Katarzyna Gubała
VegLab

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

Podczas festynu rodzinnego na Osiedlu Zielony Gaj w Świniarsku koło Nowego Sącza powstały niebanalne kiszonki i fermentacje w ramach warsztatów kulinarnych sfinansowanych z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Kilkadziesiąt osób, w tym członkinie z KGW oraz rodziny z dziećmi, mogło ukisić rzodkiewki, dynie, młode ziemniaczki czy buraczki i stworzyć swoje własne przetwory na zimę.

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Zdrowy ferment - idealne kiszonki z Kasią Gubałą

To były warsztaty inne niż wszystkie! Zaproszenie otrzymałam od KGW Tradycja Pokoleń oraz pani prezes Beaty Bernady-Chochli z Osiedla Zielony Gaj. Najpierw poznaliśmy jadalne chwasty i zioła. Opowiedziałam o tym, jak ważne w dzisiejszych czasach jest ziołolecznictwo. Odpowiedzieliśmy sobie na pytanie: na ile zioła nam pomogą w codziennym życiu? A potem zaczęliśmy podczas warsztatów kulinarnych dla rodzin z dziećmi robić słoiki pełne kiszonek i fermentacji.

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Gotowane ziemniaki nadają się idealnie do kiszenia

Ziemniaki mają dużo wartości odzywczych. To doskonałe źródło potasu - w 100 g ziemniaków znajdziemy aż 443 mg potasu. Potas ma wpływ na poprawę pracy nerek, regulację ciśnienia krwi, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. To także dobre źródło witaminy C.
Warto pamiętać, że jesli chodzi o właściwości prozdrowotne ziemniaków to są one łatwostrawne, niskokaloryczne i nietuczące!
W czasie obróbki termicznej bulw ziemniaka (gotowanie, pieczenie, smażenie) skrobia ulega skleikowaniu, dzięki czemu jest całkowicie i szybko trawiona.

W naszym przepisie na młode gotowane ziemniaki wykorzystaliśmy kartofle z dnia poprzedniego. Już ugotowane, wystudzone. Będą idealnie nadawały się do słoików zalane solanką.

Warsztaty kulinarne tradycyjna zdrowa kuchnia polska i ziołolecznictwo z Katarzyna Gubała we Wrocławiu dla KGW

 

Wspólnie z paniami z Kół Gospodyń Wiejskich z okolic Nowego Sącza robiliśmy fermentacje i na słono i słodko. Dowiedzieliśmy się, po co warto dodawać do przetworów zioła.

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Wraz z mieszkańcami nowosądeckich wsi stworzyliśmy niepowtarzalne smaki zamknięte w słoikach. Daliśmy się ponieść kulinarnej fantazji. Stąd w słoikach znalazły się ugotowane młode ziemniaczki z dnia poprzedniego z rozmarynem czy jabłka w miodzie z melisą i miętą. Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów dla KGW i rodzin to doskonała okazja do integracji.

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Warsztaty kulinarne z robienia tradycyjnych słoików

Domowej roboty ocet na obierkach jabłek z melisą i koniczyną – naturalne lekarstwo na niestrawność i menopauzę.

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Młode gotowane ziemniaczki z obiadu z dnia poprzedniego w zalewie z solanki kołobrzeskiej z rozmarynem

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Rzodkiewka i buraki kiszone w maślance z oregano i tymiankiem – pomysł na szybką zupę!

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Gazowane winogrona z miętą w miodzie, czyli fermentacja na słodko nie tylko dla dzieci

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Kiszona dynia Hokkaido w zalewie solankowej

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Brzoskwinie i nektaryny z ziołami w syropie daktylowym z listkami melisy od Baziółek

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Jak zrobić trwałe przetwory?

Kiedyś nasze spiżarnie zapełniały się na zimę po sufit. Teraz każdy smakołyk w słoiku możemy po prostu kupić w sklepie. I choć ta metoda jest łatwiejsza, to czy aby na pewno zdrowsza?  Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów dla KGW czy rodzin z dziećmi to pomysł na samodzielnie wykonane przetwory w najlepszej postaci.

