Katarzyna Gubała
VegLab

Kuchnie i Łazienki 2022 03 Mleko roślinne zdrowa alternatywa dla dzieci

Kuchnie i Łazienki 2022 03 Mleko roślinne zdrowa alternatywa dla dzieci

Mleko roślinne – zdrowa alternatywa dla dzieci. Szklanka mleka dziennie? Tak. Ale tylko roślinnego. Dostarczymy organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. I na pewno będzie zdrowo. To rozwiązanie idealne dla osób nietolerujących laktozy.

Kuchnie i Łazienki 2022 03 Mleko roślinne zdrowa alternatywa dla dzieci

 

Jakie mleko roślinne wybrać, czyli składniki odżywcze

Dobrym pomysłem jest rozpocząć roślinną przygodę od testów. Bo każdy składnik jest inny, ma odmienne właściwości i nadaje charakterystyczny smak. Z białka mleka sojowego uzyskamy siłę, owsiane da nam odporność dzięki zawartości beta-glukanu, a migdałowe z witaminą E wpłynie korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Tutaj nie ma jednego najlepszego wyboru. Wszystkie rodzaje mleka roślinnego mają swoje zalety.

 

Skład napoju roślinnego, czyli uwaga na cukier

W kartoniku zawierającym mleko roślinne znajdziemy różne składniki. Są wśród nich te, których zdecydowanie należy unikać, jak i te, które koniecznie powinny się pojawić w naszej diecie. Za wszelką cenę unikajmy cukru. To wzmacniacz smaku i świetny konserwant, ale nie jest zbyt mile widziany w mleku. Czytajmy składy produktów, bo w niektórych cukier jest wymieniony na pierwszym miejscu. Oznacza to, że jest go więcej niż składnika wiodącego, na przykład owsa, soi czy ryżu!

Warto pamiętać, że dzieci powinny dziennie spożywać zaledwie 3 łyżeczki cukru, a dorośli 5 łyżeczek! Naprawdę! Jeśli więc możemy, wybierajmy mleko roślinne bez dodatku cukru.

 

Unikaj kiepskiego składu

Uważajmy również na rodzaj cukru znajdującego się w napoju roślinnym. Niektóre mleka w swoim składzie mają syrop glukozowo-fruktozowy, który naprawdę jest niewskazany, bo między innymi wzmaga nerwowość u dzieci i sprawia, że robią się nadpobudliwe.

Unikajmy też maltodekstryny. To węglowodan złożony. Ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, szybko się wchłania i jest przyczyną wzrostu wagi. Spożywanie go prowadzi do otyłości.

A inne składniki? Lecytyna sojowa bywa powodem poważnych alergii. Fosforany mogą ograniczać przyswajalność przez nasz organizm wielu cennych pierwiastków oraz są przyczyną wielu alergii, zwłaszcza skórnych. Karagen – zagęstnik, substancja stabilizująca – bywa z kolei przyczyną wzdęć i wrzodów jelit. Wybierajmy więc mądrze.

 

Ile procent owsa w owsie?

Na opakowaniu powinniśmy znaleźć procentową zawartość głównego składnika, z jakiego wyprodukowano nasze mleko roślinne. Dobry skład to 10% owsa lub ryżu oraz powyżej 5% soi lub ekstraktu z kokosa. Te procenty są bardzo ważne. Przy niższych wartościach może się okazać, że pijemy właściwie wodę… A nawet wodę z cukrem.

 

Dobre dodatki

W napojach roślinnych znajdziemy też kilka zdrowych dodatków. Osoby, szczególnie na diecie roślinnej, powinny sięgać po mleko fortyfikowane wapniem. Zdarza się, że są w nim także witaminy D, E, A, B2, B6 czy B12. Sprawdzajmy ich ilość w mleku. Może się bowiem okazać, że nie będziemy musieli dodatkowo spożywać suplementów. Dobry skład to dodatkowe witaminy, a nie dodatkowy cukier. Warto o tym pamiętać.

 

Napój sojowy

Jest idealny dla wegan, dzieci wegan, małych i dużych alergików oraz sportowców.

  • Zawiera spore ilości białka roślinnego, które doda nam energii oraz pomoże zbudować silne mięśnie.
  • Soja sprawi, że będziemy mieli chęć do działania.
  • Zawarte w soi fitohormony złagodzą objawy menopauzy.

Warto wybrać mleko sojowe dodatkowo wzbogacone wapniem.

 

Napój owsiany co to takiego?

To napój idealny do picia w okresie jesienno-zimowym. Wzmocni kości oraz doda energii do działania.

  • Jest dobrym źródłem żelaza, potasu i kwasu foliowego oraz witaminy A (ma jej dwa razy więcej niż mleko krowie).
  • Beta-glukan poprawi naszą odporność na przeziębienia i infekcje.
  • Szklanka mleka owsianego (200 ml) zapewni 30% dziennego zapotrzebowania na wapń!

 

Napój kokosowy

Ten niezwykle uniwersalny napój zaspokoi pragnienie i dostarczy nam zdrowego tłuszczu roślinnego. Bywa nazywany napojem długowieczności.

  • Zawarty w nim fosfor wzmacnia kości.
  • Zawiera zdrowy tłuszcz roślinny, który korzystnie wpływa na odporność organizmu.
  • Stanowi źródło dobroczynnego błonnika oraz żelaza i witamin C i E.
  • Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, dlatego jest szczególnie polecany w czasie zimowych infekcji.

 

Napój ryżowy

To idealny wybór dla każdego, kto chce zyskać siłę i energię, a także doskonałe uzupełnienie diety roślinnej.

  • Stanowi źródło unikalnych pierwiastków: manganu i selenu.
  • Zawarty w nim dodatek wapnia wzmacnia kości.

 

Napój migdałowy

Mało kto wie, że w średniowiecznej Europie bogata ludność piła mleko migdałowe podczas postu, kiedy było zakazane spożycie mięsa i nabiału. Napój ten ulega fermentacji, dlatego bywa bazą do tworzenia zdrowych kefirów czy jogurtów. Można z niego zrobić również odpowiednik masła.

  • Zawiera sporo witamin E i D oraz B2 i B12.
  • Wspomaga wchłanianie wapnia do organizmu.
  • To ceniony przez baristów niskokaloryczny zamiennik mleka krowiego do kawy.

 

I na koniec…

Termin „mleko” na opakowaniach roślinnych oficjalnie nie może być stosowany. Dlaczego? Bo mleko to produkt sutków ssaków, a z roślin wytwarza się napój roślinny. Według prawa unijnego mlekiem nie można więc nazywać ekstraktów roślinnych. Tyle na temat terminologii obowiązującej w Europie. Ja osobiście lubię używać nazwy „mleko roślinne”