Zielona uczta, czyli roślinne motywy w sztuce kulinarnej - warsztaty w Muzeum Współczesnym
Miałam zaszczyt poprowadzić niezwykłe warsztaty kulinarne w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu dla osób z niepełnosprawnością intelektualną w ramach programu edukacyjnego. Nasza zielona uczta to chęć wykorzystania sztuki kulinarnej, jej aspektów zapachowych, smakowych, wizualnych do stworzenia dzieła multimedialnego, żywego festynu kulinarnego, festiwalu dobrego smaku i zapachu.
Zieleń w motywach muzealnych i kulinarnych
Zieleń to kolor narodzin, życia i zdrowia. To kolor symbolizujący rośliny, młode pędy, zioła, świeże liście. To one będą głównymi składnikami naszego warsztatu kulinarnego nawiązującego swoim rozmachem do uczty z filmu Wojciecha Doroszuka pt. "Festin". Praca znajduje się w kolekcji MWW. Warsztat jest pewnego rodzaju improwizacją, kulinarną wariacją na temat uczty, jej części składowych. Dominującym smakiem będzie słodki, a kolorem – zielony.
Warsztaty kulinarne w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu
Zaczęliśmy od przywitania gości. Na naszych warsztatach pojawiła się Anna Wałęsa, szefowa marketingu i PR oraz Małgorzata Trzcińska, kierownik gastronomii w Art Hotelu we Wrocławiu. To właśnie ten hotel objął honorowy patronat nad wydarzeniem. W stworzeniu „Zielonej uczty” bezpłatne wsparcie zapewniły Baziółka – producent ziół i mikroliści.
Nasza zielona uczta to chęć wykorzystania sztuki kulinarnej, jej aspektów zapachowych, smakowych, wizualnych do stworzenia dzieła multimedialnego, żywego festynu kulinarnego, festiwalu dobrego smaku i zapachu. Warsztat został dedykowany osobom z niepełnosprawnością intelektualną. W dostosowaniu go do potrzeb grupy pomagała doświadczona edukatorka Magdalena Kubarska.
Motywem przewodnim naszego warsztatu kulinarnego stał się kolor zielony, a co za tym idzie jednocześnie niezwykle ważne były wątki zdrowia, odpowiedniego odżywiania i diety w ujęciu sztuki życia. Stąd na warsztatach pojawiły się dania kuchni roślinnej, pełne witamin i mikroelementów. Kuratorką wystawy, projektu i wielkim wsparciem była dr Sylwia Owczarek. Gościem specjalnym był pies Dante.
Rozpoczęliśmy od krótkiego opisu kontekstu warsztatów nawiązujących do filmu "Festin" oraz obejrzenia jego skróconej wersji przez uczestników. Potem nastąpił opis potraw związanych z dominującym w tym roku kolorem zielonym, kuchnią roślinną i daniami do wykonania. Opowiedziałam także o stopniu trudności, tak, aby każdy z uczestników mógł wybrać, które danie najbardziej przypadnie mu do gustu i jak chce je wykonać.
Zielone menu podczas warsztatów integrujących osoby niepełnosprawne
Do wysmarowania i ułożenia kolorystycznie na paterach kanapeczki z hummusami w 3 kolorach: z buraka, z zielonego groszku, klasyczny. Przygotowaliśmy także specjalne stanowisko ze wsparciem do blendowania samodzielnie hummuów i zawinijania cukiniowych roladek.
Upieczone przez cukiernika z Art Hotelu muffinki białe i czekoladowe zostały wykonane na warsztatach kulinarnych w muzeum. Najważniejsze podczas kulinarnej pracy były oczywiście dekoracje z bitej śmietany, jadalnych ozdób oraz kremu i jadalnych kwiatów. Warsztaty kulinarne dla osób z niepełnosprawnościami intelektualnymi to przede wszystkim akcent na artystyczne aspekty, wątki kolorystyczne oraz oczywiście rozbudzanie wyobraźni kulinarnej.
Uczestnicy warsztatów kulinarnych w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu mieli także do wykonania kulki mocy, czyli trufle obtoczone w kakao lub wiórkach kokosowych. Trufle zostały wykonane z mielonych płatków owsianych i zblendowanych rodzynek oraz gotowanych ziemniaków i dżemu. Na stole były tez już przygotowany surowce do ugniatania jak plastelinę masy na kulki mocy i zmieszania składników. Na każdym stole były także rękawiczki jednorazowe.
Skoro nasze warsztaty miały nawiązywać do suto zastawionych stołów pokazywanych przez mistrzów malarstwa holenderskiego to podczas warsztatów kulinarnych w muzeum nie mogło zabraknąć oczywiście pater wypełnionych dojrzałymi owocami. Podczas warsztatów układaliśmy winogrona, jabłka, granaty, a nawet truskawki w apetyczne stosy.
W nawiązaniu do dzieła audiowizualnego Wojciecha Doroszuka był także 5 kg tort ozdobiony przez uczestników jadalnymi kwiatami, ziołami i listkami od Baziółka, minigroszkiem i mikroliśćmi.
Zielona uczta, czyli roślinne motywy w sztuce kulinarnej
Warsztaty kulinarne z Katarzyną Gubałą dla osób niepełnosprawnych intelektualnie w Muzeum Współczesnym we Wrocławiu to niezwykła okazja do zwrócenia uwagi na twórcze aspekty programów edukacyjnych placówek kulturalnych. Integracja, przełamywanie barier, nauka poprzez zabawę to wielki walor lekcji i zajęć muzealnych.
Motywem przewodnim warsztatu kulinarnego stał się kolor zielony, a co za tym idzie jednocześnie niezwykle ważne okazały się tutaj wątki zdrowia, odpowiedniego odżywiania i diety w ujęciu sztuki życia. Stąd na warsztatach pojawią się dania kuchni roślinnej, pełne witamin i mikroelementów. Obecne będą świeże zioła, mikroliście, jadalne kwiaty oraz pospolite chwasty. To z nich stworzyliśmy zielony warsztat światła nawiązujący do „Spektrum światła” - kilkuletniego, kompleksowego projektu edukacyjno-animacyjnego, którego celem jest rozwijanie kapitału społecznego odbiorców, poprzez umożliwienie aktywnego kontaktu ze sztuką oraz rozwijanie interdyscyplinarnej wiedzy dotyczącej kolorów.
W stworzeniu „Zielonej uczty” bezpłatne wsparcie zapewniły Baziółka – producent ziół i mikroliści.
Art Hotel we Wrocławiu to miejsce, które łączy historię, sztukę i kulturę. Art Hotel angażuje się w inicjatywy społeczne, kulinarne i jest partnerem wielu wydarzeń kulturalnych. Od lat związany z wrocławską sztuką, będący mecenasem wielu artystycznych inicjatyw.