Bazyliowe pesto z orzechami i zdrowym olejem
Bazyliowe pesto z orzechami nerkowców zdarza mi się robić przynajmniej raz w tygodniu. Powód jest prosty: uwielbiam to danie. Szybki przepis w wykonaniu i smaczny do zjedzenia.
Pesto można przygotowywać na wiele sposobów. Ja wersję zieloną robię zwykle z bazylii, natki marchewski lub pietruszki. Można tez użyć liści kalarepki lub rzodkiewki – wtedy pesto będzie dużo ostrzejsze.
Z jakimi orzechami bazyliowe pesto?
Do zielonego pesto zwykle używam:
- orzechów cashew czyli nerkowców,
- można też dodać orzechów laskowych,
- włoskich,
- migdałów (mogą być ze skórką),
- brazylijskich,
- a nawet, jeśli ktoś ma zasobny portfel orzeszków piniowych – jak w oryginalnej, włoskiej wersji bazyliowego pesto, czyli pesto alla genovese.
Warto pamiętać, że w zależności od tego, jakich orzechów użyjemy, otrzymamy ostrzejszy smak: orzechy laskowe lub włoskie, lub łagodniejszą wersję: orzechy brazylijskie, nerkowce, migdały.
Jaki zdrowy olej najlepszy do pesto?
Zwykle do pesto dodaję oliwę z oliwek extra vergine, czasami wersję ekologiczną. Zdarza się jednak, że zaszaleję i wtedy do przygotowania używam zdrowych olejów tłoczonych na zimno. Taki olej można kupić w sklepie lub zrobić samemu za pomocą prasy do oleju np. firmy Gorenje. W taki sposób możemy otrzymać olej konopny, słonecznikowy. dyniowy, lniany (ze złotego lnu) lub orzechowy np. z orzechów włoskich lub laskowych. Jest to szybka, tania i niezwykle smaczna metoda pozyskiwania oleju tłoczonego na zimno. W lodówce można taki olej trzymać około tygodnia.
Przepis na bazyliowe pesto z orzechami
Składniki:
- 2 garście orzechów np. nerkowce, laskowe, włoskie lub migdały (opcjonalnie nasiona słonecznika lub dyni)
- 4-6 łyżek zdrowego oleju tłoczonego na zimno
- pęczek bazylii (opcjonalnie garść liści pietruszki lub natki marchewki)
- sól himalajska do smaku
- opcjonalnie 20 g sera twardego wegańskiego
Wykonanie:
Najpierw blendujemy składniki sypkie, czyli orzechy lub nasiona na mąkę. Dodajemy skrojone liście lub natkę, dorzucamy ser pokrojony w drobniejsze kawałki, zalewamy olejem i lekko solimy. Całość blendujemy.
Podajemy ze świeżym pieczywem do porannego śniadania.
Smacznego