Katarzyna Gubała
VegLab

Kongres Szefów Kuchni Katarzyna Gubała wege ekspert Tabasco Polska

Wege ekspertka podczas Kongresu Szefów Kuchni

12 października 2021 w EXPO XXI w Warszawie odbył się Kongres Szefów Kuchni. Zostałam zaproszona jako prelegent, doradca smaku i wege ekspert. Na tegorocznej edycji najważniejsze były tematy związane z nowymi technologiami w gastronomii, bezpieczeństwem i zdrowiem.

Kongres Szefów Kuchni Katarzyna Gubała wege ekspert

 

Kongres Szefów Kuchni to prestiżowe spotkanie branżowe

W tej edycji rozmawialiśmy o:

  • kondycji polskiej gastronomii,
  • gastronomicznym rynku pracy,
  • kreatywności w menu,
  • nowych technologiach,
  • jakości i bezpieczeństwie kuchni,
  • trendach rynkowych.

 

Wystąpienia specjalistów z branży

Na scenie wystąpili ekonomiści i eksperci biznesowi by podzielić się wiedzą z zakresu zarządzania. Nie zabrakło też rozpoznawalnych szefów kuchni. Wraz z brand szefem Gerardem Rytterem rozmawialiśmy na scenie o budowaniu odporności poprzez odpowiednie składniki w menu, w tym także produktów od @tabascopolska.

Kongres Szefów Kuchni Katarzyna Gubała wege ekspert

 

Budowanie odporności poprzez restauracyjne menu

Na Kongresie Szefów Kuchni poruszyliśmy temat budowania odporności organizmu poprzez tworzenie zdrowego menu. Na wybranych przykładach i składnikach udowadnialiśmy, że wege menu może jednocześnie budować naszą odporność. Liczą się dobre jakościowo składniki, aby dania wzmacniały nas od środka. Swoje wnioski poparliśmy szeregiem badań opublikowanych przez naukowców. Oto, co udało nam się powiedzieć podczas Kongresu:

Sosy Tabasco mają:

  • niską zawartość sodu,
  • bliską zeru ilość kalorii.

Nie zawierają:

  • cukru,
  • glutenu,
  • GMO.

Są odpowiednie dla wegan.

Kongres Szefów Kuchni Katarzyna Gubała wege ekspert

 

Kapsaicyna wzmacnia odporność

To związek naturalnie występujący w papryczkach chili, również w papryczkach tabasco, stąd ich intensywny smak. Eksperci branży twierdzą, że regularne spożycie kapsaicyny pozytywnie wpływa na szereg zdrowotnych benefitów.

Spożycie kapsaicyny może wspomóc prawidłowy metabolizm, a nawet mieć korzystny wpływ na żołądek. Badania wskazują, że może zapobiegać powstawaniu oraz wspomagać gojenie wrzodów żołądkowych. Natomiast długotrwałe spożywanie kapsaicyny może pomóc obniżyć ciśnienie krwi.

Kongres Szefów Kuchni Katarzyna Gubała wege ekspert

 

Kobiety w gastronomii

Praca w kuchni i na kuchni nigdy nie należała do łatwych. To ciężka robota. Trzeba mieć siłę, żeby dźwignąć niejeden ciężar. Tym milej mi poznawać kolejne panie w gastronomii. To spotkanie podczas Kongresu Szefów Kuchni - nas „szefowych” było wyjątkowe i pełne dobrej energii. Dziękuję wam za to Martyna Stępień, prezeska Marfruts – dostawcy świeżych witamin na gastronomiczne stoły oraz Walentyna Jałocha, genialna szefowa kuchni.

Kongres Szefów Kuchni Katarzyna Gubała wege ekspert

 

Szefowie na kuchni

Ramię w ramię, nóż w nóż na Kongresie Szefów Kuchni stworzyliśmy niezwykłe roślinne dania z szefami Gerardem Ritterem i Pawłem Filipiakiem. Nie zabrakło alternatyw ryb, zielonych miniburgerów i makaronu w opcji wege. To był wyjątkowy czas. Dziękuję za wsparcie także markom Kikkoman i Tabasco Polska.

Kongres Szefów Kuchni Katarzyna Gubała wege ekspert

 

Branżowe spotkania

Wśród wystawców nie zabrakło stoisk polskich producentów. Z przyjemnością rozmawiałam z szefami kuchni, kucharzami i przedstawicielami na stoiskach Piątnicy, Kuchni Świata, Develey Polska, Milzu i Biotrem.

Kongres Szefów Kuchni Katarzyna Gubała wege ekspert

 

Nowści i trendy w gastronomii

Na Kongeresie Szefów Kuchni nie zabrakło także prducentów sprzętu dla gastronomii. Na stoisku Rational Polska z Danielem Sielickim długo omawialiśmy nowości oferowane przez Rational.

Kongres Szefów Kuchni Katarzyna Gubała wege ekspert

Kongres Szefów Kuchni Katarzyna Gubała wege ekspert

Kongres Szefów Kuchni Katarzyna Gubała wege ekspert