Katarzyna Gubała
VegLab

Jak zorganizować sesję kulinarną do ksiażki

Jak robić kulinarne zdjęcia, czyli sesja w Art Hotelu

Zdjęcia kulinarne to trudna sprawa. Nie wystarczy ułożyć potrawę i ozdobić pomidorkami koktajlowymi czy listkami bazylii.

Takie zdjęcia cechowały amatorską fotografię kulinarną prawie 10 lat temu. W dobie nowych technologii i cyfrowej fotografii liczy się wszystko: światło, kompozycja, aranżacja, a nawet kucharz i jego styl przygotowania i podania potrawy. Na szczęście ten ostatni,  czyli w tym przypadku Grzegorz Pomietło – szef kuchni Art Restauracji spisał się. Ale po kolei.

Grzegorz Pomietło, szef kuchni Art restauracji podczas sesji zdjęciowej


Od czego zacząć kulinarną sesję?

Jak zacząć fotografować jedzenie? Od dobrego przepisu. Powinien być prosty, a my powinniśmy wiedzieć, jak potrawa ma wyglądać w efekcie końcowym i jak ją chcemy podać.

Oświetlenie, ustawienie stołu i talerza - wszystko ma znaczenie nim zaczniemy robić zdjecia

Koniecznie przygotujmy wszystkie produkty do przepisu. Obierzmy przed sesją warzywa, ugotujmy ryż czy kaszę. Najlepiej, żeby wszystkie produkty znalazły się na blacie roboczym. Ma to też swój plus. Można wykonać pierwsze zdjęcie kulinarne samych produktów.  Uwaga, róbcie je tylko jeśli macie pewność, że wszystkie składniki znalazły się w jednym miejscu.

Michał i Kateryna Klimeccy przygotowywali sesję zdjęciową do książki "Warzywa górą"

Oświetlenie podczas sesji kulinarnej

Tutaj szkoły fotografii kulinarnej są dwie. Jedni robią zdjęcia potraw wyłącznie przy dziennym, słonecznym świetle. Drugim pasuje wygaszone światło i własne źródło zasilania. Dzisiaj pracujemy z fotografem Bartkiem Sadowskim – mistrzem panowania nad światłem, stąd a Art Hotelu statywy z lampami, blendy, a nawet skrzynka po warzywach imitująca promienie słoneczne. 

Sesja kulinarna - jakie oświetlenie najważniejsze


Stylizacja potraw to podstawa

Zanim zaczniemy stylizować ugotowaną potrawę, powinniśmy wiedzieć, gdzie zdjęcie będzie publikowane. To narzuca styl. Inne będą zdjęcia na bloga, inne Instagrama, a jeszcze inne do publikacji prasowej. Pion czy poziom? To istotna wiedza. W naszym przypadku decyduje tytuł magazynu, dla którego zdjęcia będą wykonywane: magazyn Slowly Veggie (lekkie wege potrawy kontra cięższa zastawa) i magazyn Sól i Pieprz (białe talerze, raczej domowe obrusy, dekoracje). 

Jakie talerze są dobre do sesji kulinarnej


W tej sesji zdecydowaliśmy się na zastawę wypożyczoną od firmy Dajar – głównie talerze z serii Churchill (ręcznie barwione i zdobione, w kolorach skorupek przepiórczych jajek, dominują błękity, żółcie, czerwienie i zgaszone brązy). Nasza redaktorka i stylistka Marlena Stremler postawiła na naturalne obrusy, lniane ściereczki i sztućce prosto z targu staroci. 

Ułożenie potraw do zdjęcia ma znaczenie


Potrawy układamy naturalnie, bez charakterystycznych restauracyjnych mazów sosem, listków bazylii czy innych barokowych ozdobników. Naszą główną ozdobą są okruszki chleba na zakwasie, świeżo mielony pieprz, rozsypana przypadkiem kurkuma czy kumin do smaku.

Miniburgery wegańskie idelanie smakuja dzieciom


Efektowne zdjęcia food – jak je zrobić?

Grzegorz Pomietło, mistrz kuchni z Art Hotelu postawił na proste, roślinne menu – pomidorowy dal, wegański pasztet z ryżu i cieciorki, kalafiorową  zupę-krem z czarną  soczewicą, sałatkę z dyni i miniburgery z serkiem haloumi. Smakołyki. 

Bartek Sadowski fotograf i Katarzyna Gubała podczas sesji zdjeciowej

Efekty pracy możecie zobaczyć w moich książkach kulinarnych "Warzywa górą" oraz "Wege w kwadrans".