Katarzyna Gubała
VegLab

Szkolenie z kuchni wegansiej sieci restauracji sushi

Wegańskie sushi w setce odmian szkolenie wege Słupsk

Nigiri, gunkan czy kalifornijskie maki? Sushi smakuje wyśmienicie, ale sushi wegańskie smakuje obłędnie. Za nami szkolenie z menu wegetariańskiego i wegańskiego dla Sayuri sushi w Akademii Kulinarnej Kucharz Top w Słupsku. Wege opcja w restauracji sushi to podstawa, ale już wegańska opcja to prawdziwa kulinarna sztuka.

 

Zwykle zaczyna się niewinnie – od teorii i poznania smaków poszczególnych wegańskich smakołyków. Z czasem jednak napięcie rośnie i szybko zaczynamy z teorii wchodzić w zaawansowaną praktykę. Tak też było tym razem. Jak to mówią – „flow na kuchni był wielki”, a w efekcie po szkoleniu powstało tak naprawdę kilkadziesiąt wegańskich rolek sushi.

Szkolenie z kuchni wegansiej sieci restauracji sushi

 

Hosomaki z awokado to za mało

Nim zaczniemy rozmowy nad wegańskim sushi upewnijmy się czy wiemy o czym mówimy i czy nasza oferta może nazywać się wegańską. To, że nasz sushi master umie skręcić rolkę z awokado, tykwą, tofu, marynowaną rzodkwią, surowym ogórkiem, a nawet tofu w tempurze (!) to wcale nie oznacza, że mamy w menu opcję dla wegan. Jak wiemy, kuchnia wegańska to nie tylko proste warzywa, to także ciekawe przetwarzanie na kuchni warzyw i owoców. I może się najzwyczajniej w świecie okazać, że nasze hosomaki z awokado może mieć cała nasza konkurencja. Ale już żeby się wyróżnić na tle dziesiątków sushi restauracji czy barów musimy stworzyć przemyślaną opcje wegańską.

Szkolenie z kuchni wegansiej sieci restauracji sushi

 

Technika kontra wyobraźnia

W tworzeniu wegańskiego menu dla wege restauracji sushi należy umiejętnie połączyć 2 elementy: technikę kulinarną sushi mastera i wiedzę specjalisty od kuchni wege. Dopiero taka opcja da nam pole do popisu i nieograniczone możliwości w tworzeniu zestawów roślinnego sushi. W tym połączeniu liczy się także otwartość obu stron. Przekonanie o wszechwiedzy bywa zgubne, dlatego tak ważna w kuchni jest tolerancja odmiennych smaków i otwartość na nowe doznania. Na szczęście podczas moich szkoleń z kuchni wege staramy się zawsze stworzyć na tyle komfortową atmosferę, by przyswajanie nowej wiedzy odbywało się skutecznie, ale też z odpowiednią dawką humoru. Niezapominajmy, że takie szkolenie to pomoc w wege biznesie.

Szkolenie z kuchni wegansiej sieci restauracji sushi

 

Wegańskie menu w sushi restauracji

Wegańskie nigiri

To porcja ryżu, na której zamiast uformowanego plastra surowej lub wędzonej ryby możemy zaproponować warzywną opcję.

Szkolenie z kuchni wegansiej sieci restauracji sushi

 

Wegańskie maki sushi

„Maki” to japoński czasownik oznaczający rolowanie. A więc jest to rolka alg z ryżem nadziana w środku kilkoma składnikami. Surowy ogórek, awokado i liść sałaty to najprostsza z opcji wypełnienia. Nam udało się znaleźć podczas szkolenia kilkadziesiąt nowych rozwiązań na wegańskie maki sushi.

 

Wegańskie hosomaki

To maki z jednym składnikiem. Najmniejsze, idealne na raz, dla każdego, kto chciałby poczuć smak głównego składnikami wewnątrz ryżu. Tu jakość produktu ma wielkie znaczenie. Kappa maki to wegańskie roślinne maki wyłącznie z ogórkiem.

