Katarzyna Gubała
VegLab

Szkolenie z kuchni wege w Osadzie Śnieżka w Górskich Resortach szef kuchni Jarosław Żmuda

Szkolenie z kuchni wege w Osadzie Śnieżka w Górskich Resortach

Roślinne śniadania, wege obiadokolacje i dania idealne dla dzieci alergików – tym zajmowaliśmy się podczas mojego szkolenia z kuchni wegetariańskiej, wegańskiej i diet wykluczeniowych w Osadzie Śnieżka w Łomnicy. Zespół na kuchni spisał się wzorowo, a poniżej relacja z naszych działań.

Szkolenie z kuchni wege w Osadzie Śnieżka w Górskich Resortach

 

Co wegańskiego na hotelowe śniadanie?

Nasze szkolenie z kuchni roślinnej rozpoczęliśmy od rozmów o bufecie śniadaniowym w kuchni hotelowej. Bo przecież od tego klienci zaczynają dzień. A co, jeśli okazuje się, że są na dietach wykluczeniowych:

  • dieta bez jajeczna (tak zwana dieta ze skazą białkową wykluczająca z jadłospisu żółtko oraz białko zarówno kurze, jak i innego drobiu)
  • dieta bezglutenowa (gluten free)
  • dieta bez laktozowa (dieta wykluczająca z jadłospisu nabiał, w tym twarogi, sery żółte, mleko i wyroby z mleka)
  • diet bez cukrowa (dieta ograniczająca spożycie białego, a często także brązowego cukru na rzecz zdrowszych alternatyw: stewia, inulina, ksylitol lub syropy z agawy, daktyli czy karobu).

Szkolenie z kuchni wege w Osadzie Śnieżka w Górskich Resortach

 

W trakcie naszego szkolenia z kuchni vege staraliśmy się degustować zamienniki poszczególnych dań i planować menu z ich wykluczeniem.

Szkolenie z kuchni wege w Osadzie Śnieżka w Górskich Resortach

 

Co wegańskiego na obiadokolację w hotelu?

Kuchnia roślinna to bogactwo warzyw i owoców. To także, a nawet przede wszystkim kasze, ryże i warzywa strączkowe. To one powinny być podstawą urozmaiconej diety wege i bazą w restauracji chcącej obsługiwać klientów z vege dietą.

Nasze poszukiwania wege dań do restauracji rozpoczęliśmy od strączków. Do wege menu podczas szkolenia Osady Śnieżka w Łomnicy użyliśmy soczewicy, ciecierzycy, fasoli i bobu. To z nich komponowaliśmy niesamowicie pożywne dania, które staną się podstawą wege obiadokolacji.

Szkolenie z kuchni wege w Osadzie Śnieżka w Górskich Resortach

 

W daniach wegańskich i wegetariańskich na bazie czerwonej fasoli naszym pomocnikiem okazały się sosy sojowe Kikkoman oraz ostre sosy Tabasco. Ich odrobina nadała fasolowym wege daniom prawdziwego pazura.

Szkolenie z kuchni wege w Osadzie Śnieżka w Górskich Resortach

 

W komponowaniu restauracyjnych dań wege sięgnęliśmy też po tofu. To wdzięczny produkt marki Lunter, który obrabialiśmy w kuchni na kilka sposobów:

  • tofu marynowane w kiszonkach,
  • tofu pieczone,
  • tofu smażone,
  • tofu panierowane w ziołach,
  • tofu w słodyczach.

Szkolenie z kuchni wege w Osadzie Śnieżka w Górskich Resortach

 

Zupy na bazie warzywnego wywaru

Wiadomo, że dobra zupa powinna mieć solidną podstawę. W przypadku wegetariańskich i wegańskich zup tą podstawą jest dobry wywar z warzyw. Nie może w nim zabraknąć warzyw korzeniowych, kapusty, pora, czosnku oraz cebuli. Ta ostatnia może być lekko podpalana. Nadamy wtedy naszej zupie smak zbliżony do umami. Dla chętnych do zupy warto dodać odrobinę grzybów. To one sprawią, że wegański rosół będzie tak smaczny i tak chętnie spożywany przez hotelowych gości.

Szkolenie z kuchni wege w Osadzie Śnieżka w Górskich Resortach

 

Wegańskie słodycze w hotelowej kuchni

Roślinne dania w menu restauracyjnym to także silna pozycja w postaci hasła: „słodycze”. To one stały się naszym zadaniem. Użyliśmy zdrowego cukru i z jego pomocą stworzyliśmy kulinarne arcydzieła. Jabłecznik, brownie oraz wegański krem.

Szkolenie z kuchni wege w Osadzie Śnieżka w Górskich Resortach

 

Wszystkie pyszne dania przygotował od podstaw zespół utalentowanego szefa kuchni w Osadzie Śnieżka - Jarosława Żmudy. To pod jego komendą zostały stworzone kolejne wegańskie propozycje do roślinnego menu.

Szkolenie z kuchni wege w Osadzie Śnieżka w Górskich Resortach szef kuchni Jarosław Żmuda

 

Zobacz także: