Katarzyna Gubała
VegLab

Szkolenie z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej w Społem Białystok

Szkolenie z kuchni wege dla PSS Społem Białystok

30 kucharek i kucharzy, 7 barów i kilkanaście wegańskich bezglutenowych dań – tak wyglądało szkolenia z kuchni wege i diet wykluczeniowych w PSS Społem w Białymstoku. Było kreatywnie, profesjonalnie i niezwykle zdrowo. Oto właśnie nam chodziło!

szkolenia z kuchni wege i diet wykluczeniowych w PSS Społem w Białymstoku

 

Białostocka gastronomia bardziej wege

Klient wege na diecie wykluczeniowej to w naszym kraju już standard. Polaków deklarujących, że jeśli tylko mogą, wybierają wege menu jest ponad milion. To oni obecnie dyktują trendy i to oni wymagają od lokali, aby w menu pojawiły się dania bez glutenu, bez mięsa, bez laktozy, bez kurzego białka, bez białego cukru czy bez soli. Za tym trendem podąża także PSS Społem w Białymstoku. Białostocka gastronomia skorzystała ze szkolenia z kuchni wege, aby wprowadzić ten standard do swoich obiektów.

Białostocka gastronomia

 

Szkolenie z kuchni wege w Białymstoku

Podążanie za najnowszymi trendami w 7 barach białostockiej gastronomii jest dla PSS Społem bardzo ważne. Niedawno kierowniczki barów stworzyły autorskie wege dania dedykowane dla barów. Potrzeba było jednak ugruntowanej wiedzy, fachowości i indywidualnego podejścia, aby ruszyć z projektem dań dla vegan w barach. W menu znajdą się dania dla wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej oraz bez laktozy.

Wegański kurs dla kucharzy i kucharek barów cateringu

 

Wege audyt w gastronomii

Szkolenie wege dla kucharek i kucharzy rozpoczęło się od indywidualnych rozmów. Bo tylko w ten sposób można ocenić na jakim poziomie jest wiedza wyjściowa uczestników kursu z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Następnie niezbędne okazały się rozmowy z szefostwem, aby zrozumieć do jakiego poziomu wiedzy dążymy. Taki standard postępowania i pierwsze ustalenia do wege audytu zawsze przynoszą ogromne korzyści. Po zapoznaniu się z uczestnikami nie pozostało już nic innego, jak zabrać się do pracy.

Szkolenie wege dla kucharek i kucharzy

 

Kuchnia wege – szkolenie z teorii

Jeden dzień zajęło nam przyswajanie teorii i… degustacja. Bo jak tutaj rozmawiać o kuchni nie podjadając wspaniałych wegańskich przekąsek i dań. Poznanie nowych smaków, zapachów i konsystencji to baza, dzięki której nabywa się pierwsze kroki w zrozumieniu kuchni dla vegan. Na teorię zebraliśmy się w budynkach domu towarowego Central przy ul. M. Skłodowskiej - Curie 2/1 w Białymstoku. To tutaj bije serce miasta.

Szkolenie z kuchni dla vegan w domu towarowym Central w Białymstoku

 

Wege szkolenie w praktyce

Część praktyczną kursu wege dla kucharzy i kucharek odbywaliśmy w barze Słowiańskim przy ul. Piastowskiej 11 w Białymstoku. Na kuchni stawiły się prawdziwe tłumy. 30 osób, a wśród nich kucharki i kucharze, ciastkarze i ciastkarki, kierownicy barów, zaopatrzenie i podkuchenne. Każdy chciał spróbować swoich sił w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Podzieliliśmy się na zespoły. Każdy dostał niejedno trudne zadanie do wykonania. Pracowaliśmy ramię w ramię przy praktycznych zadaniach z kuchni wege z użyciem pieców konwekcyjnych.

praktyczny kurs wege dla kucharzy i kucharek

 

Wegańskie dania do bemarów

To zawsze wielkie wyzwanie. W bemarach czy podgrzewaczach dla gastronomii dania wegańskie powinny utrzymywać się równie dobrze, jak te mięsne. Warto postawić na takie potrawy dla vegan, aby ani jakością, ani smakiem, nie odbiegały od tych proponowanych w bemarach na co dzień. Dobór wege dań do bemarów to zawsze indywidualna sprawa w każdym lokalu. W jednym sprawdzą się ratatouille, czyli warzywne gulasze, a w innym za to królować będą warzywne steki czy proteinowe medaliony. Nie ma jednej recepty, bo każdy lokal jest inny. Tak też było i podczas naszego szkolenia w Białymstoku.

