Katarzyna Gubała
VegLab

Warsztaty kulinarne z kiszenia i robienia domowych przetworów dla KGW Katarzyna Gubała

Kuchnia bez marnowania czyli konkurs Kobieta Gospodarna w województwie lubelskim

4 powiaty, 4 warsztaty, tysiące kiszonek! Setki pań z KGW pojawiły się na moich warsztatach kulinarnych z niemarnowania jedzenia i tworzenia regionalnych przetworów. Z członkiniami Kół Gospodyń Wiejskich z województwa lubelskiego robiliśmy z tradycyjnej regionalnej kuchni fermentacje na słono i słodko.

Kuchnia bez marnowania czyli warsztaty kulinarne KGW w województwie lubelskim Katarzyna Gubała

 

Niezależnie od kryzysu, zamożności czy życiowej drogi własne przetwory to podstawa wartościowego żywienia całej rodziny. 

Kuchnia bez marnowania czyli warsztaty kulinarne KGW w województwie lubelskim Katarzyna Gubała

 

Kiszone ogórki czy kiszona kapusta to klasyka, która pojawia się na niedzielnym stole niejednej gospodarnej gospodyni. O tym właśnie rozmawialiśmy podczas warsztatów kulinarnych dla pań z Koła Gospodyń Wiejskich. Tradycyjna kuchnia i tradycyjne metody to podstawa w domowej gospodarności.

Kuchnia bez marnowania czyli warsztaty kulinarne KGW w województwie lubelskim Katarzyna Gubała

 

Kobieta Przedsiębiorcza w stylu EKO to konkurs skierowany do członkiń Kół Gospodyń Wiejskich z województwa lubelskiego. Odbywał się w ramach promocji regionu i podtrzymywania tradycji lokalnych. W ramach wspólnych działań z województwem lubelskim udało mi się wykonać 4 warsztaty po 100-200 uczestników w 4 powiatach województwa.

Kuchnia bez marnowania czyli warsztaty kulinarne KGW w województwie lubelskim Katarzyna Gubała

 

Podczas wykładów i spotkań z liderkami wsi opowiadałam o tym, jak nasz zbiory możemy zapasteryzować w wysokiej temperaturze, ukisić w solance, zasolić lub zamrozić. To od nas zależy, jaką metodę wybierzemy.

Kuchnia bez marnowania czyli warsztaty kulinarne KGW w województwie lubelskim Katarzyna Gubała

 

Kiszenie warzyw i owoców

To jedna z najzdrowszych metod przechowywania warzyw i owoców. Naturalnym konserwantem jest tutaj kwas mlekowy , który wytwarza się w trakcie kiszenia. Jest absolutnie zdrowy, a warzywa i owoce przygotowane w ten sposób zachowują pełen wachlarz witamin i minerałów.

Kuchnia bez marnowania czyli warsztaty kulinarne KGW w województwie lubelskim Katarzyna Gubała

 

Warzywa kisimy w dużych słojach, kamionkowych naczyniach, a nawet drewnianych beczkach odpowiednio wcześniej zdezynfekowanych.

Kuchnia bez marnowania czyli warsztaty kulinarne KGW w województwie lubelskim Katarzyna Gubała

 

Kiszonkę przez pierwsze kilka dni warto ustawić w temperaturze pokojowej, aby trwał proces fermentacji. Dopiero po 5-6 dniach, kiedy już kiszonka nie wydziela soku można ją zakręcić i wstawić do chłodnego i zaciemnionego pomieszczenia.

Kuchnia bez marnowania czyli warsztaty kulinarne KGW w województwie lubelskim Katarzyna Gubała

 

Od góry kiszonkę w niezakręconym słoju należy docisnąć np. mniejszym talerzykiem z obciążeniem. W ten sposób w pierwszych dniach sok z kiszonki i gazy łatwiej będą mógł wypływać ku górze.

Kuchnia bez marnowania czyli warsztaty kulinarne KGW w województwie lubelskim Katarzyna Gubała

 

W trakcie kiszenia wydziela się nadmiar soku, a nawet powstaje na wierzchu piana. Należy ją sukcesywnie przez kilka dni usuwać.

