Katarzyna Gubała
VegLab

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich

Kuchnia tajska, staropolska, śródziemnomorska czy włoska… Wszystkie mają wspólny mianownik – potrzebę dań wegańskich dla swoich klientów. Stąd pomysł, żeby w Manufakturze w Łodzi przeszkolić restauracje o różnym profilu z kuchni wege i diet wykluczeniowych. Każda restauracja miała inne potrzeby i trafiły do nich zupełnie inne pomysły na dania kuchni roślinnej.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Przez łódzką manufakturę przewija się dziennie tysiące osób. Sporo ich trafia do okolicznych restauracji w poszukiwaniu uczty dla podniebienia. W tej chwili w Polsce już ponad milion osób to osoby wybierające dania kuchni roślinnej. Stąd pomysł, żeby w łódzkiej manufakturze kuchnia wege zagościła na dobre.

 

Teoria z kuchni wege

Nim zaczęliśmy przygotowania do gotowania na kuchni spędziliśmy jeden pełen dzień na nauce teorii. Kuchnia wegetariańska, wegańska i diety wykluczeniowe to sporo dietetycznych, żywieniowych, a nawet etycznych aspektów. Podczas takiego szkolenia z kuchni wege warto dowiedzieć się więcej o tym, dlaczego klienci wybierają dania kuchni roślinnej, czym się kierują przy wyborze dań i dlaczego jedne smaki przypadają im do gustu, a inne mniej.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Podczas szkolenia z kuchni wege i diet wykluczeniowych dla kucharzy i kucharek rozmawiając o teorii nie sposób pominąć tak ważnego aspektu, jak degustacja. Bo jak to tworzyć dania wege w restauracji nie znając roślinnych smaków?

Już pierwszego dnia teorii udało nam się spróbować przeróżnych dań kuchni roślinnej. Przede wszystkim interesowały nas alternatywy serów roślinnych dla gastronomii, czyli Upfield i roślinne mięsa np. od Nestle.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich

 

Szkolenie w łódzkiej Tawernie rozpoczęliśmy od szybkiego kursu wykorzystania roślinnych serów na pizzach i w daniach zapiekanych. Sery Violife wykorzystaliśmy na pizzy neapolitańskiej oraz w zapiekankach. Były tarte sery a’la mozzarella, cheddar, a nawet roślinny ser typu feta. Wszystkiego próbowały zespoły z 4 różnych restauracji.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

A może by tak postawić w wege menu na alternatywy mięsa? Garden Gourmet od Nestle to sprawdzone dania gotowe w wersji roślinnej. Na nasze talerze trafiły do degustacji sznycle, kiełbaski, a nawet roślinny tuńczyk. Ocenialiśmy smaki i wydawaliśmy opinie.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Na pewno najedliśmy się do syta, a przecież to jeden z najczęstszych dylematów w kuchni wege – czy ja się najem roślinami? Okazała się, że dzięki Garden Gourmet od Nestle byliśmy kuchnią wege naprawdę objedzeni. Tym chętniej rzuciliśmy się do pracy na kuchni.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Hot Spoon, czyli łódzka kuchnia tajska w wersji wege

W kuchni tajskiej nie kładzie się wielkiego nacisku na kuchnię roślinną. W polskich wersjach menu często kurczaka lub wieprzowinę zastępuje się po prostu tofu. Wychodzi naprawdę pysznie. Największym jednak problemem dla Tajów jest sos rybny, którego w swojej kuchni używają sporo. Porozmawialiśmy o tym, czym taki sos zastąpić i jak stworzyć nowe wersje klasycznych dań kuchni tajskiej. Wyszły z tego naprawdę przepyszne dania. Okazało się, że Tajowie są bardzo otwarci na nowe smaki i z chęcią próbują tworzyć alternatywne smaki.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

W naszych daniach postawiliśmy na proste składniki: makaron ryżowy, mango, ostra papryka. Nie zależało nam na budowaniu wykwintnych smaków, a właśnie na prostocie, która jest esencją tajskich smaków. Do tego szczypior, kolendra i danie gotowe!

