Warsztaty kulinarne w Gdyni podczas festiwalu Ogród – Wielka Majówka
Przez 3 dni maja w parku Kolibki w Gdyni trwał wielki festiwal kulinarno-ogrodniczy. Były warsztaty kulinarne, wykłady oraz live cooking na scenie. Do tego setka wystawców z lokalnymi, ekologicznymi produktami, sprzedawcy rzemiosła oraz sporych rozmiarów targ ogrodniczy.
Prelekcje i wykłady o chwastach, ziemniakach, ogrodnictwie i kuchni
W piątek podczas festiwalu Ogród - Wielka Majówka najpierw ruszyliśmy na przyrodniczą wyprawę po miejskim parku Kolibki. Porozmawialiśmy o bioróżnorodności w mieście, jadalnych kwiatach na trawnikach i pączkach na drzewach. Zebraliśmy ziołowe bukiety, z których następnie powstały niesamowite dania. Wszystko w nurcie nie marnowania jedzenia, z wykorzystaniem eko produktów i lokalnych roślin.
Startujemy z promocją owoców i warzyw
Dzisiaj w ramach festiwalu kulinarno-ogrodniczego w Gdyni Ogród & Wielka Majówka - targi, wystawa, piknik rodzinny w parku Kolibki tworzyliśmy fantastyczne dania.
Wraz z Federacją Ziemniaka zaprosiliśmy do wspólnego ucztowania działkowców, panie z okolicznych KGW, kluby seniora i odwiedzających imprezę. Na warsztatach kulinarnych nauczyliśmy się, z jakich chwastów przygotowywać pesto i w jakiej formie je podawać.
Warsztaty kulinarne to okazja do nauki nowych technik kulinarnych. Dzięki firmie MK Agro udało nam się stworzyć niesamowite dania z ugotowanych już ziemniaków. Zastosowanie gotowych ziemniaczanych ćwiartek czy kostki udowodniliśmy wraz z uczestnikami kulinarnego kursu podając zgromadzonym na festiwalu odwiedzających w postaci przepysznych smarowideł, zup i dań głównych. Kto powiedział, że ziemniak może być nudny?
Ziemniaki – szerokie zastosowanie w kuchni
Podczas kulinarnych warsztatów zależało mi na pokazaniu dań roślinnych w nowej, odświeżonej formie. Stąd pojawiły się gotowane ziemniaki z przyprawami, z których tworzyliśmy fantastyczny w smaku ser żółty z… ziemniaka właśnie. To był prawdziwy hit tej imprezy.
Nacie, jadalne liście i kwiaty w kuchni
Jak przystało na festiwal kulinarno-ogrodniczy w parku Kolibki nie mogło zabraknąć ogrodniczych akcentów. Roślin mieliśmy pod dostatkiem, zarówno na kiermaszu ogrodniczym, jak i w samym parku. Nie bez znaczenia były też doniczkowe zioła od Baziółka.
W naszej festiwalowej kuchni postawiliśmy na aromatyczne zioła aromatyczne zioła doniczkowe oraz na jadalne chwasty i nieznane zioła. Tak powstały kompozycje dań, które zachwyciły uczestników festiwalu Ogród Wielka Majówka w Gdyni pod każdym kątem, zarówno smakowym, jak i szybkością przygotowania.
Na naszych warsztatach użyliśmy w kuchni:
- Pietruszka w doniczkach,
- Bazylia w doniczkach,
- Oregano,
- Tymianek,
- Majeranek,
- Krwawnik,
- Mniszek lekarski liście,
- Podagrycznik,
- Czosnaczek,
- Babka lekarska,
- Stokrotki,
- Niezapominajki,
- Pokrzywa.
- Nać z marchewki,
- młode liście kalarepki,
- młoda botwinka.
Owoce i warzywa w codziennej diecie
W naszej festiwalowej kuchni postawiliśmy także mocny akcent na warzywa i owoce. To z nich tworzyliśmy dania szybkie i pożywne. Tak powstało carpaccio jabłko-gruszka-kalarepka z sosem musztardowym i kruszonym tofu naturalnym Lunter. Zaskakiwała wszystkich jego łatwość wykonania i niezwykły smak.
Zdecydowanie do gustu uczestnikom warsztatów kulinarnych w Gdyni przypadła roślinna pasztetowa na bazie wędzonego tofu Lunter, ciecierzycy w puszce i ostrego sosu Tabasco z kiszoną kapusta i ogórkami małosolnymi. Wydaliśmy ponad sto porcji tego przysmaku.
Warsztaty kulinarne dla seniorów, rodzin i dzieci
Z naci, ziół i jadalnych chwastów powstały niesamowite dania:
- ser żółty z ziemniaka od MK Agro ze szczypiorkiem i mniszkiem lekarskim,
- pesto z bazylii i pietruszki od Baziółka na ziemniaczkach pieczonych,
- smarowidła z ziołami od Lunter,
- carpaccio jabłko-gruszka-kalarepka z sosem na zdrowych olejach tłoczonych na zimno i stokrotkami.
