Szkolenie z kuchni wege dla zakładów mięsnych
Gotowe dania kuchni wegetariańskiej i wegańskiej pojawiają się na sklepowych półkach od małych eko sklepów po wielkie supermarkety. Ich produkcją coraz częściej zainteresowane są zakłady mięsne, zakłady produkcji i przetwórstwa spożywczego oraz firmy z branży mięsnej. Wyszkolenie ich z zakresu potrzeb klienta wege to podstawa mojej pracy. Tak było i tym razem w Tychach.
Gotowe wege dania
Kompleksowe szkolenia wege dla mięsnych zakładów to moje aktualne zadania. Hilton Food Group to potężna firma z branży mięsnej.
Na co dzień zajmuje się porcjowaniem i konfekcjonowaniem mięsa. Ma na swoim koncie takich klientów, jak Tesco, Żabka, Ahold i wielu innych dużych odbiorców. Tym razem zabraliśmy się za działania poszerzające ofertę gotowych dań wegetariańskich i wegańskich. Wkrótce na pewno spotkacie te nowe wege smaki na półkach popularnych sklepów spożywczych.
Roślinne zamienniki dla zakładów mięsnych
Roślinne zamienniki to temat, bez którego szkolenie wege nie ma racji bytu. Zamienniki mięsa, jajek, nabiału to podstawa szkolenia z kuchni wege dla zakładów mięsnych i firm z branży mięsnej. Testujemy, smakujemy i oceniamy, które z nich przydadzą się w procesie produkcyjnym.
Wszystko to pod fachowym okiem kucharzy, technologów żywności i żywienia, pracowników działu jakości i sprzedaży.
Podczas szkolenia wege dla zakładów mięsnych opowiadam o tym, jakie potrzeby ma klient na diecie wegetariańskiej, wegańskiej, a nawet witariańskiej. Wyjaśniamy sobie wątpliwości, rozmawiamy o problemach i wynikających z nich konsekwencji. Także tych, związanych z ukrytą zawartością składników odzwierzęcych w procesie produkcji gotowych dań wege.
Ale, jak to w takich tematach bywa, chociaż teoria jest ciekawa, to jeszcze lepsza bywa praktyka. Praca z technologami żywienia z zakresu diety wegetariańskiej i wegańskiej to fantastyczna sprawa. Każdy dokłada swoje przysłowiowe dwa grosze. Po takiej burzy mózgów pierwsze pomysły na dania mamy już za sobą.
Gotowe dania roślinne w mięsnym zakładzie produkcyjnym
Kuchnia wegetariańska i wegańska kieruje się swoimi standardami tworzenia dań. Warto je poznać, nim wejdziemy na halę produkcyjną. Podobnie jest z mięsnym zakładem produkcyjnym. Już na etapie pierwszych dań szukamy rozwiązań, które ułatwią nam proces konfekcjonowania i pakowania gotowych posiłków roślinnych.
Wege smak ma znaczenie
Szkolenie z kuchni roślinnej dla zakładu mięsnego to także umiejętność dostosowania się do wymogów klienta. A jak już pisałam o tym nie raz, każdy klient jest inny, ma inne potrzeby, wymagania oraz inny bagaż doświadczeń. Dopiero poznanie tych wszystkich elementów sprawia, że szkolenie wege i następnie tworzenie wege dań na zamówienie klienta zaczyna przebiegać prawidłowo.
W Hilton Foods szczególnie ściśle współpracowałam z dwoma kucharzami Łukaszem i Mateuszem, a także fantastycznie kreatywną grupą technologów żywienia. Dziękuję wam za chęci i pomysły podczas produkcji zielonej energii.
Dania roślinne w zakładzie mięsnym
Wegetariańskie czy wegańskie dania gotowe to długi proces, wymagający wielu testów. Potrzebny jest czas, cierpliwość i otwarta głowa. Bywa, że danie powstaje w kwadrans, a bywa, że smak dopracowujemy przez wiele dni.
Szczególnie uważna praca pojawia się w zakresie gotowych dań zawierających alternatywy mięsa. Gotowe dania a’la mięsne w wersji roślinnej to pełna współpraca z technologami żywienia, a także kucharzem odpowiedzialnym za projekt wege.
Dania bezrybne w zakładzie mięsnym
Roślinne alternatywy ryb to osobny duży temat podczas szkolenia z kuchni wege zakładów przetwórstwa mięsnego.
Jak stworzyć rybę, bez ryby? Jak stworzyć danie o smaku ryby bez ryby? A jak ugotować danie roślinne z rybnym smakiem? Jak to mówią, trening czyni mistrza, stąd w Hilton Foods tematom gotowych dań z alternatywą ryb poświęciliśmy osobny rozdział.
Szkolenie wege dla zakładów mięsnych
Zakłady mięsne, zakłady produkcji i przetwórstwa spożywczego oraz firmy z branży mięsnej mogą zdecydowanie poszerzyć swoją grupę odbiorców decydując się na nowe dania gotowe z zakresu diety wegetariańskiej i wegańskiej.
Jeśli macie ochotę wziąć udział w takim zielonym szkoleniu wege z teorii i praktyki i poznać odpowiedzi na poniższe pytania to zapraszam do kontaktu:
- Co jedzą wegetarianie i weganie?
- Jakie dania wegetarianie i weganie chcą znaleźć na sklepowych półkach?
- Jakich gotowych dań wege jeszcze nie ma na naszym rynku, a mogłyby się pojawić?
- Opłacalność produkcji gotowych wege dań?
- Czym zastąpić mięso w gotowych daniach?
- Co zamiast jajka w wege kuchni?
- Jakie są nowe technologie w tworzeniu alternatyw mięsa?
- Jaki park maszyn potrzebny jest do stworzenia mięsa bez mięsa?
- Czy mięso bez mięsa się opłaca?
- Jakie są dofinansowania unijne do produkcji dań bezmięsnych?
Służę pomocą, głową pełną pomysłów i zielonym kalendarzem kontaktów.