Katarzyna Gubała
VegLab

Szkolenie z kuchni wege w AC Marriott

Szkolenie wege dla restauracji, hotelu, szefa kuchni

Klientów restauracji czy gości hotelowych na diecie wege obecnie jest nawet 10 procent. To głównie osoby na diecie wykluczeniowej: bez mięsa, bez laktozy, bez cukru, bez glutenu. Jak zatem przygotować menu dla tak wymagających osób? Rozwiązaniem jest oczywiście solidna wiedza w tym zakresie.

Warsztaty z kuchni wegetariańskiej i wegańśkiej w hotelu Novotel Centrum

Warsztaty z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej w hotelu Novotel Centrum

 

Od lat pracuję z najlepszymi hotelami i restauracjami oraz ich szefami kuchni w zakresie doradztwa z kuchni wege i diet wykluczeniowych. Miałam zaszczyt pracować z zacnym gronem kucharzy, szefów, szefowych oraz managerów, dla których klient wege oznacza szansę na rozwój: AC Marriott, sieć Accor, Górskie Resorty, sieć Q Hotel, sieć Harmony Polish Hotels oraz wielu innych gwiazdkowych obiektów.

Szkolenie z kuchni roślinnej w hotelu AC Marriott

Szkolenie z kuchni roślinnej w hotelu AC Marriott

 

Szkolenie wege – ważna wiedza z zakresu diety

Choć to smutny fakt, nadal w szkołach gastronomicznych uczniowie nie dostają porządnej porcji wiedzy na temat diety wege, czyli diety wegetariańskiej czy wegańskiej. Nie ma wykładów z odpowiedniego bilansowania diety wykluczeniowej, w której goście rezygnują z mięsa, laktozy czy glutenu. Wprawdzie wspomina się o diecie jarskiej, ale jest to w tej chwili archaiczne słowo. A przecież żeby przygotować odpowiednie wege menu dla wwgan czy wegetarian w restauracji trzeba mieć ogromną wiedzę w zakresie diet wykluczeniowych. Takie warsztaty z diety wegańskiej i wegetariańskiej w teorii i praktyce to świetne rozwiązanie dla podniesienia swoich kwalifikacji i zawalczenie o nowy, coraz liczniejszy typ klienta: wegetarian, wegan, fleksitarian, bezglutenowców, alergików, na diecie bezlaktozowej, osoby dbające o linię, fit, sportowców, czy osoby dbające o swoje zdrowie, rodziny z alergicznym dzieckiem.

Degustacja kuchni wegańskiej podczas szkolenia wege w Cottonina Mineral SPA

Degustacja kuchni wegańskiej podczas szkolenia wege w Cottonina Mineral SPA

Jak wybrać dobre szkolenie z kuchni wege?

Brak możliwości zdobycia wiedzy w zakresie diety wege w szkołach gastronomicznych sprawia, że obsługa hotelu czy restauracji skazana jest na własną inicjatywę w zakresie zdobywania takiej wiedzy. Niestety znalezienie w internecie kilku przepisów czy próba oferowania przez kucharza odpowiedników dań mięsnych w menu po porostu redukując z nich mięso – zawsze kończy się fiaskiem. Jak zatem przeszkolić się z kuchni wege w sposób kompetentny? Warto postawić na doświadczonego diet coacha np. Katarzyna Gubała, osobę, która nie tylko zna się na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ale także na diecie bezglutenowej czy bezlaktozowej.

Piece konwekcyjne pracują podczas szkolenia z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej pełną parą w Sofitel HOtel

Piece konwekcyjne pracują podczas szkolenia z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej pełną parą w Sofitel Hotel


Specjalista z kuchni wege to nie tylko doświadczony kucharz, to przede wszystkim człowiek, który powinien znać się na obecnych trendach panujących w gastronomii, umieć poruszać się w kuchennej logistyce, rozumieć pojęcie food costu i umieć dobrać dania do menu dedykowanego danemu obiektowi. Dlatego tak ważne jest postawienie na doświadczonego w pracy z renomowanymi szefami kuchni specjalistę z kuchni wege, a nie blogera czy dietetyka. Zrozumienie realiów panujących w branży HoReCa, wiedza o trendach i jednocześnie znajomość kuchennych niuansów sprawi, że szkolenie z kuchni wege ze specjalistą zakończy się pełnym sukcesem dla hotelu czy restauracji oraz satysfakcją dla szefa kuchni.

Szkolenie z kuchni wege w pensjonacie Fregata

Szkolenie z kuchni wege w pensjonacie Fregata

Dla kogo szkolenie z kuchni wege jest potrzebne?

Wiedza z tworzenia kuchni wege zarówno teoretyczna, jak i praktyczna jest niezwykle cenna. Pozwala nam w pełni zrozumieć psychikę klienta wege, podejść do sprawy diet wykluczeniowych kompetentnie i ze zrozumieniem. Dlatego szkolenia z kuchni wege rekomenduję nie tylko osobom pracującym na kuchni, ale także pracownikom hotelu czy restauracji. Niezwykle ważne jest też, aby szkolenie wege odbyć zarówno z teorii, jak i praktyki. Kto zatem powinien wziąć udział w szkoleniu wege?

