Katarzyna Gubała
VegLab

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

IV Ogólnopolska Konferencja dla Kół Gospodyń Wiejskich „KGW-Liderki Wsi” została zorganizowana w Toruniu przez Fundację Krajowej Grupy Spożywczej S.A. „Pomaganie krzepi”. W jej trakcie uczestniczki brały udział w panelach dyskusyjnych, prelekcjach, a także warsztatach rozwojowych, motywacyjnych i kulinarnych z tworzenia ekologicznych przetworów, które miałam przyjemność poprowadzić.

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

Podczas Konferencji ogłoszono zwycięzców programu grantowego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Eko-gospodyni” i przyznano nagrody. KGW, które wzięły udział w programie otrzymały dofinansowanie w wysokości do 10 tysięcy złotych na zrealizowanie proponowanych projektów w temacie gospodarności, ekologii, zdrowia i integracji społeczności wiejskiej. Szczególnie premiowane były postawy proekologiczne. O dofinansowanie na działania ubiegało się ponad 500 kół gospodyń wiejskich z całej Polski.

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

Czy i jak polska wieś może być ekologiczna?

Panel dyskusyjny poprowadzony przez prezesa Fundacji „Pomaganie krzepi” – Szymona Smajdora „Czy wieś jest ekologiczna?” zainspirował uczestników do głębokich refleksji nad wyzwaniami, jakie stoją przed społecznością w kontekście zmian klimatycznych, degradacji środowiska oraz rosnącej świadomości ekologicznej. Wśród uczestników konferencji znaleźli się:

  • Katarzyna Wyborska - przedstawicielka Kujawsko-Pomorskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa,
  • Ryszard Bober - przewodniczący Senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
  • Anna Pastuszka – dyrektor OR KRUS w Bydgoszczy,
  • Jolanta Nawrocka - członkini zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych,
  • Wojciech Pomajda - przewodniczący Rady Fundacji „Pomaganie krzepi” oraz członek zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A.,
  • Łukasz Mastalerz - członek Rady Fundacji „Pomaganie krzepi” oraz członek zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A.,
  • Łukasz Małysa – sekretarz Rady Fundacji „Pomaganie krzepi”,
  • Reprezentanci KGW z całego kraju, w tym także laureatki programu grantowego „Eko-gospodyni” organizowanego przez Fundację „Pomaganie krzepi”
  • Katarzyna Gubała, Ekoosobowość i diet coach promująca zdrowy tryb życia w programie „Pytanie na śniadanie”.

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

Rozmowy o kondycji polskiej wsi

- Profesjonalne podejście do tematu oraz merytoryczne uwagi panelistów wzbogaciły debaty pomiędzy uczestnikami i pozwoliły zyskać nowe perspektywy na rolę wsi jako potencjalnego lidera działań na rzecz ochrony środowiska – wyjaśniała podczas spotkania Lucyna Modrak, członkini zarządu Fundacji „Pomaganie krzepi”. - Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich zaproszone na konferencję Liderek wsi żywo dyskutowały na tematy związane z ekologią polskiej wsi, zmianami związanymi z ekonomią i możliwościami działań.

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

- Obserwujemy z roku na rok zwiększone zużycie środków ochrony roślin – wyjaśniała podczas panelu Katarzyna Wyborska - przedstawicielka Kujawsko-Pomorskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. - Dlatego niezwykle ważna jest edukacja polskiej wsi w tym zakresie i wsparcie w budowaniu proekologicznych postaw.

- Tradycja pokoleń to siła polskiej wsi – podkreślała podczas konferencji „KGW – Liderki wsi” w Toruniu Jolanta Nawrocka - członkini zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych. – „Przekazywanie receptur z pokolenia na pokolenie, wiedzy oraz tradycji to skarb narodowy, który warto pielęgnować.

- W dobie rozmów o ekologii, szczególne znaczenie ma promocja polskich odmian ziemniaków – wyjaśniała Katarzyna Gubała. – Ich szczególna odporność na choroby i niskie temperatury oraz niskie zapotrzebowanie na użycie środków ochrony roślin to niezwykłą zaleta tych warzyw. Polski rolnik stojąc pomiędzy dylematem zwiększenia wydajności, a postawieniem na ekologiczne rozwiązania w uprawie musi w dzisiejszych czasach wybierać. A wybór ten jest niezwykle trudny.

