Katarzyna Gubała
VegLab

Prosty wegański obiad spring rollsy

Prosty obiad wegańskie spring rollsy warzywne

Do wykonania obiady ze spring rollsów potrzebna jest przede wszystkim wyobraźnia oraz arkusze papieru ryżowego. Te ostatnie łatwe do kupienia przez internet i na półkach z kuchnią azjatycką.

Do spring rollsów możemy włożyć dosłownie wszystko, od pomidorów, ogórków czy rzodkiewki po ziarna słonecznika czy dyni. A jesli będziecie mieli ochotę nadziewać je soczewicą czy ciecierzycą, smarować hummusem lub zielonym pesto - nie krępujcie się. Prosty wegański obiad do skomponowania osobiście przez każdego.

Właściwie możnaby powiedzieć, że spring rollsy to danie zero waste - w końcu dodamy do niego to, co mamy w lodówce.

Pamiętajcie, że to danie jest równie smaczne na słodko. Wtedy banan, kiwi, jabłko czy ananas będzie ciekawą alternatywą w zdrowym żywieniu dzieci! Zresztą są takie dania, które uwielbiam przygotowywać na warsztatach kulinarnych z dziećmi. Tutaj w pierwszej dziesiątce znajdują się spring rollsy — nie ma szans, żeby się nie udały, robi się je w kilka minut, a młodzi uczestnicy zajęć są przeszczęśliwi.

Składniki dla 4 osób

  • 2 – 3 marchewki
  • 1 ogórek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 papryka
  • 12 arkuszy papieru ryżowego
  • zioła według uznania
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • listki lubczyku
  • listki bazylii

POSYPKA według uznania

  • biały i czarny sezam
  • ziarna słonecznika
  • pestki dyni
  • czarnuszka
  • siemię lniane
  • orzechy włoskie

 

Jak zrobić prosty obiad, czyli spring rollsy do stworzenia od zera

Marchewki i ogórek obieramy i kroimy w słupki. Pomidorki koktajlowe i rzodkiewki dzielimy na ćwiartki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i tniemy w wąskie paski.

Arkusz papieru ryżowego układamy na desce do krojenia i za pomocą pędzla lub gąbki smarujemy z obu stron przegotowaną wodą lub wodą mineralną, aby zmiękł. Innym — prostszym — sposobem jest ułożenie arkusza na dużym talerzu z niewielką ilością wody. Zanurzamy papier z obu stron. Będzie prościej, ale podczas obracania arkusz może się porozrywać — należy być delikatnym. Na dolnej części papieru układamy po kilka kawałków ogórka, papryki, marchewki, pomidorków, rzodkiewki. Posypujemy dowolnymi ziołami i ziarnami lub orzechami. Nie musimy dodawać wszystkiego — składniki dobieramy według uznania lub smaku. Papier ryżowy zwijamy w rulon do połowy, zaginamy brzegi do wewnątrz i zwijamy do końca. Powtarzamy te czynności aż do wykorzystania wszystkich arkuszy lub składników.