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Tawerna, czyli dania nie tylko śródziemnomorskie w Łodzi

Łódzka Tawerna istnieje już 17 lat. W tym czasie przeszła kilka metamorfoz. Od zawsze trzyma wysoki poziom serwowanych dań, a sezonowo karta zawsze zachwyca. Wszystko za sprawą niesamowitej szefowej kuchni Joanny Wołyńskiej. To ona sprawuje pieczę nad jakością potraw, motywuje zespół do działania i tworzy niepowtarzalne smaki.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Praktyczny kurs kuchni wegetariańskiej i wegańskiej dla gastronomii rozpoczęliśmy w Tawernie od propozycji śniadaniowych. Potem tworzyliśmy przeróżne smarowidła w wersji roślinnej. Skupiliśmy się także na wykorzystaniu w kuchni tofu, zarówno naturalnego, jak i wędzonego.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Tawerna kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską. W naszych wege recepturach nie mogło zabraknąć dań lekkich, pełnych aromatu, z dodatkiem świeżych warzyw i z odrobiną olejów tłoczonych na zimno.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Naszym kulinarnym wyzwaniem okazały się alternatywy ryb. Tworzyliśmy je tradycyjnie w kuchni wegańskiej z selera, bakłażana, marchwi, boczniaków oraz tofu. Zależało nam na uzyskaniu jak najbardziej naturalnego rybnego smaku wykorzystując wyłącznie naturalne składniki.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Szczególnie do gustu przypadły nam boczniaki po grecku. Grzyby odpowiednio przyprawione sprawiły, że danie było wyśmienite i spokojnie może być wykorzystywane w propozycjach na świąteczne menu oraz podczas serwowanych dań cateringowych.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Tawerna to także wyjątkowa pizza

Zależało nam na tym, żeby po szkoleniu z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej dla kucharzy i kucharek pozostała wiedza związana także z kuchnią włoską. W łódzkiej Tawernie znajdziemy piec opalany drewnem. To tam powstają mistrzowskie pizze dzięki świetnie wyszkolonym pizzaiolo.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Testowaliśmy różne alternatywy roślinnego sera, zapiekaliśmy i smażyliśmy dania z wykorzystaniem pieczywa na drożdżach. Efekty przerosły nasze oczekiwania. Dodatki w postaci suszonych na słońcu pomidorów, garści rukoli czy pesto tylko podbijały i tak już fantastyczny wege smak dań.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Galicja – restauracja z kuchnią staropolską w Łodzi

Tradycyjna kuchnia polska nie kojarzy się nam z kuchnią wegańską. Raczej z mięsnymi daniami, sycącymi i ciężkimi. Tworząc propozycje dań dla restauracji Galicja w łódzkiej Manufakturze chciałam nieco odczarować to wyobrażenie. Szukałam takich rozwiązań w kuchni roślinnej, które nie zmienią zbytnio tradycji, przyzwyczajeń i smaków dotychczasowych klientów tego miejsca. Chciałam, żeby nadal było sycąco. Zmieniłam tylko nieco bazowe produkty. Udało się dzięki wsparciu i zaangażowaniusuper szefa kuchni z Galicji - Adama Kutego oraz jego świetnego zepsołu.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Kuchnia staropolska to przede wszystkim mięsiwa. Nie mgło ich zabraknąć w naszych daniach. Podczas szkolenia z kuchni wege spróbowaliśmy tradycyjne pierogi nadziewać wegańskimi farszami zbliżonymi smakiem do mięsnych. Wykorzystywaliśmy przy tym roślinną pasztetową i alternatywy mięsa.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

A do tego tworzyliśmy skwarki np. z selera. W efekcie wyszły naprawdę smaczne dania nie odbiegające zbytnio smakiem od oryginału, ale nieco lżejsze i absolutnie bezmięsne.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Praktyczny kurs kuchni wegetariańskiej i wegańskiej dla gastronomii to właśnie praktyka dostosowana do charakteru danego lokalu. Nie ma jednego szablonu na szkolenie z kuchni wege, ani zestawu uniwersalnych przepisów dla wszystkich rodzajów restauracji. Dlatego dla klientów, którzy w tradycyjnej kuchni szukają nawiązań do smaków staropolskich – postawiliśmy na pulpeciki z kasz, potrawy z różnych rodzajów fasoli i sycące zupy.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Do receptur, które sprawdzą się w takiej restauracji na pewno można zaliczyć przepis na roślinny Bouef Strogonow. Na bazie wędzonego tofu lub tempehu zachwyci każdego sceptyka.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Myśląc o kuchni roślinnej w wersji staropolskiej testowaliśmy receptury na przeróżne smarowidła do pajdy chleba na zakwasie, w tym także recepturę na paprykarz. To danie zachwyciło nas w swojej prostocie wykonania i łatwości podania.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Tradycyjna polska kuchnia to także fantastyczne wypieki. W szkoleniu z kuchni wege nie mogło zabraknąć także receptur na tradycyjne słodycze w roślinnej formie.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Al dente – kuchnia autorska w Łodzi