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

Ekologia i zbiórka odpadów

Polska wieś z każdym rokiem nabiera tempa, jeśli chodzi o rozwój w obszarach ekologii, zdrowia, a nawet nie marnowania. Przykładem mogą być tutaj niezwykle ciekawe programy „Eko Profit – Recycling – to się opłaca” organizowane przez Remondis Electrocycling sp z o o polegające na zbiórce elektrośmieci. Ogólnopolska kampania edukacyjna ma na celu promocję postaw ekologicznych i zbiórkę odpadów, szczególnie elektrośmieci. Stąd na liście wymienionych produktów do zbiórki znalazły się lodówki, pralki, telewizory, komputery, a nawet elektro zabawki.

  • Eko Gospodynie
  • Eko Parafia
  • Eko Sołectwo
  • Eko Remiza
  • Eko Firma
  • Eko Osiedle
  • Eko Stowarzyszenie
  • Eko Klub
  • Eko Działkowiec
  • Eko Szkoła Eko Hufiec

W ramach zbiórki każdy z wymienionych podmiotów otrzymuje 0,50 zł za 1 kilogram (500 zł za 1 tonę odpadów!) w formie przelewu lub karty przedpłaconej, ewentualnie punkty i bony wymienialne na nagrody.

Z ramienia Remondis wykład zachęcający do zbiórki elektrośmieci przez KGW i mieszkańców wsi poprowadził zachęcający do zbiórki elektroodpadów poprowadził Maciej Gąkowski.

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

Ekologiczne życie zaczyna się już w kuchni

Ekologia to nie tylko dbałość o środowisko. To także odpowiednia dieta. Dlatego tak niezwykle ważne jest spożywanie dobrych jakościowo składników, dbałość o zachowanie proporcji żywieniowych pomiędzy warzywami, owocami, a na przykład słodyczami, mięsem czy pieczywem. Katarzyna Gubała, diet coach podczas panelu wyjaśniała, jak niezwykle ważne jest odpowiednie odżywianie i jakie ma ono przełożenie na kondycję i ogólne zdrowie człowieka.

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

Zaproponowane przeze mnie dla uczestniczek konferencji „KGW – Liderki wsi” warsztaty kulinarne opierały się na nauce tworzenia tradycyjnych polskich przetworów w zdrowej formie. Nasze warsztaty kulinarne były bezpłatne i sfinansowane z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

Ziemniaki warto odpowiednio gotować

- Polskie ziemniaki to bomba witaminy C i bogactwo minerałów. Stąd niezwykle ważne jest ich odpowiednie gotowanie – tłumaczyła Katarzyna Gubała. – Ziemniaki gotowane w skórkach zachowują ponad 60 procent wartości odżywczych. Obrane i pokrojone zaledwie 20 procent swojego bogactwa. Reszta pozostaje w wodzie z gotowani i dlatego jest doskonałym nawozem do kwiatków doniczkowych. Odpowiednia obróbka warzyw i owoców pomoże nam na lepsze dostarczenie naszemu ciału odpowiednich ilości nie tylko kalorii, ale przede wszystkim witamin i mikroelementów.

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

Ekologia to przede wszystkim nie marnowanie pożywienia. Dlatego podczas zaproponowanych uczestnikom warsztatów kulinarnych z tworzenia przetworów głównym akcentem była ekonomia w kuchni i oczywiście ekologia. Stąd wspólne tworzenie przetworów np. kiszonek z wykorzystaniem ziemniaków gotowanych z dnia poprzedniego.

W działaniach edukacyjnych wsparcie zapewniła nam Polska Federacja Ziemniaka.

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

Warsztaty kulinarne z robienia przetworów na zimę

Tradycyjne polskie przetwory to w okresie jesiennym zdecydowanie kiszonki. Dlatego podczas warsztatów kulinarnych dla Kół Gospodyń Wiejskich postawiłam na fermentacje na słono i słodko. Dominowały kiszone ziemniaczki w solance lub maślance.

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

Nauka robienia kiszonek i fermentacji

Rzodkiewki i buraki w maślance z ziołami to idealny pomysł na obiad. Wystarczy dodać aromatyczne zioła np. rozmaryn, oregano czy tymianek od Baziółka, żebyśmy uzyskali smaczne danie dla całej rodziny.

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

To propozycja na szybki obiad bez gotowania oraz ekonomiczne podejście do tradycyjnej polskiej kuchni.

