Katarzyna Gubała
VegLab

Konkurs kuchni wegańskiej dla profesjonalistów na Zamku Topacz

Konkurs kuchni wegańskiej dla profesjonalistów na Zamku Topacz

Kuchnia wegańska – najlepszy konkurs dla gastronomii w Polsce

Organizacja konkursu dla szefów kuchni bywa w profesjonalnej gastronomii nie lada wyzwaniem. Jak zrobić to dobrze? Oto przykład stworzenia eventu, gdzie kuchnia, jakość i prestiż spotykają się w jednym miejscu. A właściwie zamku.

Kuchnia wegańska – najlepszy konkurs dla gastronomii
Self Cooking Center w zamku Topacz

Kilkadziesiąt wyśmienitych i uznanych restauracji stanęło do konkursu Self Cooking Center® w zamku Topacz. Tematem była kuchnia wegańska. Miałam przyjemność nie tylko być ambasadorem tego konkursu, ale przede wszystkim zasiadać w jury degustacyjnym i wspomagać event organizacyjne. Oto relacja z działań.

25 października 2018 odbyła się druga edycja „Spotkania z SelfCookingCenter” firmy Rational – konkursu dla młodych kucharzy. Tematem tegorocznej edycji była kuchnia wegańska. Młodzi kucharze z całej Polski pragnęli udowodnić, że rezygnacja ze składników pochodzenia zwierzęcego nie oznacza kompromisu na tle smaku, wyglądu czy wykwintności potrawy. Dwuosobowe drużyny stworzyły dania na najwyższym restauracyjnym poziomie, wykorzystując przy tym potencjał regionalnych składników. Oceniało ich jury złożone z doświadczonych szefów kuchni oraz ekspertów kuchni roślinnej.

Wegańska idea konkursu

Spotkanie z Self Cooking Center® firmy Rational w Zamku Topacz to konkurs kulinarny, którego główną ideą jest promowanie młodych, zdolnych kucharzy, a także poszerzenie znajomości zastosowania technologii konwekcyjno–parowej w pracy kuchni profesjonalnej. Walory edukacyjne i promocja młodych talentów obecnie w gastronomii polskiej są niezwykle ważne. Ta idea przyświecała zatem organizatorom w pierwszej kolejności. Najnowszym trendem w profesjonalnej gastronomii jest kuchnia wegańska, a dania roślinne zaczynają zdobywać coraz większą rzeszę zwolenników. Dlatego temat okazał się nieprzypadkowy.

Wegańska idea konkursu
Znani kucharze i ambasadorzy branży wege

Znani kucharze i ambasadorzy branży

W organizacji konkursu dla profesjonalnej gastronomii niemniej ważne okazują się znane osobistości z branży promujące wydarzenie oraz wysokie nagrody. Za rozpropagowanie konkursu w świecie gastronomii roślinnej odpowiadała firma VEGLAB Katarzyna Gubała. Osobą czuwającą nad niezaprzeczalnie wegańskim składem konkursowych potraw, oraz pełniącą rolę eksperta od kuchni wegańskiej była Katarzyna Gubała – entuzjastka wegańskiego gotowania i autorka książek kucharskich o roślinnej tematyce. Konkursowe dania oceniali pomysłodawcy Spotkań z SelfCookingCenter, Maciej Wroński - Dyrektor Zarządzający w firmie Rational oraz Andreas Wierus – Prezes Zarządu Zamku Topacz. Do jury degustacyjnego zaproszono takżę finalistkę programu telewizyjnego Top Chef – Liliannę Filipiak, a do jury technicznego szefów kuchni wyróżnionych i uznawanych za prestiżowe europejskich restauracji:

  • Rafał Borys z Polski,
  • Alexander Jelitto z Niemiec,
  • Fredrik Lindström ze Szwecji,
  • Huw Davies z Walii,
  • Sebastien Talle z Francji

Takie przedsięwzięcie nie mogło się nie udać.

Proste zasady, jasne kryteria oceny

Konkurs organizowany co roku składa się z dwóch etapów. Pierwszym z nich jest rejestracja zainteresowanych kucharzy oraz przesłanie autorskiego przepisu, który chcieliby zgłosić do rywalizacji. Jury spośród nadesłanych przepisów wybiera osiem, które kwalifikuje do drugiego etapu. Każda z potraw jest oceniona przez jury techniczne oraz degustacyjne. Tegorocznym tematem była kuchnia wegańska, a więc danie musiało być w 100% wegańskie, czyli bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego.

Proste zasady, jasne kryteria oceny
Wegańska kuchnia – pomysły w gastronomii

Wegańska kuchnia – pomysły w gastronomii

Można śmiało powiedzieć, że tegoroczny konkurs Self Cooking Center® to współczesna wegańska kuchnia w najlepszym wydaniu.