Jarosław Komala to szef kuchni łódzkiej restauracji Al dente. Znajdziemy tutaj autorskie menu pełne zaskakujących smaków, nowoczesnych rozwiązań i wykwintnych potraw.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Podczas szkolenia gastronomicznego z kuchni dla wegan skupiliśmy się tutaj na daniach wyrafinowanych i wyszukanych. Naszym celem było stworzenie niepowtarzalnego smaku, który zachwyci roślinną esencją gości.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Na warsztat wzięliśmy też króla wegańskiej szarpanej wieprzowiny, czyli jackfruit. To z niego powstały ciekawe dania pełne esencji. W Al dente testowaliśmy też smaki roślinnych burgerów tworzonych od początku.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Al dente w łódzkiej Manufakturze to dnia wysmakowane. Podobnie tworzyliśmy dla nich alternatywy z kuchni wegańskiej. Pokusiliśmy się o cappuccino z karczochów i podgrzybków oraz esencjonalne steki z kalafiora.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Dlaczego warto szkolić się z kuchni wege?

Szkolenie z kuchni wegetariańskiej, wegańskiej i diet wyluczeniowych dla kucharzy i restauracji to pomysł na zyskanie przewagi rynkowej. W Polsce mamy już ponad milion osób, które decydują się na żywienie wyłącznie roślinne. To dla nich powstają niezwykłe dania z warzyw i owoców.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Szkolenie z kuchni wege pozwala kucharzom i szefom kuchni na zdobycie szerszej perspektywy w wege temacie. Nie zawsze bowiem kuchnia roślinna jest ich ulubionym tematem. I wcale nie musi. Przełamywanie stereotypów i wyobrażeń podczas kulinarnych szkoleń sprawia, że roślinne zamienniki pojawiają się coraz częściej w menu polskich restauracji. A wszystko za sprawą praktycznego kursu kuchni wegetariańskiej i wegańskiej dla gastronomii dostosowanego do potrzeb i poziomu uczestników.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Co zamiast mięsa w menu restauracji?

Z każdym rokiem wzrasta w Polsce zainteresowanie roślinnym menu. I nie ważne czy jest to restauracja tajska, włoska czy staropolska. Kuchnia wege pojawia się w menu tych restauracji. Ważne, żeby dania wege pasowały do lokalu, koncepcji restauracji i autorskich pomysłów samego szefa kuchni. Czasami warto posiłkować się gotowymi alternatywami mięsa, a czasami można sięgnąć po kuchnię roślinną krok po kroku. Wszystko zależy od tego, ilu wege klientów mamy w naszej restauracji i jakie są ich potrzeby. Jeśli ich nie znamy – czasami po prostu warto zapytać, a potem na podstawie tych informacji tworzyć wege menu w restauracji.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Efekty szkolenia z kuchni wege

a) uczestnik zdobywa teoretyczną i praktyczną wiedzę w zakresie diety wege z uwzględnieniem diet wykluczeniowych, wie, jak wygląda psychologia klienta wege, jak konstruować ofertę dedykowaną klientowi wege

b) w zakresie umiejętności uczestnik potrafi stworzyć pełnowartościowe menu oraz dania wege z uwzględnieniem diet wykluczeniowych w wersji cateringowej, jak i fine dinning

c) w zakresie kompetencji społecznych uczestnik potrafi zrozumieć powody, dlaczego klienci wybierają określone produkty, czym się kierują, co chcą jeść.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Wege szkolenie - podsumowania

Po tygodniu spędzonym na wspólnym gotowaniu z 4 zespołami kucharzy i kucharek mogę z dumą powiedzieć, że był to naprawdę fantastyczny czas. Ilość pomysłów, poziom kreacji i zaangażowania każdej z łódzkich restauracji był imponujący. Wszystko oczywiście za sprawą cudownych właścicieli Anety i Grzegorza oraz szefów i szefiń kuchni poszczególnych lokali. Każdy zespół jest inny i dlatego każde menu w danej restauracji jest inne.

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Nie ma jednego przepisu na sukces i nie ma też jednej uniwersalnej wege receptury. W kuchni warto poszukiwać rozwiązań, także w zielonych tematach. Warto też wspólnie gotować, rozmawiać i bawić się kuchnią. W ten sposób osiągniemy perfekcje wykonania i zachwycimy wyrafinowanym smakiem naszych gości.

Zapraszam was do łódzkich restauracji. Tam od dzisiaj króluje zielone menu!

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich Katarzyna Gubała

 

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich

Szkolenie z kuchni wege dla sieci restauracji łódzkich