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Witaminy i wartości odżywcze w kiszonkach

Trwałość przetworów zależy od metody zakonserwowania oraz czystości w trakcie przygotowywania. Warzywa i owoce do przygotowywania przetworów powinny być świeże, zdrowe i dojrzałe, ale nie przejrzałe lub nadgnite. Dojrzałość sprawia, że w słoiku zatrzymamy najlepszy aromat.

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Warzywa, które mają najwięcej witaminy C warto przetwarzać w pierwszej kolejności. Dzięki temu straty wartości odżywczych będą najmniejsze. Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów w dowolnym województwie to nasz pomysł na realizację imprez odpowiedzialnych społecznie, gdzie wspólne robienie słoików łączy pokolenia.

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Podczas festynu rodzinnego na Osiedlu Zielony Gaj w Świniarsku koło Nowego Sącza powstały niebanalne kiszonki i fermentacje w ramach warsztatów kulinarnych sfinansowanych z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Wsparła nas Polska Federacja Ziemniaka.

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Jakie warzywa najlepsze do słoików i na przetwory?

Do bogatych w witaminę C warzyw należą:

  • brokuły,
  • brukselka,
  • botwinka,
  • groszek cukrowy,
  • fasolka szparagowa,
  • kalafior,
  • kalarepa,
  • kapusta,
  • koper włoski,
  • papryka,
  • pietruszka natka,
  • pomidory,
  • szpinak.

Warzywa z mniejszą zawartością witaminy C warto przeznaczyć na przetwory ze względu na bogactwo innych wartości odżywczych.

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Kiszonki w przetworach – bomba witamin

Najlepszym sposobem na zachowanie pełnego wachlarzu witamin w warzywach i owocach jest ich kiszenie. Jak twierdzą znawcy tematu: „ukisić można wszystko”. Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów dla KGW i rodzin z dziećmi to rozwiązanie nie tylko ekonomiczne, ale także niezwykle ekologiczne.

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Dlatego niejednokrotnie spotykałam się z kiszoną soczewicą, marchewką, koperkiem, a nawet selerem. Proces fermentacji doskonale konserwuje warzywa i sprawia, że bakterie fermentacyjne mają dobroczynny wpływ na nasz układ trawienny i odpornościowy. Szczególnie polecam szybki przepis na buraczany zakwas czy kiszoną rzodkiewkę.

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Mrożenie warzyw i owoców - jak zrobić to dobrze

Sprawdzi się, gdy dysponujemy w domu dodatkowym zamrażalnikiem. Warzywa korzeniowe przed mrożeniem warto pokroić w kostkę, a bób czy zielony groszek wyłuskać ze strąków.

 

Do mrożenia doskonale nadają się zioła: bazylia, natka pietruszki, koperek, liście selera, szczypiorek, tymianek, rozmaryn. Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów to okazja do zastosowania ziół w słoikach w formie fermentacji na słodko w miodzie czy syropie z agawy, a także kiszonek w solance. Do kiszenia można użyć nawet solanki kołobrzeskiej!

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Pamiętajmy, aby każde z ziół mrozić osobno w szczelnie zamkniętych pojemnikach. W przeciwnym wypadku olejki eteryczne w nich zawarte przenikną do innych produktów w zamrażalniku i ostatecznie okaże się, że wszystko co mamy zamrożone pachnie koperkiem lub tymiankiem.

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Rodzinny festyn to okazja do integracji

Podczas festynu rodzinnego na Osiedlu Zielony Gaj w Świniarsku koło Nowego Sącza odbywały się także pokazy strażackie, zajęcia dla dzieci, a panie z okolicznych Kół Gospodyń Wiejskich częstowały swoimi specjałami lokalnej i regionalnej kuchni. Dziękujemy Pani Prezes Beacie za zaproszenie, a dziewczynom z KGW za tak miłe przyjęcie i opiekę.

Świetne zdjęcia w tej relacji wykonał Kamil Bernady. Dziękujemy za profesjonalizm.

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą

 

Warsztaty kulinarne z kiszonek i przetworów z Katarzyną Gubałą