Eco zamojskie inspiracje czyli warsztaty z niemarnowania jedzenia dla KGW
Poszukiwanie jadalnych chwastów, tworzenie ekologicznych przetworów i dania, które nie marnują jedzenia to atrakcje jakie towarzyszyły obchodom imprezy „Eco zamojskie inspiracje” zorganizowanej przez Starostwo w Zamościu dla Kół Gospodyń Wiejskich i którą miałam zaszczyt poprowadzić na dziedzińcu pałacu w Zwierzyńcu.
Warto odwiedzić Zamojszczyznę
Polska wieś się zmienia. Przemiany te zachodzą również na Zamojszczyźnie – tłumaczył podczas rozpoczęcia imprezy starosta zamojski Stanisław Grześko. - Jednak niezmiennie to właśnie nasz region słynie ze zdrowego powietrza i ekologicznych upraw.
Wyprawa po jadalne chwasty - warsztat edukacyjny dla KGW
Nasz event dla KGW zaczynamy od zebrania uczestników pod sceną. Opowiadam o jadalnych chwastach, czyli dobroczynnych ziołach.
Robimy spacer z uczestnikami po trawniku, i okalającym zwierzyniecki pałac parku, a ja opowiadam, jakie rośliny jadalne znajdziemy wokół nas. Szczególnie ważne jest na co poszczególne zioła będą działać i jak je wykorzystać w kuchni i zdrowotnie.
Zbieramy zielne bukiety
Zamojszczyzna to unikalny obszar pełen zielonych terenów. To tutaj udaje nam się znaleźć wiele ziół trudno dostępnych w innych regionach Polski. Z mniszków, krwawników i podagryczników tworzymy kwietne bukiety. Przydadzą się nam do stworzenia dań regionalnych z ich udziałem.
Ekologiczne warsztaty kulinarne z niemarnowania jedzenia
Te warsztaty były naprawdę ekologiczne i wyjątkowe.
Jadalne chwasty to nic innego, jak dobroczynne zioła. Dlatego najpierw ruszyliśmy na przyrodniczą wyprawę. Zebraliśmy ziołowe bukiety, z których powstały niesamowite dania w duchu niemarnowania jedzenia i zero waste.
KGW nie marnuje żywności na warsztatach kulinarnych
Na spragnionych zdrowej kuchni czekał chłodnik na buraczanym zakwasie z odrobiną podagrycznika, zielone pesto z naci na pajdzie chleba. A na deser energetyczne słodycze ozdobione jadalnymi kwiatami. Wszystko w nurcie nie marnowania jedzenia, z wykorzystaniem eko produktów i lokalnych roślin.
Eco zamojskie inspiracje, czyli warsztaty z niemarnowania jedzenia dla KGW
Impreza „Eco zamojskie inspiracje” została zorganizowana dla Kół Gospodyń Wiejskich z obszaru Zamojszczyzny. Na dziedzińcu pałacu w Zwierzyńcu stawiły się członkinie KGW w sporej liczbie. Część wystawiła się ze swoimi specjałami w namiotach, część została oddelegowana do warsztatów i prelekcji.
Zamojskie dania, czyli tradycyjna kuchnia Lubelszczyzny
Na stoiskach KGW królowały lokalne dania z wyjątkowego regionu Zamojszczyzny:
- Golasy izbickie – powstają z ugotowanych i utłuczonych ziemniaków, kaszy gryczanej i twarogu. W formie placków lub klopsików zawija się je w liście chrzanu i piecze w piekarniku.
- Pieróg biłgorajski przygotowuje się z kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu, jajek i śmietany. Zwykle jest on pieczony w foremce do pasztetu. Podawany w plastrach w otoczeniu na przykład sezonowego sosu grzybowego.
- Zawijas nasutowski to ziemniaki zawinięte w ciasto. Jak twierdzą niektórzy to danie pośrednie pomiędzy plackami ziemniaczanymi i pasztecikami. Zawijane ciasto gotuje się w wodzie z olejem. Pokrojone skośnie warto podawać z podsmażoną cebulką i kiszoną kapustą.
- Gryczak janowski – wyglądem przypomina chleb nadziany farszem z kaszy gryczanej, białego sera i mleka. Istnieje opcja na słodko z mięta, jagodami lub żurawiną.
- Pieróg lubelski to danie nadziewane kaszą gryczaną, twarogiem i miętą. Palce lizać.
- Cebularze – fantastyczne płaskie placuszki tworzone na słono ze smażoną cebulką i często posypane makiem. Tradycyjne danie pochodzi z kuchni żydowskiej diaspory zamieszkującej Lublin. Kiedyś było to danie biedoty. Obecnie pszenny placek podobija nawet warszawskie restauracje swoją prostotą i smakiem.
- Placki żukowskie powstają z kaszy gryczanej, twarogu i mięty najpierw obtoczone w bułce tartej, jak mięsne kotlety, a następnie obsmażone z każdej strony na rumiano.
Wspólne zbiory na przetwory z Kołami Gospodyń Wiejskich
Podczas imprezy „Eco zamojskie inspiracje” zorganizowanej przez Starostwo w Zamościu mogliśmy tez przygotować niebanalne przetwory. Słoiki do ich przygotowania pochodziły oczywiście z odzysku i jak przystało na ekologiczną imprezę – wykorzystaliśmy je powtórnie.
Wspólnie ukisimy na warsztatach z kuchni eko i „zero waste”:
Chłodnik na bazie maślanki z młodymi burakami, botwinką i liśćmi rzodkiewki + zebrane zioła
Gazowane owoce (gruszki, winogrona, jabłka) w miodowej fermentacji na słodko + zebrane zioła
Eco zamojskie inspiracje – książka z przepisami
Z ogromną przyjemnością przedstawiamy publikację, która łączy niezmiernie istotną tematykę ekologii i zdrowego stylu życia z prezentacją wyjątkowych organizacji, jakimi są Koła Gospodyń Wiejskich z Zamojszczyzny – wyjaśniał istotę publikacji książki „Eco zamojskie inspiracje” starosta zamojski Stanisław Grześko. - Zrzeszone w nich Panie, a niejednokrotnie i Panowie, od lat pełnią niezwykle istotną rolę w życiu zamojskiej wsi, stanowiąc serce lokalnej aktywności społecznej.
KGW karmi lokalną społeczność
Działalność Kół Gospodyń Wiejskich to różnorodne aspekty.
- promocja lokalnej kuchni i tradycyjnych potraw, które stanowią nieodłączny element dziedzictwa kulturowego społeczności,
- przepisy w KGW często są przekazywane z pokolenia na pokolenie,
- rola KGW w edukacji i przekazywaniu wiedzy z zakresu rolnictwa, ogrodnictwa,
- wspieranie rozwoju lokalnego rzemiosła artystycznego i rękodzieła,
- wyjątkowa rolę Kół Gospodyń Wiejskich w rozwoju i zachowaniu tożsamości lokalnej społeczności.
Podziękowania dla Starostwa w Zamościu
Za zaproszenie, na tak niezwykłą imprezę w eko stylu, udział w publikacji i możliwość degustacji lokalnych specjałów dziękuję Starostwu Powiatowemu w Zamościu, Panu Staroście, a w szczególności wszystkim fantastycznym pracownicom Wydziału Spraw Społecznych i Promocji Powiatu Zamojskiego.