Sól – czy szkodzi i czym zastąpić w diecie
Prawdą jest, że sól stosowana w nadmiarze szkodzi, podobnie jak większość nadużywanych produktów. Jeśli dziennie znacznie przekraczamy dozwoloną dawkę soli (wg specjalistów jest to 5-6 gramów), możemy mieć problemy ze zdrowiem.
W czym znajdziemy sól?
Bardzo często nie zdajemy sobie nawet sprawy, ile soli zawiera nasze codzienne menu. Nie zastanawiamy się nad tym, ile soli zjadamy w gotowych produktach. A producenci żywności sięgają po nią bardzo chętnie, gdyż jest tanim i skutecznym konserwantem, poprawia także smak wielu produktów o niższej jakości. Bardzo dużo soli znajduje się w zupach, puszkach czy gotowych sosach, a spora ilość także w bułkach i chlebie. Nawet w słodyczach znajdziemy sól!
Czym warto zastąpić sól w codziennej diecie?
Wprawdzie znacznie podnosi walory smakowe potraw, należy ją jednak mocno ograniczać. Sól w codziennej diecie można z powodzeniem zastąpić odpowiednimi przyprawami. Idealne w solnym detoksie będą w roślinnej kuchni zioła:
- bazylia,
- koperek,
- pietruszka,
- tymianek,
- oregano,
- rozmaryn,
- kminek,
- majeranek,
- kumin,
- kurkuma.
Jaka sól najlepsza do solenia?
Solić warto, ale z umiarem. Należy przy tym pamiętać, że istnieją różne rodzaje soli, które nie są sobie równe pod względem wartości odżywczych. Najzdrowsza jest sól naturalna, którą uzyskujemy w wyniku odparowania wody morskiej. Zawiera ona wiele pierwiastków niezbędnych do życia:
- jod,
- potas,
- magnez,
- wapń,
- cynk,
- żelazo,
- krzem.
Do najwartościowszych można zaliczyć także sól kamienną, która ma podobne właściwości jak sól morska. Dobrą opcją w kuchni jest postawienie na sól himalajską. Nie jest przetworzona, nie ma dodatku antyzbrylaczy i idealnie nadaje się do młynka.
W rodzimej wersji warto skusić się na wykorzystanie w kuchni soli kłodawskiej. Ma niezwykłe właściwości, a to, że nie stała się w naszym kraju równie popularna jak himalajska, zawdzięcza wyłącznie brakom w działach marketingu.
Jaka sól jest niezdrowa w kuchni?
Niestety, najmniej zdrowa jest popularna i najczęściej stosowana sól kuchenna. Została ona poddana procesowi oczyszczania, co pozbawiło ją wielu cennych mikroelementów znajdujących się w soli naturalnej. Do tego w większości paczek z solą kamienną dodawany jest antyzbrylacz. Dawniej sól po prostu zamieniała się w kamień w wyniku chłonięcia wilgoci. Obecnie dodawana chemia do soli sprawia, że jest ona dodatkowo szkodliwa dla naszego zdrowia.