Katarzyna Gubała
VegLab

Bazyliowe pesto z orzechami i zdrowym olejem

Bazyliowe pesto z orzechami i zdrowym olejem

Bazyliowe pesto z orzechami nerkowców zdarza mi się robić przynajmniej raz w tygodniu. Powód jest prosty: uwielbiam to danie. Szybki przepis w wykonaniu i smaczny do zjedzenia.

Pesto można przygotowywać na wiele sposobów. Ja wersję zieloną robię zwykle z bazylii, natki marchewski lub pietruszki. Można tez użyć liści kalarepki lub rzodkiewki – wtedy pesto będzie dużo ostrzejsze.

 

Z jakimi orzechami bazyliowe pesto?

Do zielonego pesto zwykle używam:

  • orzechów cashew czyli nerkowców,
  • można też dodać orzechów laskowych,
  • włoskich,
  • migdałów (mogą być ze skórką),
  • brazylijskich,
  • a nawet, jeśli ktoś ma zasobny portfel orzeszków piniowych – jak w oryginalnej, włoskiej wersji bazyliowego pesto, czyli pesto alla genovese.

Warto pamiętać, że w zależności od tego, jakich orzechów użyjemy, otrzymamy ostrzejszy smak: orzechy laskowe lub włoskie, lub łagodniejszą wersję: orzechy brazylijskie, nerkowce, migdały.

 

Jaki zdrowy olej najlepszy do pesto?

Zwykle do pesto dodaję oliwę z oliwek extra vergine, czasami wersję ekologiczną. Zdarza się jednak, że zaszaleję i wtedy do przygotowania używam zdrowych olejów tłoczonych na zimno. Taki olej można kupić w sklepie lub zrobić samemu za pomocą prasy do oleju np. firmy Gorenje. W taki sposób możemy otrzymać olej konopny, słonecznikowy. dyniowy, lniany (ze złotego lnu) lub orzechowy np. z orzechów włoskich lub laskowych. Jest to szybka, tania i niezwykle smaczna metoda pozyskiwania oleju tłoczonego na zimno. W lodówce można taki olej trzymać około tygodnia.

 

Przepis na bazyliowe pesto z orzechami

Składniki:

  • 2 garście orzechów np. nerkowce, laskowe, włoskie lub migdały (opcjonalnie nasiona słonecznika lub dyni)
  • 4-6 łyżek zdrowego oleju tłoczonego na zimno
  • pęczek bazylii (opcjonalnie garść liści pietruszki lub natki marchewki)
  • sól himalajska do smaku
  • opcjonalnie 20 g sera twardego wegańskiego

Wykonanie:

Najpierw blendujemy składniki sypkie, czyli orzechy lub nasiona na mąkę. Dodajemy skrojone liście lub natkę, dorzucamy ser pokrojony w drobniejsze kawałki, zalewamy olejem i lekko solimy. Całość blendujemy.

Podajemy ze świeżym pieczywem do porannego śniadania.

Smacznego