Katarzyna Gubała
VegLab

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

Szkolenie z kuchni wege w Folwarku Kamyk

Dookoła zielono, stawy, zwierzęta i… restauracja. Kuchnia sezonowa, przyjęcia i wesela w pięknych okolicznościach przyrody – tak wygląda Folwark Kamyk pod Częstochową. Przyszedł czas na menu z kuchnią wegetariańską i wegańską. Startuję tutaj premierowo z dofinansowanym szkoleniem dla pracowników pozyskanym dzięki staraniom firmy Krawat i Muszka.

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

 

Warto postawić na doszkalanie pracowników

Folwark Kamyk ma długą historię, rozpoznawalną markę i fantastyczną cukiernię Consonni oferującą ogromny wybór słodyczy. To tutaj powstają plenerowe przyjęcia okolicznościowe, weekendowe grille dla gości, a także konferencje i integracje pracowników.

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

Pozyskiwanie funduszy na szkolenie kucharzy

Oferta jest szeroka, a pracowników Folwarku sporo. Warto poszerzać ich wiedzę i doskonalić umiejętności. Tak powstał pomysł na skorzystanie z dofinansowania dla pracowników na szkolenie z kuchni wegetariańskiej, wegańskiej i diet wykluczeniowych. Lokalnie, sezonowo i do tego zdrowo. Dzięki opiece firmy Krawat i Muszka udało się pozyskać środki finansowe niezbędne do szkolenia kucharzy, szefa kuchni i pracowników cukierni.

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

 

Poszerzanie oferty weselnej o menu dla wegan

Po trudnym okresie związanym z pandemią gastronomia w Polsce zaczyna wracać do swojej kondycji. Właściciele chcą rozwijać swoje biznesy, inwestować w nowe możliwości. Przyszedł też czas na poszerzenie oferty weselnej Folwarku Kamyk o dania kuchni roślinnej oraz menu mogące sprostać klientom na dietach wykluczeniowych (bez laktozy, bez glutenu, bez cukru).

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

 

Jak stworzyć wege menu?

Pierwszym krokiem do stworzenia nowego menu jest zawsze poznanie tajników danej diety, praktyczne stworzenie dań, wykorzystanie sprawdzonych wege receptur i… porada od profesjonalisty w dziedzinie. Po uzyskaniu dofinansowania do szklenia dla pracowników gastronomii udało się nam ruszyć z praktyczną i teoretyczną wiedzą w temacie wege i vegan.

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

 

Szkolenia dla branży hotelarskiej i restauracyjnej

Krajowy Fundusz Szkoleniowy w 2023 roku wspiera branżę gastronomiczną i hotelarską. Warto postawić na sprawdzonych i profesjonalnych szkoleniowców, dzięki którym można w prosty i efektywny sposób rozwinąć swój biznes niezależnie czy będzie to szkolnie dla kucharzy, kelnerów, baristów czy cukierników.

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

 

Szkolenie z teorii kuchni wegańskiej

Efektywne szkolenia dla branży gastronomicznej i hotelarskiej oraz dla szeroko pojętego biznesu HoReCa to moja specjalność. Naszą przygodę z wege menu rozpoczęliśmy od dnia wypełnionego teorią. Były zagadnienia związane z bilansowaniem diety wegańskiej, przykładami dań oraz niejedna degustacja.

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

 

Otwarcie na nowe smaki

Praktyczna wiedza wymaga czasu i zaangażowania pracowników, dlatego na kuchni staramy się maksymalnie wykorzystać czas szkolenia na działania kulinarne. Nie każdy pracownik przed szkoleniem miał styczność z kuchnią roślinną, nie każdy próbował dań kuchni wege i nie każdy wie, jak takie potrawy powinny smakować. Dlatego warto zawsze zaznajomić pracowników ze smaków, konsystencji, zapachów, które dla takiej kuchni są charakterystyczne. A więc postawmy na degustację.

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

 

Niezwykle ważne jest też otwarcie pracowników na nowe smaki i zapachy. Szczególnie ważna jest tutaj praca z nowymi produktami, takimi jak:

  • tempeh,
  • tofu,
  • natto,
  • aquafaba,
  • agar,
  • algin.

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

 

Podczas warsztatów z kuchni wege ciekawa jest też zmiana mięsnych receptur na bardziej zieloną odsłonę.

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

 

Dlatego warto pracować nad nowymi rozwiązaniami:

  • roślinnymi skwarkami,
  • jajecznicą bez jajek,
  • rybą bez ryby.

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

 

To otwiera kucharza i daje mu nowe perspektywy zastosowań dotychczasowych produktów.

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

 

Forma ma znaczenie

Podczas naszego szkolenia powstało kilka zasadniczych pytań:

  • Czy burger zawsze musi być podany w bułce?
  • Czy zapach rybny zawsze pochodzi z ryby?
  • Czy da się uzyskać smak mięsa bez mięsa?

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

 

Zawsze podczas moich szkoleń zastanawiamy się nad tymi pytaniami i zawsze poszukujemy wspólnych rozwiązań. Efekty bywają zaskakujące i… niezwykle pyszne!

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

 

Ekonomia w gastronomii to podstawa, czyli wege food cost

Zdaję sobie sprawę, że w czasach rosnących cen, kryzysów i liczenia każdej złotówki warto spojrzeć na wege menu także pod kątem kosztów. Dlatego podczas szkolenia z kuchni wegańskiej liczymy food cost i udowadniamy, że kuchnia wege może być tania, czasami nawet tańsza od tej wersji tradycyjnej. Niezbędna jest tu wiedza z niemarnowania jedzenia, podstawy liczenia wege food costu, podejście zero waste do kuchni i zwykła ekonomia. Podczas typowo warsztatowych zajeć na kuchni idea zero waste przyświeca nam na każdym kroku.

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

 

Zdrowe dania w roślinnym menu

Kuchnia oparta na warzywach, owocach, strączkach, ziołach i zielonych aromatach powinna być przede wszystkim zdrowa. Tutaj nie ma miejsca na kompromisy. Tworząc wegańskie menu weselne czyli roślinne dania na stypę bądź przyjęcie integracyjne warto spojrzeć na dania pod kątem ich właściwości odżywczych. Czasami zamiast gotowych rozwiązań można wymyślić proste smaki, które przy okazji nasycą i nakarmią zdrowo gości restauracji.

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

 

Warto pamiętać, że wege kuchnia wcale nie musi być droga, skomplikowana czy niezdrowa. Wystarczy tylko spróbować znaleźć eksperta, który podczas szkolenia wskaże nam pożądaną drogę…

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

 

Dofinansowanie z KFS, czyli Krajowego Funduszu Szkoleniowego w 2023 jest przeznaczone dla pracowników, aby podnieść ich kompetencje i wspierać rozwój. Warto wiedzieć, że takie szkolenia są dofinansowywane, a nie jest to szkolenie refundowane. Co to oznacza? Pracodawca nie musi angażować swoich pieniędzy w działanie. Nieco inne zaś są szkolenia realizowane z BUR, czyli Bazy Usług Szkoleniowych. Tu wykorzystujemy szkolenia z proponowanych w bazie.

 

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała

Szkolenie z kuchni wege w Folwark Kamyk Katarzyna Gubała