Kuchnia bez marnowania czyli warsztaty kulinarne KGW w województwie lubelskim Katarzyna Gubała

 

Podczas konkursu kulinarnego i warsztatów skierowany do członkiń Kół Gospodyń Wiejskich z województwa lubelskiego Kobieta Przedsiębiorcza w stylu EKO wyjaśniałam, jak kisimy na przykład kapustę w dużym słoju lub beczce. Przez pierwsze dni warto nakłuwać kapustę np. drewnianym patyczkiem do szaszłyków, widelcem lub metalowym szpikulcem. W ten sposób łatwiej przebiegnie proces fermentacji i szybciej odgazujemy kapustę.

Kuchnia bez marnowania czyli warsztaty kulinarne KGW w województwie lubelskim Katarzyna Gubała

 

Solenie warzyw

Metoda ta polega na zasypywaniu warzyw dużą ilością soli. Nie przetwarzamy tutaj niczego termicznie, a więc składniki zachowują wszystkie wartości odżywcze. Minusem jest duża ilość soli użyta do przygotowania. Stąd powszechnie używa się tej metody w przypadku małych ilości przetworów zastosowanych potem w kuchni:

  • przyprawa do zup,
  • zielony koperek do ziemniaków,
  • natka pietruszki do zupy,
  • włoszczyzna.

Kuchnia bez marnowania czyli warsztaty kulinarne KGW w województwie lubelskim Katarzyna Gubała

 

Pasteryzacja słoików

Podczas konkursu kulinarnego i warsztatów skierowany do członkiń Kół Gospodyń Wiejskich z województwa lubelskiego Kobieta Przedsiębiorcza w stylu EKO opowiadałam o tym, jak powinno wyglądać prawidłowe pasteryzowanie w dużym garnku lub kociołku: Na dnie garnka układamy kuchenną ściereczkę.  Na ściereczce układamy zakręcone słoiki w temperaturze pokojowej.

Kuchnia bez marnowania czyli warsztaty kulinarne KGW w województwie lubelskim Katarzyna Gubała

 

Podczas pasteryzacji słoiki nie mogą się ze sobą stykać, bo w trakcie wrzenia wody będą o siebie uderzać i mogą się potłuc.

Zalewamy garnek woda do ¾ wysokości słoików. Zagotowujemy garnek ze słoikami.

W zależności od rodzaju przetworów pasteryzacja trwa od 5 do 50 minut liczone od momentu zagotowania się wody.

Kuchnia bez marnowania czyli warsztaty kulinarne KGW w województwie lubelskim Katarzyna Gubała

 

Pasteryzacja w piekarniku prosta metoda na słoiki

Podczas konkursu kulinarnego i warsztatów skierowany do członkiń Kół Gospodyń Wiejskich z województwa lubelskiego Kobieta Przedsiębiorcza w stylu EKO tłumaczyłam, że najlepszym pomysłem na szybkie i bez gotowania przygotowani słoików jest ich pasteryzacja w piekarniku.

Kuchnia bez marnowania czyli warsztaty kulinarne KGW w województwie lubelskim Katarzyna Gubała

Słoiki szczelnie zakręcamy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Nagrzewamy do 170 stopni i pasteryzujemy 20 minut lub do zagotowania widocznego wody w słoikach. Zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pasteryzujemy jeszcze 10 minut.

Kuchnia bez marnowania czyli warsztaty kulinarne KGW w województwie lubelskim Katarzyna Gubała

 

Wyciągamy z piekarnika za pomocą kuchennych rękawic lub ściereczki. Opcjonalnie obracamy do góry dnem na dobę.

Kuchnia bez marnowania czyli warsztaty kulinarne KGW w województwie lubelskim Katarzyna Gubała

 

Jeśli masz ochotę na warsztaty kulinarne z kiszenia metodami tradycyjnymi dla KGW, podczas imprez czy spotkań integracyjnych - zapraszam do kontaktu.

Kuchnia bez marnowania czyli warsztaty kulinarne KGW w województwie lubelskim Katarzyna Gubała

 

Kuchnia bez marnowania czyli warsztaty kulinarne KGW w województwie lubelskim Katarzyna Gubała

 

Kuchnia bez marnowania czyli warsztaty kulinarne KGW w województwie lubelskim Katarzyna Gubała