  • szef kuchni,
  • kucharze,
  • pomoce kuchenne,
  • zmiana śniadaniowa,
  • kelnerzy,
  • bariści,
  • dział marketingu,
  • dział rezerwacji,
  • kadra managerska,
  • każdy pracownik, kto ma kontakt z klientem na diecie wykluczeniowej: bez mięsa, bez laktozy, bez cukru, bez glutenu.

Szkolenie praktyczne i teoretyczne z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej w Hanza Pałac

Szkolenie praktyczne i teoretyczne z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej w Hanza Pałac

Cele szkolenia wege dla restauracji, hotelu czy szefa kuchni

Biznesowy:

  • podnoszenie konkurencyjności obiektu wprowadzając wege dania w menu,
  • innowacyjność,
  • promocja zdrowego menu, bo przecież dania wege to wyłącznie warzywa, owoce, kasze i zboża,
  • unikalność oferowanych usług, ponieważ nadal na rynku hotelarskim jest niewiele restauracji oferujących wege menu w restauracji,
  • odpowiedź na najnowsze trendy diety wege w gastronomii.

Kuchnia wege w hotelu Novotel to nowość, ale też szansa na konkurencyjność

Kuchnia wege w hotelu Novotel to nowość, ale też szansa na konkurencyjność

Edukacyjny:

  • zdobycie teoretycznej i praktycznej wiedzy w zakresie diety mięsnej z uwzględnieniem diet wykluczeniowych,
  • bilansowanie dań dla osób uczulonych na laktozę, mięso, gluten, cukier.
  • nauka nowych dań i przygotowywanie ich na kuchni wraz z obsługą,
  • Pomoc jak stworzyć nowe wegetariańskie czy wegańskie menu.

Szef kuchni po szkoleniu z diety wegetariaśńkiej i wegańskiej wie wszystko - Marcin Raczek Hotel Dębowy

Szef kuchni po szkoleniu z diety wegetariańskiej i wegańskiej wie wszystko - Marcin Raczek Hotel Dębowy

Efekty szkolenia z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej

a) uczestnik zdobywa teoretyczną i praktyczną wiedzę w zakresie diety wege z uwzględnieniem diet wykluczeniowych, umie bilansować dania dla osób uczulonych na laktozę, mięso, gluten, cukier, jak wygląda psychologia klienta wege, jak konstruować ofertę dedykowaną klientowi wege
b) w zakresie umiejętności uczestnik potrafi stworzyć pełnowartościowe menu oraz dania wegetariańskie i wegańskie z uwzględnieniem diet wykluczeniowych zarówno w wersji cateringowej, jak i fine dinning
c) w zakresie kompetencji społecznych uczestnik potrafi zrozumieć powody, dlaczego klienci wybierają określone dania w restauracji czy hotelu, czym się kierują, co chcą jeść.

Szkolenie z kuchni wege odbywa się na piecach konwekcyjnych tutaj Rational

Szkolenie z kuchni wege odbywa się na piecach konwekcyjnych tutaj Rational w Sofitel Hotel.

Jakie wege menu na imprezę w restauracji?

Kończąc moje szkolenie praktyczne i teoretyczne z kuchni wege kucharz ma pełną wiedzę:

  • jak bilansować dietę wegetariańską i wegańską,
  • zna się na kuchni wege i umieć przygotować pełnowartościowe danie,
  • wie, jak komponować wege dania do bemarów,
  • jak zrobić wegetariańską i wegańską ofertę śniadań w hotelu czy restauracji,
  • co ugotować na wegańską obiadokolację w hotelu,
  • umie stworzyć wege menu na konferencje,
  • jaki najlepszy catering wege na przyjęcie,
  • wegańskie czy wegetariańskie menu w na wesele nie jest dla niego problemem,
  • zna poszczególne alergeny w potrawie, umieć je odpowiednio oznaczyć oraz w razie potrzeby wykluczyć,
  • umie przygotować danie bezmięsne, które będzie sycące, a zarazem na wysokim poziomie,
  • zna panujące trendy wege i podąża za nimi,
  • wie, jak radzi sobie na rynku bezpośrednia konkurencja hotelu czy restauracji,
  • dostrzega szansę w wege daniach oznaczających podniesienie konkurencyjności na rynku lokalnym,
  • umie stworzyć wraz zespołem wegańskie menu na dowolną imprezę.

Dania wegańśkie przygotowane przez Grzegorza Pomietło podczas Europy na widelcu

Dania wegańskie przygotowane przez Grzegorza Pomietło, szefa kuchni Art Restauracji we Wrocławiu podczas "Europy na widelcu"

Jakie dania tworzymy podczas szkolenia?

Wszystkie potrawy przygotowywane podczas części praktycznej są przygtowywane w porozumieniu z kadrą managerską i według zapotrzebowania obiektu oraz zdobytej wiedzy szefa kuchni. Oczywiście królują fine dinningowe dania, z których finalnie konstruujemy menu wege dla gości hotelu lub restauracji. Nie brakuje także dań do bemarów, potraw wege na wesela lub tradycyjnego cateringu.

Wegańskie dania do wege menu w restauracji

Wegańskie dania do wege menu w restauracji

Wegańskie menu na karnawał lub sylwestra

Wegańskie menu na karnawał lub sylwestra

Wegańskie danie do wege karty sezonowej

Wegańskie danie do wege karty sezonowej w AC Marriott

Wegańskie słodycze do wege karty w restauracji

Wegańskie słodycze do wege karty w restauracji przygotowane przez przeszkolonego cukiernika.

 

 

Zobacz także: