Potato Poland XXX Krajowe Dni Ziemniaka Łomża 2023
Najszlachetniejsze odmiany, najlepsi prelegenci, najsmaczniejsze dania z ziemniaka – tak wyglądały XXX Krajowe Dni Ziemniaka Potato Poland 2023 zorganizowane przez Federację Ziemniaka. Udało mi się mieć swój udział zarówno w konferencji poświęconej roli ziemniaka, jak i poprowadzić warsztaty kulinarne. Oto relacja z tego niesamowitego wydarzenia.
Potato Poland 2023 tym razem odbył się w Marianowie koło Łomży (województwo podlaskie).
Inicjatorem była Polska Federacja Ziemniaka – Polish Potato Federation jak również Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – PIB, odział w Boninie. Gospodarzami Potato Panel był Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Marianowie i Pepees SA w Łomży. Warsztaty kulinarne możliwe były do zrealizowania dzięki Funduszowi Promocji Warzyw i Owoców.
Konferencja „Przetwórstwo przyszłością ziemniaka”
Podczas Potato Poland 2023 zorganizowano w Filharmonii Łomżyńskiej konferencję. W pierwszych wystąpieniach postawiono szczególny nacisk na promocję regionu, możliwości inwestycyjne i biznesowe oraz pokazano kluczowe obecnie tematy dla rozwoju branży przetwórstwa ziemniaka w Polsce. Szczególnie ciekawa okazała się prezentacja „Początek życia produktu – hodowla ziemniaka” – dr inż. Agnieszka Przewodowska Prezes Zarządu PMHZ Sp. z o.o. To z niej mogliśmy się dowiedzieć, że tworzenie nowej odmiany ziemniaka potrafi zająć nawet 10 lat!
W trakcie zaproszeni na Potato Poland goście przybliżyli w swoich prezentacjach sytuację na rynkach europejskich i światowych w tym aspekt sprzedaży polskich produktów przetwórstwa ziemniaczanego w tym:
- produktów skrobiowych,
- wyrobów spirytusowych,
- frytek,
- chipsów,
- półproduktów ziemniaka – obierane, puree itp.
Partnerami konferencyjnymi były władze samorządowe (Wójt, Starosta, Prezydent, Marszałek, Wojewoda) oraz polskie i zagraniczne przedsiębiorstwa przetwórcze oraz polskie hodowle ziemniaka sadzeniaka.
W panelu dyskusyjnym o przemyśle skrobiowym udział wzięli:
- Minister Lech Antoni Kołakowski – MRiRW
- Wojciech Faszczewski – Prezes Zarządu PEPEES S.A. w Łomży
- Marta Milewska – Prezes Zarządu PPZ Trzemeszno Sp. z o.o.
- Agnieszka Przewodowska – Prezes PMHZ Sp. z o.o.
Festiwal Kulinarny Przetworów Polskich podczas Potato Poland
Drugi dzień XXX Krajowych Dni Ziemniaka to Festiwal Kulinarny Przetworów Polskich. Przedstawiono uczestników festiwalu oraz towarzyszące imprezie atrakcje. Rozmowę z Witoldem Bogutą, przewodniczącym Funduszu Promocji Owoców i Warzyw przeprowadził Marcin Bańcerowski z DiWine.
Festiwal Kulinarny Przetworów Polskich zachęca
Celem Festiwal Kulinarny Przetworów Polskich było pokazanie lokalnego przetwórstwa, które zainspiruje zwiedzających do budowania własnego przetwórstwa warzywnego i owocowego. W pierwszym dniu zaprezentowano zasady właściwej produkcji przetwórczej i połączono przetworzone owoce na alkohol z polskimi ziemniakami i innymi warzywami.
Promocja polskich potraw opartych na polskich produktach ma na celu pobudzić rynek producentów rolnych do uruchamiania manufakturowego przetwórstwa. Festiwal miał też na celu wypromowanie polskich produktów wśród zwiedzających. Szczególnie ciekawy był wykład jak skutecznie budować markę produktu. Festiwal Kulinarny Przetworów Polskich miał też za zadanie promocję dań kuchni polskiej na bazie ziemniaka, oraz polskich warzyw i owoców.
