Katarzyna Gubała
VegLab

Warsztaty kulinarne dla KGW województwo dolnośląskie

Warsztaty kulinarne dla KGW województwo dolnośląskie

Warsztaty kulinarne dla gospodarnej i przedsiębiorczej gospodyni, czyli dania zero waste połączone ze spacerem przyrodniczym i wykładem o ziołolecznictwie z Katarzyną Gubałą to cykl dofinansowanych warsztatów dla KGW. Odwiedziłam gminę Szczytna, gdzie z KGW Wolany wspólnie gotowaliśmy pyszne lokalne i sezonowe dania.

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

Zapraszamy Was w zieloną podróż!

Razem z KGW Wolany z gminy Szczytna na Dolnym Śląsku krok po kroku przygotowaliśmy ekologiczne dania bez marnowania, które na stałe wejdą do codziennego menu i sprawią, że gotowanie zacznie być szybkie, łatwe i przyjemne.

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

W trakcie wykładu i opowieści uczestnicy mogli dowiedzieć się jakie triki i proste metody mogą odmienić nawyki żywieniowe i połączą tradycję pokoleń z trendem nowoczesnej i gospodarnej gospodyni.

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

Na naszych warsztatach kulinarnych pojawił się burmistrz Szczytnej – Krzysztof Żak. Osobiście przygotowywał ramię w ramię z gospodyniami poszczególne dania i chętnie przyjmował wskazówki kulinarne.

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

Na warsztat wspólnego gotowania wzięliśmy przede wszystkim warzywa strączkowe. Była fasola biała i czerwona, ciecierzyca, groch oraz soja. To one nasyciły nasze ciała i dały energię do kolejnych kulinarnych zmagań. Prosta pasta z ciecierzycy czy fasoli do bomba białka i naprawdę sycący posiłek. Podana z kiszonkami i regionalnym rustykalnym chlebie zachwyciła wszystkich.

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

Dofinansowane szkolenie z regionalnych dań dla KGW

W sycącej regionalnej kuchni polskiej niezwykle ważne miejsce zajmuje kasza. Perłowa, pęczak, gryczana, jaglana czy manna. Nie ma znaczenia. Ważne, żeby spożywać kaszę, jak najczęściej. W daniach kuchni staropolskiej kasze pojawiały się zarówno w daniach obiadowych, zupach, jak i polewkach śniadaniowych. W gminie Szczytna podczas warsztatów kulinarnych z KGW kasza znów stała się podstawą naszego żywienia i niezwykle ważnym elementem zbilansowanej diety.

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

Jak odmienić nawyki żywieniowe?

Dla każdej gospodyni z Koła Gospodyń Wiejskich niezwykle ważne jest aby nie marnować jedzenia i nauczyć się wykorzystywać resztki obiadowe do dalszych dań. Kuchnia bez marnowania dla KGW lub inaczej kuchnia zero waste dla KGW to pomysły na wykorzystanie produktów pozostałych z gotowania i powtórne ich wykorzystania. Najlepszym pomysłem są tutaj pasty, smarowidła, a nawet ser żółty z ziemniaka. Dofinansowane warsztaty kulinarne dla KGW z województwa dolnośląskiego to okazja do wspólnego spotkania, biesiadowania i podnoszenia swoich kulinarnych kwalifikacji w regionalnej kuchni.

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

Chcecie spróbować zdrowiej żywić całą rodzinę? Chcesz znaleźć możliwość nauki nowych technik kulinarnych dla KGW? Nie wiesz czym zastąpić mięso w kuchni? Masz ochotę na kulinarne eksperymenty pod okiem fachowca i diet coacha? Te warsztaty eko kuchni krok po kroku są właśnie dla Was!

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

Wspólnie z członkiniami Koła Gospodyń Wiejskich Wolany przygotowaliśmy:

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

Carpaccio jabłko, kalarepka, gruszka z sosem na musztardzie ziarnistej, miodem i orzechami włoskimi

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

Pesto z podagrycznika, krwawnika, naci z marchwi i pietruszki na gotowanych ziemniaczkach

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

Cukiniowe roladki z pastą fasolową, świeżą rukolą i kiełkami rzodkiewki

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

Makaron z duszonymi pokrzywami, z pomidorową passatą, pestkami słonecznika w oliwie i ziołami

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

Roślinna pasztetowa z kapustą kiszoną na pajdzie chleba

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

Ser żółty z ziemniaków z dnia poprzedniego – idealny do makaronu i na chleb

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

Rozgrzewające kaszotto z gruszką i pietruszką oraz wędzonym tofu.

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

Czekoladowe kulki mocy lub energetyczne batony obtaczane w kakao, wiórkach kokosowych i kawie zbożowej

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

Podczas dofinansowanych warsztatów kulinarnych dla kół gospodyń wiejskich z województwa dolnośląskiego przygotowaliśmy dania, które wsparły osoby dotknięte alergiami pokarmowymi, reumatoidalnym zapaleniem stawów, chorobami krążenia, a nawet spróbowaliśmy stworzyć dania poprawiające sylwetkę.

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

Na spotkaniu z Kołem Gospodyń Wiejskich porozmawialiśmy o zdrowotnych aspektach i zagrożeniach, jakie niesie współczesna kuchnia i nierozważna dieta. Najważniejszymi tematami poruszonymi podczas spotkania z gospodyniami z gminy Szczytna w województwie dolnośląskim były:

  • Jak rozpoznawać niezdrowe dodatki w jedzeniu?
  • Jakich produktów unikać w zdrowej diecie?
  • Czym słodzić ciasta, ciasteczka i jedzenie?
  • Jaki olej jest zdrowy? Czy warto stosować oleje tłoczone na zimno?
  • Gdzie w jedzeniu występują konserwanty?
  • Jak wykluczyć sól z diety? Czym zastąpić sól w diecie?
  • Jakie barwniki alergizują nasz organizm?

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

Choć tematy trudne – udało nam się nadać wykładom zdrowotnym dla KGW  lekką formę podania wiedzy.

Za zaproszenie dziękuję Elżbiecie Ulatowskiej.

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała

 

Warsztaty kulinarne dla KGW dofinansowane województwo dolnośląskie Katarzyna Gubała