Przede wszystkim - zdrowo i sezonowo - to najnowszy trend, który pojawił się w kuchni wegańskiej. Dlatego dania i produkty zgłoszone do konkursu zostały sprawdzone nie tylko pod kątem pochodzenia odzwierzęcego, były także oceniane przez pryzmat sezonowości i lokalności.

W jednej z restauracji z Torunia pojawił się piernik. Na szczęście w daniu zamiast miodu (produktu jak najbardziej odzwierzęcego i niewegańskiego) mieliśmy tam syrop daktylowy.

Piernik wege
Seleryba

W restauracji położonej nad wodą nie znaleźliśmy ryb czy owoców morza. Zamiast tego kucharze zaproponowali w nawiązaniu do lokalnych smaków regionu selerybę, czyli rybę zrobioną oczywiście w całości z selera.

Jak smakuje angielskie śniadanie w wegańskiej wersji? W proponowanym na konkurs wegańskim daniu mieliśmy sadzone jajka stworzone z musu dyniowego. Mieliśmy także wegański bekon stworzony z roślin i w naprawdę niesamowity sposób. Kucharze z tej restauracji wznieśli się na wyżyny techniczne i… stworzyli skorupki jajek. Oczywiście w wegańskiej kuchni jajek nie ma prawa być, stąd otrzymaliśmy skorupki stworzone z aquafaby, czyli wody po cieciorce!

Wege śniadanie
Sezonowa kuchnia wege

Jednym z wymogów konkursu było nie tylko to, że ma być kuchnia wege, ale także powinno być sezonowo. Z racji tego, że konkurs odbywał się jesienią - nie zabrakło grzybów we wszelkich odmianach. W daniach pojawiły się też:

  • dynia,
  • pasternak,
  • pietruszki,
  • wszelkie warzywa korzeniowe,
  • królowały rośliny strączkowe: soczewica, cieciorka, fasola.

Miłym zaskoczeniem dla jury degustacyjnego były też musy i pianki z sezonowych warzyw i owoców. A wszystko to udekorowane np. liofilizowanymi roślinnymi dodatkami albo chipsami.

Musy i pianki wege
Cenne nagrody

Cenne nagrody

Zamek Topacz w 2018 roku pokusił się o niezwykły temat konkursu gastronomicznego: kuchnia wegańska. Uczestników przyciągnęły naprawdę atrakcyjne nagrody. Jury przyznawało punkty między innymi za dobór produktów do dania, wygląd i smak potrawy, czystość i organizację miejsca pracy. Uczestnicy konkursu walczyli między innymi o:

  • staż u szefa kuchni zamku Topacz Rafała Borysa,
  • nagrody pieniężne (I miejsce - 5000 zł oraz staż, II miejsce - 3000 zł, III miejsce - 1000 zł),
  • cała obsługa zwycięskiej restauracji otrzymywała specjalne szkolenie z kuchni wege i wegańskiego klienta przeprowadzone przez firmę VEGLAB Katarzyna Gubała.
  • zestawy specjalistycznych noży,
  • autorskie i spersonalizowane deski dla gastronomii od firmy Wood for Food.

Wyzwania w kuchni wegańskiej

Temat konkursu – kuchnia roślinna – może stanowić wyzwanie nawet dla doświadczonego kucharza. Eliminacja wszystkich składników pochodzenia zwierzęcego oznacza, że wiele tradycyjnych, kultowych książek kucharskich trzeba odłożyć na półkę. Brak dodatku jajek, masła czy miodu w konkursowym daniu może niektórych kucharzy odstraszyć. Dla innych zaś stanowić będzie doskonałą pożywkę dla wyobraźni i impuls do kulinarnych eksperymentów. Właśnie na takich nieustraszonych, młodych kucharzy czekało Spotkania z SelfCookingCenter!

Wyzwania kuchni wege
Najnowsza technologia w kuchni wegetariańskiej

Najnowsza technologia w kuchni wegetariańskiej

Dania przygotowane przez uczestników konkursu w zostały przygotowane między innymi przy wykorzystaniu piecy konwekcyjnych marki Rational. Warzywa i owoce zostały poddane odpowiedniej obróbce. Stworzono z nich smażone, gotowane i pieczone dania. Nie zabrakło też surowych wersji w postaci musów i pianek lub po prostu - surowych warzyw do schrupania.

Spotkania Self Cooking Center® w zamku Topacz to niezwykła okazja do posmakowania najnowszych trendów kulinarnych w Polsce.

Dlaczego było warto?

  • Inspirujące spotkanie
  • Wymiana doświadczeń z osobami z branży
  • Networking
  • Nowe możliwości współpracy w trendy temacie wegańskiej kuchni
  • Ciekawe znajomości
  • Kulinarne inspiracje
  • Lokalne wegańskie smaki
  • Motywująca rywalizacja
  • Atrakcyjne nagrody
Spotkania Self Cooking Center w zamku Topacz