Warsztaty kulinarne z kiszenia i robienia domowych przetworów na obszarach wiejskich
Domowe sposoby na przetwarzanie owoców i warzyw z tradycyjnych receptur to pomysł na konkurs kulinarny dla KGW oraz lokalnych społeczności. Miałam zaszczyt go poprowadzić i być ambasadorką przedsięwzięcia mającego na celu zachęcenie pań do samodzielnego przygotowywania dań i receptur z tradycyjnych przepisów mam i babć z obszarów wiejskich.
Kobieta Przedsiębiorcza w stylu EKO to konkurs realizowany przez województwo lubelskie, ale także przez poszczególne powiaty. Na moje warsztaty zapisało się ponad 600 uczestniczek.
Oto relacja z wybranych spotkań.
Warsztaty kulinarne z kiszenia i robienia domowych przetworów dla KGW
Od wielu lat zajmuję się zbieraniem lokalnych receptur na tradycyjne potrawy i dania regionalne. Jako ambasadorka festiwalu kulinarnego „Polska od kuchni” przejechałam całą Polskę wzdłuż i wszerz pomagając, oceniając i tworząc kuchnię regionalną ramię w ramię z paniami z KGW i osobami z obszarów wiejskich.
Efektem zbierania tradycyjnych receptur są moje warsztaty kulinarne dla liderek wsi z niebanalnych przetworów oraz pokazów kulinarnych kiszenia i fermentacji na słono i słodko. Wydałam 2 książki kulinarne „Najlepsze przetwory warzywne” oraz „Najlepsze przetwory z owoców” – bestsellery Poczty Polskiej. To w nich zachęcam do tworzenia samodzielnie przetworów z warzyw i owoców.
Warsztaty kulinarne z kiszenia i robienia domowych przetworów dla KGW to kolejny etap moich działań. W województwie lubelskim zostałam ambasadorką konkursu kulinarnego Kobieta Przedsiębiorcza w stylu EKO realizowanego przez sejmik wojewódzki. W 4 powiatach regionu prowadziłam warsztaty kulinarne dla ponad 600 pań z Kół Gospodyń Wiejskich i liderek wsi. Oto relacja.
Podczas warsztatów kulinarnych dla KGW i liderek wsi z województwa lubelskiego poruszyliśmy następujące tematy:
- Jaki rodzaj pasteryzacji jest najtrwalszy?
- Czym się różni fermentacja na słodko, od tej na słono?
- Jakie naczynia nadają się na robienie przetworów?
- Kiedy jest najlepszy czas na robienie słoików?
- W jaki sposób zachować witaminy podczas tworzenia przetworów?
- Gdzie i w jakich warunkach przechowywać przetwory?
- Jakie warzywa, owoce i mięso warto wybierać na przetwory?
- Jak ozdabiać słoiki?
Mrożenie, czyli jakie owoce nadają się do przetworzenia
Umyte, obrane i pokrojone owoce w drobną kostkę lub wydrylowane np. wiśnie, czereśnie dzielimy na porcje, wkładamy do szczelnych pojemników lub woreczków strunowych i mrozimy w zamrażarce.
Każdy woreczek lub pojemnik powinien być opisany z nazwą owoców i data zamrożenia. W ten sposób unikniemy zbyt długiego przechowywania lub po prostu bałaganu w zamrażalniku. Ważne, aby owoce były już poporcjowane. Owoce raz rozmrożone nie nadają się do ponownego zamrożenia.
Pasteryzacja słoików i warsztaty kulinarne dla KGW
Domowe sposoby na przetwarzanie owoców i warzyw z tradycyjnych receptur to pomysł na konkurs kulinarny dla KGW oraz lokalnych społeczności, którego celem jest zachowanie dla przyszłych pokoleń przepisów mam i babć z obszarów wiejskich. Jednym z przetwarzania warzyw i owoców do spiżarni jest pasteryzacja. Polega na podgrzewaniu owoców w wysokiej temperaturze. Ten zabieg ma na celu zniszczenie pleśni i grzybów, które zwykle psują nasze przetwory.
Przetwory z użyciem cukru
W ten sposób najczęściej robimy dżemy lub konfitury. Owoce zasypujemy cukrem i przesmażamy na wolnym ogniu. W ten sposób odparowujemy wodę z owoców. W tej metodzie cukier jest doskonałym naturalnym konserwantem, który nie pozwala na rozwój bakterii w przetworach. Domowe sposoby na przetwarzanie w ten sposób owoców z tradycyjnych receptur to pomysł na regionalny konkurs kulinarny dla KGW oraz lokalnych społeczności. Warto wspierać takie inicjatywy i tworzyć wspólnie niebanalne dania i przetwory.
Fermentacja mlekowa
Owoce konserwują się dzięki bakteriom mlekowym. Na moich warsztatach kulinarnych dla KGW i pań z obszarów wiejskich fermentację mlekową robimy na bazie jogurtu, maślanki czy kefiru. Najlepiej z lokalnej mleczarni. Warzywa korzeniowe typu burak, marchew czy rzodkiewka można zalać fermentowanym napojem mlecznym, a już po 7 dniach będziemy mieli niezwykłą zupę z dobroczynnymi bakteriami mlekowymi. Taki chłodnik warto zblendować i podawać rodzinie, szczególnie w upalne, letnie dni.
Fermentacja alkoholowa
Pod wpływem enzymów z drożdży w procesie fermentacji alkoholowej rozkładają się węglowodany. Wytwarza się alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Domowe sposoby na przetwarzanie owoców z tradycyjnych receptur to także nalewki, winiaki i różnego rodzaju kordiały wzmacniające na bazie alkoholu. Pomysł na konkurs kulinarny dla KGW oraz lokalnych społeczności to także idea zachowania wartościowych właściwości warzyw i owoców, a nośnikiem tej konserwacji od wieków był alkohol.
Na szczególną uwagę zasługują w konkursach kulinarnych receptury na tradycyjne nalewki sporządzane domowymi sposobami na wszelkie dolegliwości, a także przeziębienia i wzmacniające. Takie przetwory wytwarzane z rodzimy owoców, często dziko rosnących, jak mirabelki, aronia, głóg, jarzębina są tradycją wielu regionów i mają swój lokalny koloryt.