciecha Doroszuka pt. "Festin". Praca znajduje się w kolekcji MWW. Warsztat jest pewnego rodzaju improwizacją, kulinarną wariacją na temat uczty, jej części składowych. Dominującym smakiem będzie słodki, a kolorem – zielony.

Warsztaty kulinarne w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu Katarzyna Gubała

 

Warsztaty kulinarne w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu

Zaczęliśmy od przywitania gości. Na naszych warsztatach pojawiła się Anna Wałęsa, szefowa marketingu i PR oraz Małgorzata Trzcińska, kierownik gastronomii w Art Hotelu we Wrocławiu. To właśnie ten hotel objął honorowy patronat nad wydarzeniem. W stworzeniu „Zielonej uczty” bezpłatne wsparcie zapewniły Baziółka – producent ziół i mikroliści.

Warsztaty kulinarne w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu Katarzyna Gubała

 

Nasza zielona uczta to chęć wykorzystania sztuki kulinarnej, jej aspektów zapachowych, smakowych, wizualnych do stworzenia dzieła multimedialnego, żywego festynu kulinarnego, festiwalu dobrego smaku i zapachu. Warsztat został dedykowany osobom z niepełnosprawnością intelektualną. W dostosowaniu go do potrzeb grupy pomagała doświadczona edukatorka Magdalena Kubarska.

Warsztaty kulinarne w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu Katarzyna Gubała

 

Motywem przewodnim naszego warsztatu kulinarnego stał się kolor zielony, a co za tym idzie jednocześnie niezwykle ważne były wątki zdrowia, odpowiedniego odżywiania i diety w ujęciu sztuki życia. Stąd na warsztatach pojawiły się dania kuchni roślinnej, pełne witamin i mikroelementów. Kuratorką wystawy, projektu i wielkim wsparciem była dr Sylwia Owczarek. Gościem specjalnym był pies Dante. 

Warsztaty kulinarne w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu Katarzyna Gubała

 

Rozpoczęliśmy od krótkiego opisu kontekstu warsztatów nawiązujących do filmu "Festin" oraz obejrzenia jego skróconej wersji przez uczestników. Potem nastąpił opis potraw związanych z dominującym w tym roku kolorem zielonym, kuchnią roślinną i daniami do wykonania. Opowiedziałam także o stopniu trudności, tak, aby każdy z uczestników mógł wybrać, które danie najbardziej przypadnie mu do gustu i jak chce je wykonać.

Warsztaty kulinarne w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu Katarzyna Gubała

 

Zielone menu podczas warsztatów integrujących osoby niepełnosprawne

Do wysmarowania i ułożenia kolorystycznie na paterach kanapeczki z hummusami w 3 kolorach: z buraka, z zielonego groszku, klasyczny. Przygotowaliśmy także specjalne stanowisko ze wsparciem do blendowania samodzielnie hummuów i zawinijania cukiniowych roladek.

Warsztaty kulinarne w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu Katarzyna Gubała

 

Upieczone przez cukiernika z Art Hotelu muffinki białe i czekoladowe zostały wykonane na warsztatach kulinarnych w muzeum. Najważniejsze podczas kulinarnej pracy były oczywiście dekoracje z bitej śmietany, jadalnych ozdób oraz kremu i jadalnych kwiatów. Warsztaty kulinarne dla osób z niepełnosprawnościami intelektualnymi to przede wszystkim akcent na artystyczne aspekty, wątki kolorystyczne oraz oczywiście rozbudzanie wyobraźni kulinarnej.

Warsztaty kulinarne w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu Katarzyna Gubała

 

Uczestnicy warsztatów kulinarnych w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu mieli także do wykonania kulki mocy, czyli trufle obtoczone w kakao lub wiórkach kokosowych. Trufle zostały wykonane z mielonych płatków owsianych i zblendowanych rodzynek oraz gotowanych ziemniaków i dżemu. Na stole były tez już przygotowany surowce do ugniatania jak plastelinę masy na kulki mocy i zmieszania składników. Na każdym stole były także rękawiczki jednorazowe.

Warsztaty kulinarne w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu Katarzyna Gubała

 

Skoro nasze warsztaty miały nawiązywać do suto zastawionych stołów pokazywanych przez mistrzów malarstwa holenderskiego to podczas warsztatów kulinarnych w muzeum nie mogło zabraknąć oczywiście pater wypełnionych dojrzałymi owocami. Podczas warsztatów układaliśmy winogrona, jabłka, granaty, a nawet truskawki w apetyczne stosy.

Warsztaty kulinarne w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu Katarzyna Gubała

 

W nawiązaniu do dzieła audiowizualnego Wojciecha Doroszuka był także 5 kg tort ozdobiony przez uczestników jadalnymi kwiatami, ziołami i listkami od Baziółka, minigroszkiem i mikroliśćmi.

Warsztaty kulinarne w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu Katarzyna Gubała

 

Zielona uczta, czyli roślinne motywy w sztuce kulinarnej

Warsztaty kulinarne z Katarzyną Gubałą dla osób niepełnosprawnych intelektualnie w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu to niezwykła okazja do zwrócenia uwagi na twórcze aspekty programów edukacyjnych placówek kulturalnych. Integracja, przełamywanie barier, nauka poprzez zabawę to wielki walor lekcji i zajęć muzealnych.

Warsztaty kulinarne w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu Katarzyna Gubała

 

Motywem przewodnim warsztatu kulinarnego stał się kolor zielony, a co za tym idzie jednocześnie niezwykle ważne okazały się tutaj wątki zdrowia, odpowiedniego odżywiania i diety w ujęciu sztuki życia. Stąd na warsztatach pojawią się dania kuchni roślinnej, pełne witamin i mikroelementów. Obecne będą świeże zioła, mikroliście, jadalne kwiaty oraz pospolite chwasty. To z nich stworzyliśmy zielony warsztat światła nawiązujący do „Spektrum światła” - kilkuletniego, kompleksowego projektu edukacyjno-animacyjnego, którego celem jest rozwijanie kapitału społecznego odbiorców, poprzez umożliwienie aktywnego kontaktu ze sztuką oraz rozwijanie interdyscyplinarnej wiedzy dotyczącej kolorów.

Warsztaty kulinarne w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu Katarzyna Gubała

 

W stworzeniu „Zielonej uczty” bezpłatne wsparcie zapewniły Baziółka – producent ziół i mikroliści.

Warsztaty kulinarne w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu Katarzyna Gubała

 

Art Hotel we Wrocławiu to miejsce, które łączy historię, sztukę i kulturę. Art Hotel angażuje się w inicjatywy społeczne, kulinarne i jest partnerem wielu wydarzeń kulturalnych. Od lat związany z wrocławską sztuką, będący mecenasem wielu artystycznych inicjatyw.

Warsztaty kulinarne w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu Katarzyna Gubała