Warsztaty kulinarne dla KGW województwo dolnośląskie
Warsztaty kulinarne dla gospodarnej i przedsiębiorczej gospodyni, czyli dania zero waste połączone ze spacerem przyrodniczym i wykładem o ziołolecznictwie z Katarzyną Gubałą to cykl dofinansowanych warsztatów dla KGW. Odwiedziłam gminę Szczytna, gdzie z KGW Wolany wspólnie gotowaliśmy pyszne lokalne i sezonowe dania.
Zapraszamy Was w zieloną podróż!
Razem z KGW Wolany z gminy Szczytna na Dolnym Śląsku krok po kroku przygotowaliśmy ekologiczne dania bez marnowania, które na stałe wejdą do codziennego menu i sprawią, że gotowanie zacznie być szybkie, łatwe i przyjemne.
W trakcie wykładu i opowieści uczestnicy mogli dowiedzieć się jakie triki i proste metody mogą odmienić nawyki żywieniowe i połączą tradycję pokoleń z trendem nowoczesnej i gospodarnej gospodyni.
Na naszych warsztatach kulinarnych pojawił się burmistrz Szczytnej – Krzysztof Żak. Osobiście przygotowywał ramię w ramię z gospodyniami poszczególne dania i chętnie przyjmował wskazówki kulinarne.
Na warsztat wspólnego gotowania wzięliśmy przede wszystkim warzywa strączkowe. Była fasola biała i czerwona, ciecierzyca, groch oraz soja. To one nasyciły nasze ciała i dały energię do kolejnych kulinarnych zmagań. Prosta pasta z ciecierzycy czy fasoli do bomba białka i naprawdę sycący posiłek. Podana z kiszonkami i regionalnym rustykalnym chlebie zachwyciła wszystkich.
Dofinansowane szkolenie z regionalnych dań dla KGW
W sycącej regionalnej kuchni polskiej niezwykle ważne miejsce zajmuje kasza. Perłowa, pęczak, gryczana, jaglana czy manna. Nie ma znaczenia. Ważne, żeby spożywać kaszę, jak najczęściej. W daniach kuchni staropolskiej kasze pojawiały się zarówno w daniach obiadowych, zupach, jak i polewkach śniadaniowych. W gminie Szczytna podczas warsztatów kulinarnych z KGW kasza znów stała się podstawą naszego żywienia i niezwykle ważnym elementem zbilansowanej diety.
Jak odmienić nawyki żywieniowe?
Dla każdej gospodyni z Koła Gospodyń Wiejskich niezwykle ważne jest aby nie marnować jedzenia i nauczyć się wykorzystywać resztki obiadowe do dalszych dań. Kuchnia bez marnowania dla KGW lub inaczej kuchnia zero waste dla KGW to pomysły na wykorzystanie produktów pozostałych z gotowania i powtórne ich wykorzystania. Najlepszym pomysłem są tutaj pasty, smarowidła, a nawet ser żółty z ziemniaka. Dofinansowane warsztaty kulinarne dla KGW z województwa dolnośląskiego to okazja do wspólnego spotkania, biesiadowania i podnoszenia swoich kulinarnych kwalifikacji w regionalnej kuchni.
Chcecie spróbować zdrowiej żywić całą rodzinę? Chcesz znaleźć możliwość nauki nowych technik kulinarnych dla KGW? Nie wiesz czym zastąpić mięso w kuchni? Masz ochotę na kulinarne eksperymenty pod okiem fachowca i diet coacha? Te warsztaty eko kuchni krok po kroku są właśnie dla Was!
Wspólnie z członkiniami Koła Gospodyń Wiejskich Wolany przygotowaliśmy:
Carpaccio jabłko, kalarepka, gruszka z sosem na musztardzie ziarnistej, miodem i orzechami włoskimi
Pesto z podagrycznika, krwawnika, naci z marchwi i pietruszki na gotowanych ziemniaczkach
Cukiniowe roladki z pastą fasolową, świeżą rukolą i kiełkami rzodkiewki
Makaron z duszonymi pokrzywami, z pomidorową passatą, pestkami słonecznika w oliwie i ziołami
Roślinna pasztetowa z kapustą kiszoną na pajdzie chleba
Ser żółty z ziemniaków z dnia poprzedniego – idealny do makaronu i na chleb
Rozgrzewające kaszotto z gruszką i pietruszką oraz wędzonym tofu.
Czekoladowe kulki mocy lub energetyczne batony obtaczane w kakao, wiórkach kokosowych i kawie zbożowej
Podczas dofinansowanych warsztatów kulinarnych dla kół gospodyń wiejskich z województwa dolnośląskiego przygotowaliśmy dania, które wsparły osoby dotknięte alergiami pokarmowymi, reumatoidalnym zapaleniem stawów, chorobami krążenia, a nawet spróbowaliśmy stworzyć dania poprawiające sylwetkę.
Na spotkaniu z Kołem Gospodyń Wiejskich porozmawialiśmy o zdrowotnych aspektach i zagrożeniach, jakie niesie współczesna kuchnia i nierozważna dieta. Najważniejszymi tematami poruszonymi podczas spotkania z gospodyniami z gminy Szczytna w województwie dolnośląskim były:
- Jak rozpoznawać niezdrowe dodatki w jedzeniu?
- Jakich produktów unikać w zdrowej diecie?
- Czym słodzić ciasta, ciasteczka i jedzenie?
- Jaki olej jest zdrowy? Czy warto stosować oleje tłoczone na zimno?
- Gdzie w jedzeniu występują konserwanty?
- Jak wykluczyć sól z diety? Czym zastąpić sól w diecie?
- Jakie barwniki alergizują nasz organizm?
Choć tematy trudne – udało nam się nadać wykładom zdrowotnym dla KGW lekką formę podania wiedzy.
Za zaproszenie dziękuję Elżbiecie Ulatowskiej.