Kariera ziemniaka w branży HoReCa
Obchodom Potato Poland 2023 towarzyszyły prelekcje i dyskusje, m.in. „Rola ziemniaka w profesjonalnej gastronomii, czyli dlaczego szefowie kuchni potrzebują wiedzy o ziemniakach – porywające case study Katarzyny Gubały, wege ekspertki szkolącej branżę HoReCa, kucharki z „Pytania na śniadanie” i autorki książek kulinarnych oraz Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Ziemniak w gastronomii
Podczas panelu dyskusyjnego o roli ziemniaka w branży HoReCa odpowiedzieliśmy na pytania:
- Po co w restauracji wiedza o ziemniaku?
- Jakie ziemniaki w menu mogą obniżyć food cost?
- Czy można stworzyć wege kiełbasę z ziemniaka?
- Smażony, pieczony czy z wody, który ziemniak najlepszy na bufet?
- Czy fast food bez ziemniaka nie istnieje?
- Gdzie ziemniak w gastronomii robi karierę?
Warsztaty kulinarne Zielona kuchnia z Katarzyna Gubałą
Te warsztaty podczas Festiwalu Kulinarnego Przetworów Polskich były inne, niż wszystkie. Zgromadziliśmy całe kosze warzyw i owoców. To z nich przygotowaliśmy przepyszne sałatki, zdrowe słodycze i fantastyczne przetwory do domowej spiżarni.
Przekonywałam zgromadzonych, że kiszonki można zrobić w niebanalny sposób tradycyjnymi metodami. Na spragnionych zdrowej kuchni czekał chłodnik na buraczanym zakwasie z gałązką rozmarynku, a nawet gazowane winogrona z miętą i melisą. Wszystko w nurcie poszanowania jedzenia, z wykorzystaniem sezonowych produktów i lokalnych roślin.
„Niebanalne przetwory na każda okazję” – chłodnik z żołnierzami
Podczas XXX Krajowych Dni Ziemniaka – Potato Poland w ramach Festiwalu Kulinarnego miałam zaszczyt poprowadzić warsztaty kulinarne ze zdrowego żywienia i przetworów do słoików. Wśród uczestników pojawili się żołnierze z 18 Łomżyńskiego Pułku Logistycznego.
Wspólnie przygotowaliśmy:
- Chłodnik na rzodkiewkach wraz z liśćmi, burakiem i maślanką – fermentacja na słono.
- Gazowane owoce z miętą i melisą – fermentacja na słodko.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wyróżniał nagrodami
XXX Krajowym Dniom Ziemniaka towarzyszyły rozmowy z wystawcami i indywidualna prezentacja produktów przetwórstwa ziemniaczanego wśród uczestników festiwalu. Trwała także degustacja produktów przez komisję złożoną z komitetu organizacyjnego targów Potato Poland 2023 w celu wyboru i nagrodzenia nagrodami specjalnymi Ministra Rolnictwa podczas wieczornej gali i zakończenie pierwszego dnia festiwalu.
Nagroda specjalna za najlepsze przetwory na Festiwalu Kulinarnym
Na zakończenie Potato Poland 2023 nastąpiło oficjalne wręczenie medali targowych MRiRW za najbardziej innowacyjny produkt oraz nagrody okolicznościowe MRiRW – zasłużony dla rolnictwa i zasłużony dla branży ziemniaka, w tym nagrody specjalne za najlepsze przetwory i potrawy Festiwalu Kulinarnego oraz wręczenie nagród za najsmaczniejszą odmianę ziemniaka konkursu kulinarnego IHAR-PIB.
Za „Lokalny chłodnik na rzodkiewkach wraz z liśćmi, burakiem i maślanką – fermentacja na słono” otrzymałam nagrodę od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest moc w warzywach i owocach.
Warsztaty kulinarne zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Warzyw i Owoców.
W produktach na warsztaty wsparły nas marki Baziółka i Soczyście.