Katarzyna Gubała
VegLab

Wegańska dyniowa zupa krem na siemieniu lnianym z makaronem

Wegańska dyniowa zupa krem na siemieniu lnianym z makaronem

Najlepsza zupa dyniowa jaką znam, powstaje z dyni odmiany Hokkaido. Nie trzeba ją obierać ze skórki, a jedynie przeciąć na ćwiartki i odpestkować.

Kiedy akurat nie mamy pod ręką odmiany Hokkaido możemy sięgnąć po dynię makaronową lub piżmową. Każdą inną dynię oprócz Hokkaido musimy obrać ze skórki. Dobrym pomysłem przy tworzeniu wegańskiej zupy dyniowej jest po prostu upieczenie dyni, a nie jej ugotowanie. Wtedy warzywo nabierze charakterystycznego, lekko przydymionego posmaku.

 

Dlaczego wegańska zupa dyniowa?

Dlatego, że baza do jej stworzenia jest mleczko kokosowe. Jest tłuste, treściwe i idealnie zastąpi nam tradycyjną śmietankę krowia w kuchni. Warto zwrócić uwagę na to, jak tłuste jest nasze mleczko kokosowe i w zależności od tego przygotować zupę. Ja zawsze wybieram te tłustsze wersje 17-20% tłuszczu, ale i na 5% mleczku kokosowym wyjdzie nam zupa dyniowa.

 

Blendować czy nie?

Jeśli chcemy stworzyć zupę dyniową w postaci kremu, to najlepszym pomysłem jest najpierw upiec dynię, a następnie zalać ją woda z mleczkiem kokosowym, minutę lub dwie podgotować, a następnie zblendować w garnku. Inną opcją jest po prostu zalanie obranych kawałków dyni woda i mleczkiem i gotowanie około 30 minut, aż dynia wręcz rozpuści się w wodzie. Każda opcja będzie smaczna i zdrowa.

 

Wegańska zupa dyniowa i jej właściwości

Wprawdzie w zupie dyniowej mamy zaledwie kilka składników, ale za to jakich! Zarówno mleczko kokosowe, jak i sama dynia to świetne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych. To dzięki nim poprawimy jakość swoich włosów oraz skóry.

  • Mleczko kokosowe pomoże nam także w lepszym trawieniu oraz problemach z krążeniem.
  • Dynia jest za to źródłem pierwiastków i mikroelementów, które będą wspierać nasze kości w lepszej kondycji.
  • Siemię lniane to natomiast polski superfood. Zawiera najdoskonalszy stosunek kwasów omega 3 do omega6. Pomaga nam w lepszym trawieniu, wspiera tkankę łączną oraz wspomaga w leczeniu gardła czy wrzodów żołądka.

 

Składniki na wegańską zupę dyniową

  • 1 nie za duża dynia najlepiej odmiany hokkaido
  • 300 g siemienia mielonego (najlepiej złotego mielonego lnu)
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 2 duże cebule
  • 1 limonka
  • 5-10 liści limonki kaffiru
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g makaronu bezjajecznego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Opcjonalnie: 100 g mąki ziemniaczanej

 

Jak przygotować wegańską zupę dyniową?

Dynię tniemy na ćwiartki. A następnie jeszcze na mniejsze kawałki. Wycinamy gniazda nasienne. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kawałki dyni. Kropimy ją oliwą z oliwek lub lekko smarujemy. Pieczemy 10-20 minut w piekarniku 180 stopni.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu z gałązkami rozmarynu. Siemię lniane mielone zalewamy wrzątkiem (około 1 litra). Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zrumienienia. Do garnka wlewamy 1 l wody, dodajemy mleczko kokosowe, upieczoną dynię, dorzucamy liście kaffiru oraz podsmażoną cebulkę. Po zagotowaniu dodajemy zaparzone siemię lniane i sok z limonki, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Jeśli całość jest zbyt rzadka możemy opcjonalnie zagęścić mąką ziemniaczaną.

Podajemy w formie gęstego sosu do rozmarynowego makaronu.