Katarzyna Gubała
VegLab

Dzikie ogrody czyli warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje

Dzikie ogrody we Wrocławiu czyli warsztaty kulinarne dla działkowców

To była jedyna w swoim rodzaju - wyprawa przyrodnicza połączona z warsztatami kulinarnymi z tradycyjnej kuchni i wykładami dla działkowców i ich rodzin z Rodzinnych ogródków działkowych we Wrocławiu. Przewodnikiem po ROD Różanecznik i zdrowym żywieniu była Katarzyna Gubała - kucharz kuchni roślinnej i ekspert kulinarny z telewizyjnego poranka „Pytanie na śniadanie”.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Warsztaty kulinarne z tradycyjnej zdrowej kuchni z Katarzyną Gubałą to ciekawa propozycja na spędzenie wspólnie kilku godzin w otwartej kuchni na świeżym powietrzu. To pomysł na edukację działkowców i jednocześnie stworzenie nowych smaków w kuchni.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

„Dzikie ogrody we Wrocławiu” to warsztaty inne, niż wszystkie

Jadalne chwasty to nic innego, jak dobroczynne zioła w przestrzeni miejskiej, na działkach, czy w parkach. Dlatego podczas naszego spotkania we Wrocławiu najpierw ruszyliśmy na przyrodniczą wyprawę po miejskich parkach, skwerach i wałach.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Warsztaty dla działkowców z Katarzyną Gubałą:

Jedzenie chwastów nie jest czymś, z czym spotykamy się na co dzień. Bo przecież chwasty to szkodniki, rośliny ekspansywne. Nic bardziej mylnego. Spora część takich dzikich roślin to dobroczynne dla naszego organizmu zioła.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Do nabywania wiedzy z zakresu jedzenia dzikich ziół na działkach namawiam podczas szkoleń i warsztatów kulinarnych działkowców ROD, pasjonatów ogrodnictwa i zielonej kuchni.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Uciążliwe dla działkowców rośliny mają zastosowanie w kuchni

A gdyby tak odwrócić myślenie i uczynić z niektórych chwastów jadalne zioła? I zamiast traktować je jak szkodniki środkami chemicznymi – zjadać na śniadanie dla dobrego zdrowia?

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Uciążliwe na działce chwasty to najczęściej dobroczynne zioła. Taki właśnie był cel mojego wykładu-prelekcji o jadalnych chwastach. Chciałam pokazać, że niektóre uciążliwe na działce rośliny sprawdzą się w sałatkach, zupach, daniach głównych, a nawet deserach.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Niech podagrycznik będzie tego najlepszym przykładem. Nie lubiany przez działkowców za swoje ekspansywne rozmnażanie doskonale działa na nasz organizm. Sprawdzi się w zielonym pesto lub jako składnik chłodnika w upalny dzień.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Garść podagrycznika zjadana każdego dnia w kuracji trzymiesięcznej pomoże nam w bólach reumatycznych, kręgosłupowych, oczyści organizm z toksyn i sprawi, że dolegliwości wieku późnego zostaną zdecydowanie załagodzone. Więc może po co oblewać biedny podagrycznik chemią? Zamiast tego rwijmy go garściami z własnej działki i zjadajmy w pysznych daniach.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Obecnie warsztaty kulinarne to sposób na realizację biznesu odpowiedzialnego społecznie. Stąd pomysły na wspólną integrację działkowców poprzez:

  • warsztaty ze zdrowej kuchni;
  • świadomość polskiego bogactwa natury i walorów przyrodniczych,
  • nauka ekologicznych zachowań i wspólne gotowanie;
  • pokaz kulinarny wykorzystujący walory przyrodnicze ROD i opowieść o jadalnych chwastach;
  • zdrowie na talerzu poprzez naukę zdrowej diety.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Wrocław nie marnuje - akcja społeczna

Wydarzenie zostało zorganizowane przez Wydział Klimatu i Energii Urzędu Miejskiego Wrocławia w ramach akcji ,,Wrocław i Rodzinne Ogrody Działkowe nie marnują” na terenie ogrodu Rodzinnego Ogrodu Działkowego "Różanecznik", którzy wraz z Fundacją EMMA i Radą Osiedla Karłowice-Różanka są partnerami akcji i tworzą pierwszy na terenie osiedla ogród społeczny.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Polska Federacja Ziemniaka

Podczas spotkania na wrocławskich działkach porozmawialiśmy o bioróżnorodności w mieście, jadalnych kwiatach na trawnikach i pączkach na drzewach. Nie zabrakło też rozmów o możliwościach sadzenia polskich odmian ziemniaków na działkach i balkonach oraz zaletach takich działań. Wsparcie w tym temacie otrzymaliśmy od Polskiej Federacji Ziemniaka.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Zbieraliśmy ziołowe bukiety, których następnie użyjemy do ekologicznych dań tworzonych w przysłowiowy kwadrans. A wszystko to z użyciem i wykorzystaniem roślinnych resztek z miejskiego targowiska czy warzywniaka. Dla podkręcenia smaku dodaliśmy bazylii, kolendry i rozmarynu od Baziółka.