 

Wegańskie futomaki

To nadal maki, ale z minimum 4 składnikami w środku. W opcji tradycyjnej to ryba plus warzywa. W wersji wegańskiej może to być wegańska ryba plus warzywa! Jak stworzyć wegańską rybę lub skąd ją wsiąść? Do tego właśnie było nam potrzebne szkolenie z kuchni wege dla sushi baru i sushi restauracji.

Szkolenie z kuchni wegansiej sieci restauracji sushi

 

Wegańskie uramaki

Zwane inaczej geisha to maki wywrócone na drugą stronę. To tutaj ryż jest na zewnątrz, a środek szczelnie jest owinięty algami. Najbardziej znaną odmianą uramaki jest california maki, czyli zestaw z paluszkiem krabowym, ogórkiem i awokado. Wegańskie kalifornia maki można tworzyć w nieskończonej liczbie kombinacji. Zamiast paluszka krabowego proponuję wegańskie paluszki a’la rybne lub wegańskie alternatywy rybne. Całość warto posypać czarnym sezamem.

Szkolenie z kuchni wegansiej sieci restauracji sushi

 

Wegańskie tempura maki

To dowolny rodzaj wegańskiego maki zawiniętego w japońską tempurę. Do wyboru kilka opcji zawinięcia i podania.

Szkolenie z kuchni wegansiej sieci restauracji sushi

 

Wegańskie gunkan maki

Bazą jest tutaj ryż stanowiący podstawę postumentu otoczonego algami nori. Wnętrze w tradycyjnej opcji wypełnione jest ikrą rybną lub rybnym tatarem. Podczas naszego szkolenia z wegańskiego sushi gunkan stał się jednym z ulubionych starterów. Nasza kreatywność nie miała granic, a ilość propozycji roślinnych rybnych wersji tatara przerosła nasze robocze założenia dwukrotnie. To była radosna twórczość na mistrzowskim poziomie.

Szkolenie z kuchni wegansiej sieci restauracji sushi

 

Wegańskie temaki

To takie rożki ze zwiniętych alg, w które możemy zapakować smakołyki. W opcji tradycyjnej temaki najczęściej wypełnione są łososiem, sałatą i ryżem. W opcji wegańskiej i wegetariańskiej temaki możemy wypełnić pastami, tapenadami lub smarowidłami wegańskimi, ryżem i warzywami obrobionymi na różne sposoby. Temaki to idealne danie street foodowe. Bierzemy do ręki i idziemy na spacer po drodze delektując się wegańskim sushi bez użycia pałeczek.

 

Wegańskie kaburamaki

To inaczej uramaki, ale dodatkowo obłożone od góry plastrem lub plastrami cienko skrojonej ryby lub… w wypadku opcji wegetariańskiego i wegańskiego sushi np. zielonym ogórkiem, awokado, a nawet mango!

Szkolenie z kuchni wegansiej sieci restauracji sushi

 

Wegańskie sashimi lub wegańskie sashimi roll 

W wersji tradycyjnego sushi to odpowiednio doprawione i przepięknie ułożone plastry ryby. I tutaj opcja wegańska okazała się strzałem w dziesiątkę. Roślinne ryby układało się równie pięknie, co te mięsne wzorce. Także w opcji z rolką.

 

Wegańskie temari sushi

To inaczej po japońsku piłeczki. W dawnej Japonii temari były kulkami jedwabiu służącymi do zabawy. Obecnie temari to ryżowe kulki zawinięte w plastry pyszności. Możemy takie plastry spinać od góry lub owijać rzezanymi plastrami niczym kłębek wełny. Niech fantazja nas tu nie opuszcza. W opcji wegańskiej mamy tu setki możliwości.

Szkolenie z kuchni wegansiej sieci restauracji sushi

 

Jak stworzyć kompletne wegańskie menu dla sushi restauracji lub jak przeszkolić sushi bar z kuchni wege? Chętnie pomogę. Pisz lub dzwoń.