Natura zamknięta w słoikach
Wraz z kilkudziesięcioma dziećmi i ich rodzicami wybrałam się podczas Ogród & Wielka Majówka - targi, wystawa, piknik rodzinny w Gdyni w kulinarną podróż do spiżarni pełnej naturalnych, ekologicznych przetworów.
Pod moim czujnym okiem nauczyliśmy się robić niecodzienne słoiki z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw. Były młode ziemniaczki, rzodkiewka z liśćmi i młode buraczki. A do tego jabłka, gruszki i miód z lokalnej pasieki.
Podczas moich wykładów edukacyjnych o zdrowym żywieniu opowiedziałam na scenie uczestnikom, jakie są najlepsze metody zamykania jedzenia w słoikach, jakie przetwory dodadzą nam zdrowia i kiedy warto po nie sięgać.
Nasza naturalna spiżarnia zapełniła się lokalnymi zbiorami. Wspólnie przygotowaliśmy fermentacje i na słono i słodko, dowiedzieliśmy się, po co warto dodawać do przetworów zioła i na pewno stworzyliśmy niepowtarzalne smaki zamknięte w słoikach.
Zielona kuchnia w Gdyni
W Gdyni postanowiłam że sceny nakarmić zdrowo prawie wszystkich zgromadzonych licznie pod sceną podczas Ogród & Wielka Majówka - targi, wystawa, piknik rodzinny Na szczęście do pomocy dostałam 3 sympatyczne pomocnice, które rozniosły kanapki z roślinną pasztetową, zielonymi smarowidłami na bazie naci z marchwi i pietruszki, ser żółty z ziemniaków w opcji bez marnowania oraz chłodnik na buraczanym zakwasie.
W działaniach wsparł nas Fundusz Promocji Owoców i Warzyw.
Edukacyjne warsztaty kulinarne dla dzieci
Wspólne gotowanie to dla dzieci szansa na naukę umiejętności, których na co dzień nie dają zwykłe szkolne zajęcia. Wspólnie wąchaliśmy, smakowaliśmy i dotykaliśmy przeróżnych ziół, warzyw i owoców, by z nich później przygotować niesamowite dania.
Dzieci i młodzież to wdzięczny uczestnik warsztatów kulinarnych. Są uważni, zadają pytania i oczekują prostych rozwiązań. Chętnie sobie pomagają w kuchni. Stąd pomysł na wspólną integrację w Gdyni poprzez warsztaty z tworzenia niebanalnych przetworów w słoikach.
Farma Alexa - edukacyjna farma dla dzieci na Pomorzu
Rozwój edukacyjny najmłodszych zapewniła też Farma Alexa – niesamowite miejsce na Pomorzu, gdzie na farmie można uczyć się ogrodnictwa i poznawać nowe rośliny, wyjątkowe okazy i specjalne odmiany.
Królik Alex zorganizował dzieciom zajęcia sportowe, a jego ekipa poprowadziła zajęcia plastyczne. Było zbieranie ziemniaków na czas, ziemniaczane pieczątki, a nawet wyścigi w workach po ziemniakach.
Energia dla wsi - projekt wsparcia dla rolników
Podczas festiwalu Ogród Wielka Majówka w Gdyni miałam też okazję uczestniczyć w panelach dyskusyjnych i spotkaniach edukacyjnych. W namiocie „Energia dla wsi” rozmawialiśmy o nowoczesnych rozwiązaniach energetycznych dla rolników.
Wraz z Jackiem Skudlarskim z wydziału inżynierii produkcji SGGW w Warszawie i autorem bloga Rolnictwo 4.0 rozmawialiśmy o tym, jak rolnictwo może przyczynić się do poprawy naszej diety i zmienić nawyki żywieniowe. Nie zabrakło rozmów o zdrowym odżywianiu, jedzeniu lokalnie i sezonowo oraz pomysłach na edukację żywieniową Polaków.
Podziękowania dla organizatorów
W działaniach medialnych wspierał nas Krystian Wiśniewski, nieoceniony operator i urodzony fotograf, właściciel Wifot – fotografia w Lęborku. To jemu zawdzięczam sporo przepięknych zdjęć i jeszcze więcej filmów z imprezy w Gdyni. W merytorycznych tematach nieocenionym wsparciem był Maciej Witkowski, Sekretarz Generalny Federacji Ziemniaka w Polsce.
Wielki grill z gwiazdami
Wielkiego grilla ze znanymi szefami kuchni, na którym oczywiście wylądowały ziemniaczki, obsługiwał Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników.
A cały festiwal Ogród Wielka Majówka doskonale zorganizowała i przygotowała Ania Korzeniewska z Darów Ziemi wraz z całą swoją profesjonalną ekipą. Wielkie brawa za dopracowany event.