Katarzyna Gubała
VegLab

Warsztaty tradycyjnej kuchni polskiej i ziołolecznictwa dla KGW

Warsztaty tradycyjnej kuchni polskiej i ziołolecznictwa dla KGW

Tym razem w ramach wspólnego gotowania tradycyjnych dań kuchni polskiej w zdrowym wydaniu do Wrocławia zawitało KGW Malinowe usta Kęczewo. Wspólnie wybraliśmy się na wyprawę przyrodnicza, zebraliśmy dobroczynne zioła i stworzyliśmy we wrocławskim CAL Kowale niezapomniane dania – idealne nie tylko na dożynki!

Warsztaty tradycyjnej kuchni polskiej i ziołolecznictwa dla KGW

 

Lokalna kuchnia może być smaczna, szybka i zdrowa

Wspólne gotowanie tradycyjnych dań wcale nie musi być nudne i odtwórcze. Razem z całym zespołem gospodyń i gospodarzy KGW Malinowe usta Kęczewo postanowiliśmy udowodnić, że lokalna kuchnia może być smaczna, szybka i zdrowa. W działaniach wsparła nas Fundacja PKO, która przyznała finansowe wsparcie dla KGW na działania doszkalające w zakresie kulinarnym.

Warsztaty tradycyjnej kuchni polskiej i ziołolecznictwa dla KGW

 

Nasze warsztaty kulinarne dla KGW zaczęliśmy od wyprawy na jadalne chwasty, czyli dobroczynne zioła. Bez wiedzy z ziołolecznictwa trudno jest zbierać odpowiednie rośliny.

Warsztaty tradycyjnej kuchni polskiej i ziołolecznictwa dla KGW

 

Nauka rozpoznawania ziół dla KGW

Zależało mi na tym, żeby w kuchni lokalnej, regionalnej pojawiły się też lokalne zioła. To właśnie ich dobroczynna moc znana jest od wieków.

Warsztaty tradycyjnej kuchni polskiej i ziołolecznictwa dla KGW

 

W kuchni tworzonej przez Koła Gospodyń Wiejskich zioła odgrywają niezwykle ważną rolę. Są nośnikiem smaku, nadają aromat daniom i sprawiają, że potrawa jest wyjątkowa. Podczas warsztatów dla KGW uczymy się, gdzie zbierać zioła, jak je suszyć i przetwarzać.

Warsztaty tradycyjnej kuchni polskiej i ziołolecznictwa dla KGW

 

Koniczyna na warsztatach kulinarnych z KGW

Koniczyna, szczególnie ta czerwona to wspaniałe źródło fitohormonów. Powinny po nią sięgać panie, które dotyka wiek menopauzalny i związane z tym dolegliwości. Taką koniczynę możemy spożywać na surowo, w postaci suszu lub naparu. Łagodzi objawy menopauzy, szczególnie te związane z trudnościami ze spaniem, uderzeniami gorąca i nerwowością.

Warsztaty tradycyjnej kuchni polskiej i ziołolecznictwa dla KGW

 

Koniczynę możemy dodać zarówno do słodyczy, użyć w przetworach na przykład kiszonkach, jako susz zielarski, a nawet jako część składowa sałatek i surówek.

Warsztaty tradycyjnej kuchni polskiej i ziołolecznictwa dla KGW

 

Sezonowe sałatki i surówki

Czasami wystarczy garść dobroczynnych roślin łąkowych, dwa jabłka i dwie kalarepki, żeby wyczarować naprawdę świetne danie. Na warsztatach kulinarnych z KGW Malinowe usta przygotowaliśmy sezonową sałatkę z lokalnych jabłek, gruszek i kalarepki. Do tego zrobiliśmy dressing na bazie ekologicznego octu jabłkowego, domowej musztardy, cytryny i oleju lnianego tłoczonego na zimno. Palce lizać!

Warsztaty tradycyjnej kuchni polskiej i ziołolecznictwa dla KGW

 

Aromatyczne dania, w tradycyjnej polskiej kuchni

Z okolicznych chwastów takich jak krwawnik, podagrycznik czy lebiodka warto przygotować aromatyczne pesto. Wystarczy do zblendowanych ziół dodać orzechy czy nasiona, odrobinę oleju i ząbek czosnku. Posolić i zblendować. Takie pesto-ziołowa pasta będzie się doskonale komponowała z domowym makaronem, samodzielnie upieczonym chlebem lub jako osobne danie.

Warsztaty tradycyjnej kuchni polskiej i ziołolecznictwa dla KGW

 

W naszych działaniach wsparła nas Krajowa Grupa Spożywcza – właściciel marki „Polskie przetwory”. To z ich passat przygotowaliśmy aromatyczne sosy do dań tradycyjnej kuchni polskiej.

Warsztaty tradycyjnej kuchni polskiej i ziołolecznictwa dla KGW

 

Lokalne orzechy i pestki

W tradycyjnej polskiej kuchni nie może także zabraknąć nasion i orzechów. Szczególnie tych rodzimych. Dlatego w moich daniach proponowanych na warsztatach kulinarnych dla KGW pojawia się zawsze rodzimy słonecznik, pestki dyni, orzechy włoskie, laskowe. Warto używać je w suszonej formie lub w postaci olejów tłoczonych na zimno z pestek czy orzechów. Na naszych warsztatach pojawiły się polskie orzechy włoskie od Soczyście w towarzystwie ekologicznego octu jabłkowego.

Warsztaty tradycyjnej kuchni polskiej i ziołolecznictwa dla KGW

 

Warsztaty wyjazdowe dla KGW lub w siedzibie Koła

Moje warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich to projekt, który dostosowuję do potrzeb danego KGW. Obecnie przyjeżdżam do siedziby danego KGW, robię warsztaty we Wrocławiu lub Licheniu. W zależności od możliwości i potrzeb wspólnie gotujemy w siedzibie KGW, zaprzyjaźnionej remizie strażackiej lub świetlicy wiejskiej. Dysponuję deskami, nożami, miskami, garnkami, blenderami, kuchenkami indukcyjnymi – tak aby warsztaty przebiegły profesjonalnie i komfortowo.

Warsztaty tradycyjnej kuchni polskiej i ziołolecznictwa dla KGW

 

Moje działania to także praca w reżimie dofinansowań unijnych lub współpraca z fundacjami np. fundacja PKO, Fundacja Anwill, fundacja „Pomaganie krzepi”.

Chcesz dowiedzieć się więcej – zapytaj o ofertę dla twojego KGW.

Warsztaty tradycyjnej kuchni polskiej i ziołolecznictwa dla KGW

 

Warsztaty tradycyjnej kuchni polskiej i ziołolecznictwa dla KGW

 

Warsztaty tradycyjnej kuchni polskiej i ziołolecznictwa dla KGW

 

Warsztaty tradycyjnej kuchni polskiej i ziołolecznictwa dla KGW

Warsztaty tradycyjnej kuchni polskiej i ziołolecznictwa dla KGW

 

Warsztaty tradycyjnej kuchni polskiej i ziołolecznictwa dla KGW

 

Warsztaty tradycyjnej kuchni polskiej i ziołolecznictwa dla KGW