Szkolenie z kuchni wege dla PSS Społem Białystok
30 kucharek i kucharzy, 7 barów i kilkanaście wegańskich bezglutenowych dań – tak wyglądało szkolenia z kuchni wege i diet wykluczeniowych w PSS Społem w Białymstoku. Było kreatywnie, profesjonalnie i niezwykle zdrowo. Oto właśnie nam chodziło!
Białostocka gastronomia bardziej wege
Klient wege na diecie wykluczeniowej to w naszym kraju już standard. Polaków deklarujących, że jeśli tylko mogą, wybierają wege menu jest ponad milion. To oni obecnie dyktują trendy i to oni wymagają od lokali, aby w menu pojawiły się dania bez glutenu, bez mięsa, bez laktozy, bez kurzego białka, bez białego cukru czy bez soli. Za tym trendem podąża także PSS Społem w Białymstoku. Białostocka gastronomia skorzystała ze szkolenia z kuchni wege, aby wprowadzić ten standard do swoich obiektów.
Szkolenie z kuchni wege w Białymstoku
Podążanie za najnowszymi trendami w 7 barach białostockiej gastronomii jest dla PSS Społem bardzo ważne. Niedawno kierowniczki barów stworzyły autorskie wege dania dedykowane dla barów. Potrzeba było jednak ugruntowanej wiedzy, fachowości i indywidualnego podejścia, aby ruszyć z projektem dań dla vegan w barach. W menu znajdą się dania dla wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej oraz bez laktozy.
Wege audyt w gastronomii
Szkolenie wege dla kucharek i kucharzy rozpoczęło się od indywidualnych rozmów. Bo tylko w ten sposób można ocenić na jakim poziomie jest wiedza wyjściowa uczestników kursu z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Następnie niezbędne okazały się rozmowy z szefostwem, aby zrozumieć do jakiego poziomu wiedzy dążymy. Taki standard postępowania i pierwsze ustalenia do wege audytu zawsze przynoszą ogromne korzyści. Po zapoznaniu się z uczestnikami nie pozostało już nic innego, jak zabrać się do pracy.
Kuchnia wege – szkolenie z teorii
Jeden dzień zajęło nam przyswajanie teorii i… degustacja. Bo jak tutaj rozmawiać o kuchni nie podjadając wspaniałych wegańskich przekąsek i dań. Poznanie nowych smaków, zapachów i konsystencji to baza, dzięki której nabywa się pierwsze kroki w zrozumieniu kuchni dla vegan. Na teorię zebraliśmy się w budynkach domu towarowego Central przy ul. M. Skłodowskiej - Curie 2/1 w Białymstoku. To tutaj bije serce miasta.
Wege szkolenie w praktyce
Część praktyczną kursu wege dla kucharzy i kucharek odbywaliśmy w barze Słowiańskim przy ul. Piastowskiej 11 w Białymstoku. Na kuchni stawiły się prawdziwe tłumy. 30 osób, a wśród nich kucharki i kucharze, ciastkarze i ciastkarki, kierownicy barów, zaopatrzenie i podkuchenne. Każdy chciał spróbować swoich sił w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Podzieliliśmy się na zespoły. Każdy dostał niejedno trudne zadanie do wykonania. Pracowaliśmy ramię w ramię przy praktycznych zadaniach z kuchni wege z użyciem pieców konwekcyjnych.
Wegańskie dania do bemarów
To zawsze wielkie wyzwanie. W bemarach czy podgrzewaczach dla gastronomii dania wegańskie powinny utrzymywać się równie dobrze, jak te mięsne. Warto postawić na takie potrawy dla vegan, aby ani jakością, ani smakiem, nie odbiegały od tych proponowanych w bemarach na co dzień. Dobór wege dań do bemarów to zawsze indywidualna sprawa w każdym lokalu. W jednym sprawdzą się ratatouille, czyli warzywne gulasze, a w innym za to królować będą warzywne steki czy proteinowe medaliony. Nie ma jednej recepty, bo każdy lokal jest inny. Tak też było i podczas naszego szkolenia w Białymstoku.