ROD Wrocław warsztaty kulinarne Katarzyna Gubała

 

Na spragnionych zdrowej kuchni czekały dania:

  • roślinna pasztetowa na bazie wędzonego tofu Lunter z natką pietruszki i kiszoną kapustą,
  • ser żółty z ziemniaka z odrobiną podagrycznika,
  • owocowe carpaccio na liściach mniszka lekarskiego.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Wśród dań, które zachwyciły działkowców był chłodnik na zakwasie buraczanym z maślanką, wędzonym tofu od Lunter i szczypiorkiem.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Lekcje sadzenia ziemniaków dla działkowców z DODR

W trakcie spotkania wraz z Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego jej pracownica Urszula Bartoszewicz poprowadziła lekcje sadzenia polskich odmian ziemniaków.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Można było także otrzymać prezent w postaci polskiej odmiany ziemniaka do posadzenia na działce lub balkonie!

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Warsztaty kulinarne ze zdrowych słodyczy we Wrocławiu

A na deser uczestnicy warsztatów kulinarnych na świeżym powietrzu stworzyli bakaliowe kulki mocy bez grama cukru z jadalnymi kwiatami i doniczkowymi ziołami.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

W trakcie otwartej kuchni na świeżym powietrzu na warsztatach kulinarnych powstało także zielone pesto zero waste z bazylią od Baziółka podane na młodych, ugotowanych ziemniaczkach.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Nasze ziemniaczki pochodziły od MK Agro, firmy która wsparła nas w ziemniaczanych prezentach.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

To był fantastyczny ekologiczny obiad!

Wszystkie działania dla działkowców odbyły się w nurcie nie marnowania jedzenia, z wykorzystaniem eko produktów i lokalnych roślin.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Miejska kampania społeczna "Wrocław nie marnuje"

Miejska kampania „Wrocław nie marnuje” to doskonały przykład, jak Miasto i jego mieszkańcy wspólnie wypracowują dobre praktyki zmierzające do zmniejszania marnowania żywności oraz promują ideę less waste. Inicjatywa ta może stanowić inspirację dla innych miast i społeczności, aby również podjęły kroki w kierunku życia bardziej zrównoważonego i ekologicznego.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Wrocławski bank słoików - akcja społeczna

Tego dnia na Rodzinnym Ogrodzie Działkowym „Różanecznik” działalność rozpoczął też wrocławski bank słoików. Bank służy wymianie słoików - można w nim zostawić niepotrzebne słoiki lub zabrać, jeśli takich się potrzebuje.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Słoiki do banku słoików muszą być opróżnione i czyste, najlepiej wyposażone w zakrętki, ale nie jest to koniecznością. Do banku można przynosić słoiki o różnych pojemnościach.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

W ramach wydarzenia można było także spotkać się z ekspertami spółki Ekosystem i porozmawiać na temat selektywnej zbiórki odpadów, utrzymania czystości we Wrocławiu, a także idei zero i less waste.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Dla dzieci przygotowano gry i zabawy edukacyjne, dzięki którym recykling stanie się jeszcze prostszym zagadnieniem. Najbardziej zaangażowani uczestnicy zabaw otrzymają atrakcyjne nagrody.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Udział w wydarzeniu był bezpłatny dzięki finansowaniu ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Za wsparcie dziękuję Polskiej Federacji Ziemniaka, Miastu Wrocław (a szczególnie Wydziałowi Klimatu i Energii w Departamencie Strategii i Zrównoważonego Rozwoju, czyli po prostu Zielonemu Departamentowi), DODR, Ekosystem, Baziółka, Lunter, MK Agro, ROD Różanecznik (a szczególnie Zarządowi ROD i Weronice), Radzie Osiedla Różanka, Fundacji Emma.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała

 

Świetne zdjęcia i relacje przygotowało dla nas Studio Sarna.

Dzikie ogrody warsztaty kulinarne dla działkowców Wrocław nie marnuje Katarzyna Gubała