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

Przetwory na słodko w słoikach

Smaki lata zamknięte w słoikach to jesienną porą przede wszystkim gruszki lub winogrona fermentowane w miodzie. Szczególnie gdy w sadzie lub na działce mamy prawdziwy urodzaj gruszek, jabłek czy dzikiego winogronu. Odpowiednia zalewa słodzona miodem sprawi, że do słoików trafią witaminy i mikroelementy wzmacniające naszą odporność w okresie zimowym.

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

Jakie ziemniaki do czego nadają się w kuchni?

W trakcie warsztatów kulinarnych z tworzenia ekologicznych i ekonomicznych przetworów rozmawialiśmy sporo o roli polskich ziemniaków, ich odmianach oraz typach. Wsparcie w postaci ziemniaczanego surowca do kiszenia w słoikach zapewniła nam firma MK Agro.

Typ kulinarny to określenie przydatności odmiany na różne cele kulinarne (potrawy) z uwagi na zwięzłość miąższu. Polskie ziemniaki są niezwykle zdrowe, łatwe w obróbce kulinarnej i popularne w polskiej kuchni, dlatego poznanie cech odmiany i jej typu kulinarnego pozwala najlepiej dobrać odpowiednie ziemniaki do ulubionych potraw.

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

Polskie ziemniaki typ A sałatkowy:

miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, dający się łatwo pokroić w plastry, kostkę, ósemki. Ziemniaki typu A doskonale nadają się na sałatki, smażone ziemniaki i do zup. Kostka lub plaster zostaje w całości po ugotowaniu lub smażeniu.

Polskie ziemniaki typ B ogólnoużytkowy:

miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale pod widelcem lekko się rozgniata. Ziemniaki tego typu spożywamy najczęściej jako gotowane do obiadu w towarzystwie mięs i sosów.

Polskie ziemniaki  typ C mączysty:

miąższ po ugotowaniu jest rozsypujący się i wyraźnie mączysty. Ziemniaki tego typu nadają się na placki, puree, frytki.

Polskie ziemniaki typ D bardzo mączysty:

Pomiędzy tymi typami występują również typy pośrednie np AB, BC czy BBC łączące oba typy lub mające tendencje bardziej do typu B lub C.

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

Muzeum w Toruniu gospodarzem KGW Liderki wsi

IV Ogólnopolska Konferencja dla Kół Gospodyń Wiejskich „KGW-Liderki Wsi” została zorganizowana w Toruniu przez Fundację Krajowej Grupy Spożywczej S.A. „Pomaganie krzepi” w niezwykłym miejscu – Muzeum Okręgowym w samym sercu miasta – w Sukiennicach. Na zgromadzonych podczas spotkania spoglądał najstarszy portret Mikołaja Kopernika oraz wiele średniowiecznych dzieł sztuki. Prowadzenie warsztatów kulinarnych w takim miejscu było dla mnie niezwykle emocjonującym wydarzeniem.

Za zaproszenie dziękuję Fundacji „Pomaganie krzepi”.

Za wsparcie merytoryczne i produktowe dziękuję Polskiej Federacji Ziemniaka.

Niezwykłych zdjęć dostarczył Wojciech Lewicki.

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

Hotelowe guest experience w Toruniu

Za gościnę i fantastyczne jedzenie szczególne podziękowania należą się Hotelowi Filmar. Wszystko zaczęło się niewinnie, od rozmowy. Potem sprawy potoczyły się z prędkością błyskawicy, a ja na kilka dni zamieszkałam w najwygodniejszym miejscu Torunia - w Hotelu Filmar.

Jak wygląda guest experience w Toruniu? Dzień zaczęłam od vegan bowl stworzonego przez genialnego Szefa kuchni Łukasza Lofka, który niedawno wrócił z culinary tournée promującej polską kuchnię w Nowym Jorku i Szanghaju. Z rąk takiego eksperta sezonowe jesienne menu smakowało wyśmienicie. Były leniwie na puree dyniowym z flambirowaną śliwką węgierką w Aperolu, a do tego strudel na szarej renecie lub sernik na pistacji do wyboru!

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

A do tego nowoczesny design pokoi, trendy kwiaciarnia w lobby i profesjonalna obsługa na każdym etapie.

Pani dyrektor Katarzyna Borawska, dziękuję za zaproszenie i kolejne twórcze plany.

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu

 

Warsztaty kulinarne dla KGW podczas zjazdu Liderki wsi w Toruniu