Wegetariańskie i wegańskie dania do bemarów

 

Wegańskie dania w menu barowym

Świetnym pomysłem na dania wegańskie w menu barowym okazały się makarony i zapiekanki. W opcji wegańskiej, bezglutenowej, z wegańskim serem, wędzonym tofu, a do tego posypane świeżą natką pietruszki. Ten patent sprawdził nam się najbardziej.

Wegańskie dania w menu barowym

Ogromną inicjatywą wykazywały się kucharki z poszczególnych barów. To z ich inwencji powstała smakowita szakszuka, ciecierzycowe pulpety czy kulki z kaszy i soczewicy. Trenowaliśmy opcje, które sprawdzałyby się w barze zarówno pod kątem wagowym, jak i szybkości przygotowania. Wyszło genialne wegańskie, bezglutenowe menu dla baru.

Wege dania do bemarów

 

Wegański kurs dla cukierników

Swoje zadania otrzymały też panie z cukierni należącej do PSS Społem Białystok. Szkolenie z kuchni wege powinno obejmować także bezglutenowe wegańskie słodycze. Wegański kurs dla cukierników to w Polsce rzadkość. Wiedza na ten temat nadal jeszcze jest mała, a znalezienie specjalisty graniczy z cudem. Na szczęście nam się udało.

Wegański kurs dla cukierników

Cukiernia otrzymała roślinne przepisy na wegańskie słodycze. Wśród nich oczywiście królował przepis na wegański tort bezowy, bezglutenowe słodycze do cukierni i wegańskie dania na słodko. Wegański kurs dla cukierników przebiegał sprawnie, a bezglutenowe wegańskie słodkości znikały szybciej niż się pojawiały.

Wegański kurs dla cukierników

 

Materiały szkoleniowe z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej

Podręcznik, który otrzymali uczestnicy wege szkolenia przydał się na zajęciach praktycznych. Szczególnie dania jednogarnkowe spodobały się podczas wdrożenia jednej z uczestniczek. I choć nie mieliśmy tego w planach, w mig zorganizowaliśmy przestrzeń i produkty do soczystego curry na mleku sojowym. To była naprawdę szybka akcja.

Materiały szkoleniowe z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej

 

Dania dla vegan w barze

Warto tutaj wspomnieć, że spośród kilkudziesięciu dań, które stworzyliśmy część niebawem wejdzie do standardowego menu białostockich barów, będzie można także wegańskie dania zamówić w opcji dostawy do domu, czyli wege delivery oraz w okienku drive funkcjonującym w 4 barach w Białymstoku.

Opcja wege drive dostępna w 4 barach w Społem Białystok

 

W szkoleniu brały udział zespoły należące do PSS Społem w Białymstoku:

BAR SŁOWIAŃSKI

Białystok, ul. Piastowska 11

tel. 85 742-56-08

poniedziałek - sobota 8.00-20.00, niedziela 10-18.00

 

BAR PODLASIE

Białystok, Rynek Kościuszki 15

tel. 85 654-59-12

poniedziałek - sobota 8.00-20.00, niedziela 10-18.00

 

BAR TĘCZA

Białystok, ul. Brzechwy 3

tel. 85 652-67-53

poniedziałek - sobota 8.00-20.00, niedziela 10-18.00, okienko drive: codziennie 10.00 - 18.00

 

BAR TOPOLANKA

Białystok, ul. Wasilkowska 22/24,

tel. 85 654-59-12

poniedziałek - sobota 8.00-20.00, niedziela 10-18.00

 

BAR HERMES

Białystok, ul. Zagórna 10

85 652-66-99, 85 664-32-13

poniedziałek - sobota 8.00-20.00, niedziela 10-18.00, okienko drive codziennie 10.00-18.00

 

BAR POGODNY

Białystok, ul. Pogodna 6

tel. 85 662-77-56

poniedziałek - sobota 8.00-20.00, niedziela 10-18.00, okienko drive codziennie 10.00-18.00

 

BAR ZODIAK

Białystok, ul. Wrocławska 5

tel. 85 742-84-12

poniedziałek - sobota 8.00-20.00, niedziela 10-18.00, okienko drive codziennie 10.00-18.00

Wegańskie dania w barze Podlasie

Chcesz przeszkolić swój lokal z kuchni wege? Zapytaj o ofertę