Wegańskie dania w menu barowym
Świetnym pomysłem na dania wegańskie w menu barowym okazały się makarony i zapiekanki. W opcji wegańskiej, bezglutenowej, z wegańskim serem, wędzonym tofu, a do tego posypane świeżą natką pietruszki. Ten patent sprawdził nam się najbardziej.
Ogromną inicjatywą wykazywały się kucharki z poszczególnych barów. To z ich inwencji powstała smakowita szakszuka, ciecierzycowe pulpety czy kulki z kaszy i soczewicy. Trenowaliśmy opcje, które sprawdzałyby się w barze zarówno pod kątem wagowym, jak i szybkości przygotowania. Wyszło genialne wegańskie, bezglutenowe menu dla baru.
Wegański kurs dla cukierników
Swoje zadania otrzymały też panie z cukierni należącej do PSS Społem Białystok. Szkolenie z kuchni wege powinno obejmować także bezglutenowe wegańskie słodycze. Wegański kurs dla cukierników to w Polsce rzadkość. Wiedza na ten temat nadal jeszcze jest mała, a znalezienie specjalisty graniczy z cudem. Na szczęście nam się udało.
Cukiernia otrzymała roślinne przepisy na wegańskie słodycze. Wśród nich oczywiście królował przepis na wegański tort bezowy, bezglutenowe słodycze do cukierni i wegańskie dania na słodko. Wegański kurs dla cukierników przebiegał sprawnie, a bezglutenowe wegańskie słodkości znikały szybciej niż się pojawiały.
Materiały szkoleniowe z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej
Podręcznik, który otrzymali uczestnicy wege szkolenia przydał się na zajęciach praktycznych. Szczególnie dania jednogarnkowe spodobały się podczas wdrożenia jednej z uczestniczek. I choć nie mieliśmy tego w planach, w mig zorganizowaliśmy przestrzeń i produkty do soczystego curry na mleku sojowym. To była naprawdę szybka akcja.
Dania dla vegan w barze
Warto tutaj wspomnieć, że spośród kilkudziesięciu dań, które stworzyliśmy część niebawem wejdzie do standardowego menu białostockich barów, będzie można także wegańskie dania zamówić w opcji dostawy do domu, czyli wege delivery oraz w okienku drive funkcjonującym w 4 barach w Białymstoku.
W szkoleniu brały udział zespoły należące do PSS Społem w Białymstoku:
BAR SŁOWIAŃSKI
Białystok, ul. Piastowska 11
tel. 85 742-56-08
poniedziałek - sobota 8.00-20.00, niedziela 10-18.00
BAR PODLASIE
Białystok, Rynek Kościuszki 15
tel. 85 654-59-12
poniedziałek - sobota 8.00-20.00, niedziela 10-18.00
BAR TĘCZA
Białystok, ul. Brzechwy 3
tel. 85 652-67-53
poniedziałek - sobota 8.00-20.00, niedziela 10-18.00, okienko drive: codziennie 10.00 - 18.00
BAR TOPOLANKA
Białystok, ul. Wasilkowska 22/24,
tel. 85 654-59-12
poniedziałek - sobota 8.00-20.00, niedziela 10-18.00
BAR HERMES
Białystok, ul. Zagórna 10
85 652-66-99, 85 664-32-13
poniedziałek - sobota 8.00-20.00, niedziela 10-18.00, okienko drive codziennie 10.00-18.00
BAR POGODNY
Białystok, ul. Pogodna 6
tel. 85 662-77-56
poniedziałek - sobota 8.00-20.00, niedziela 10-18.00, okienko drive codziennie 10.00-18.00
BAR ZODIAK
Białystok, ul. Wrocławska 5
tel. 85 742-84-12
poniedziałek - sobota 8.00-20.00, niedziela 10-18.00, okienko drive codziennie 10.00-18.00
Chcesz przeszkolić swój lokal z kuchni wege? Zapytaj o ofertę