Kasza – rodzaje i właściwości
Jedz kaszę, a będziesz zdrowszy i w dobrym nastroju. Niektóre rodzaje mogą być spożywane przez osoby, które nie tolerują glutenu.
Kasza zachowuje wszystkie wartości odżywcze ziaren i nasion, z których pochodzi. Im mniej zostaną przetworzone, tym są zdrowsze.
Kasza – właściwości różnych rodzajów kasz
Dieta wegetariańska i wegańska powinna być bogata w kaszę. T produkty dostarczą nam znacznych ilości:
- skrobi,
- błonnika,
- witamin, szczególnie tych z grupy B, oraz cennych pierwiastków mineralnych: magnezu, wapnia, miedzi, żelaza, cynku czy fosforu.
Kasze są również źródłem białka, tym bogatszym, im grubsza jest kasza.
Kasza wzmacnia kości
Kasza jest doskonała w profilaktyce chorób żołądka, jako źródło dużych ilości kleiku, który pokrywa błonę śluzową warstwą ochronną. Zapobiega powstawaniu nieżytu i wrzodów, poprawia proces trawienia, jest polecana osobom cierpiącym na zaparcia czy polipy jelita grubego. Poprawia również stan naczyń krwionośnych, co z kolei pozwala na utrzymanie serca w dobrej formie. Kasze wzmacniają również kości, zęby, układ nerwowy. Polecane są na śniadanie diabetykom, gdyż przez dłuższy czas utrzymują we krwi stały poziom cukru.
Kasze nasz organizm trawi i przyswaja powoli, dlatego długo po posiłku pozostajemy syci. W związku z tym kasze poleca się osobom odchudzającym się, tym bardziej, że są niskokaloryczne i przyspieszają przemianę materii.
Dobra kasza dla znerwicowanych i na depresję
Badania wykazały, że osoby, które regularnie jedzą kasze, cieszą się doskonałą kondycją fizyczną i lepszym samopoczuciem, gdyż mają one działanie przeciwdepresyjne. Amerykańscy uczeni przebadali 50 ochotników i okazało się, że ci, którzy często jadali kasze, rzadziej byli rozdrażnieni i poirytowani.
Jak działa kasza na nasz organizm?
Kasza jaglana jest niezawodnym lekarstwem na chore oskrzela i mokry kaszel. Działa antywirusowo i minimalizuje ilość śluzu gromadzącego się podczas choroby w oskrzelach.
Z czego i na co jaka kasza najlepsza?
Z JĘCZMIENIA – kasza jęczmienna, mazurska, wiejska, perłowa, pęczak. Wszystkie są cennym źródłem niacyny (witaminy PP), która ma duży wpływ na kondycję skóry, działa również krwiotwórczo. Kaszom tym nie brak też witamin z grupy B, żelaza i potasu. Największą ich zaletą jest bogactwo tzw. rozpuszczalnego błonnika, który przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Z GRYKI – kasza gryczana i krakowska. Dzięki dużej zawartości magnezu, fosforu i wapnia działają one wzmacniająco na układ odpornościowy. Ponadto zawierają rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne. Dlatego powinni ją często jadać wszyscy cierpiący na żylaki.
Z PROSA – kasza jaglana. Nie zawiera glutenu, nie uczula i jest stawiana na drugim miejscu po kaszy gryczanej pod względem wartości odżywczych. Spośród innych kasz wyróżnia się tym, że zawiera sporą dawkę krzemu, którego niedobór negatywnie odbija się na urodzie włosów, skóry oraz paznokci.
Z PSZENICY – kasza manna i kuskus. Zawierają dużo białka i żelaza. Polecane są osobom z chorobami przewodu pokarmowego i układu krwionośnego.
Z KUKURYDZY – kasza kukurydziana. Nie zawiera glutenu, może być więc spożywana przez osoby chore na celiakię. Jednak w trakcie procesu rozdrabniania ziarna tracą większość witamin i składników mineralnych.
Kulinarne zastosowanie kaszy
- do zup – dodajemy najczęściej kaszę jęczmienną
- do sałatek – najlepsze są kasze sypkie, np. perłowa, gryczana, krakus
- do słodkich legumin – używa się kaszy manny, grysiku kukurydzianego lub kaszy jęczmiennej
Kasza jaglana na przeziębienie – przepis
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 łyżki oleju lnianego
- garść orzechów (migdały, włoskie, laskowe)
- garść rodzynek
- garść żurawiny
- opcjonalnie 2 łyżki skórki pomarańczowej w syropie
Jak przygotować kaszę jaglaną na przeziębienie?
Kaszę jaglaną gotujemy w objętości 1:2 (1 porcja kaszy jaglanej do 2 porcji wody) przez 20 minut pod przykryciem. Dodajemy bakalie i jeszcze gotujemy 2 minuty. Do schłodzonej kaszy dodajemy 2 łyżki oleju lnianego. Jemy np. marmoladą ze skórki pomarańczowej.
Uwaga! Przy zapaleniu oskrzeli lepiej jest unikać potraw generujących powstawanie śluzu, głównie przetworów mlecznych i z białej mąki.