Zdrowe słodycze warsztaty kulinarne z Katarzyną Gubałą w Art Hotelu
Słodycze bez cukru? To możliwe. Marchewkowa chałwa czy czekoladowy krem do smarowania na kanapki bez odrobiny cukru. A do tego wszystko dziecięco proste! Nie wierzycie? Tak właśnie wyglądają warsztaty kulinarne dla dzieci na słodko bez grama cukru.
„Zdrowe słodycze” to warsztaty kulinarne zorganizowane dla dzieci w wieku 8-10 lat, które nie ograniczają się w spożywaniu deserów na co dzień. Wspólne gotowanie odbywało się w ramach największego w Europie festiwalu kulinarnego „Europa na widelcu 2022”.
Bo słodko może oznaczać naprawdę zdrowo
Diet coach i telewizyjna osobowość Katarzyna Gubała oraz szef kuchni Art Restauracji Grzegorz Pomietło pokazali, jak przygotować słodycze, że palce lizać. W działaniach wspierała ich Anna Wałęsa, kierownik ds. marketingu i PR.
Europa na widelcu 2022
Rok 2022 to Rok Dobrych Relacji, a festiwal „Europa na widelcu” odbywa się pod hasłem: „Apetyt na dobre relacje. Wspólny posiłek, jednoczy, cieszy i godzi” dlatego tym razem warsztaty były poprowadzone ze szczególnym naciskiem na dzieci, podopiecznych z fundacji, z którymi Art Hotel współpracuje i wspiera od wielu lat. A wszystko pod patronatem Miasta Wrocławia.
- Od ponad 6 lat edukujemy małych Wrocławian oraz ich rodziców ze zdrowych nawyków żywieniowych – tłumaczy Anna Wałęsa, kierownik marketingu i PR w Art Hotelu. – W efekcie wielu warsztatów powstała nasza specjalna dziecięca karta. Dania, które się w niej znajdują najpierw wymyśliły, a następnie ugotowały same dzieci!
Warsztaty kulinarne z dziećmi we Wrocławiu
To był fantastyczny czas spędzony z Waszym towarzystwie, Kochane Dzieciaki i zaangażowani rodzice. Mam nadzieję, że zaspokoiliście swój „Apetyt na dobre relacje”, bo my bardzo! Na warsztatach kulinarnych dla dzieci przygotowaliśmy słodycze bez cukru. Naszym gościem specjalnym była popularna influencerka „Pysznieczyprzepysznie”.
Marchewkowa chałwa
Marchewkowa chałwa to wegańska wersja roślinna i genialnie prosty przepis, który poleciła mi moja znajoma z Indii – Aparna.
Kluczem do sukcesu tej potrawy był ekologiczny olej od BioPlanete, na którym podsmażaliśmy tartą marchew zmieszaną dla miękkości z ekologicznym mlekiem roślinnym od Natumi.
Czekoladowy krem do smarowania na kanapki
Taki zdrowy czekoladowy krem powstał bez odrobiny cukru. To nic innego jak zdrowa wersja popularnych kremów czekoladowych typu Nutella. Sekretem tego dania były ekologiczne orzechy laskowe od BioPlanet, które podpiekliśmy 10 minut w piekarniku. Dzięki temu łatwo zeszła z nich brązowa skórka i już takie zblanszowane mogliśmy zblendować z ekologicznym daktylowym syropem BioPlanet, awokado, bananami i kakao. Takie warsztaty to także doskonały pomysł na urodzinowe warsztaty kulinarne we Wrocławiu. Wystarczy ciekawe menu i grupa chętnych do gotowania dzieci.
Sałatka owocowa
To zdawałoby się proste danie. Ale od czegoś trzeba zacząć swoje pierwsze kroki w dziecięcej kuchni. Dlaczego nie od owocowej sałatki? Najmłodsze nasze uczestniczki złapały za ostre noże i ochoczo zabrały za krojenie owoców.
Nauka gotowania dla dzieci
Jeśli chcemy, by dzieci pomagały nam w kuchni już od najmłodszych lat to owocowa sałatka będzie strzałem w dziesiątkę. Dziecko musi nauczyć się myć, kroić, mieszać, utrzymywać porządek na stanowisku pracy, a potem zjeść co „nawarzyło”, czyli ugotowało. To dobry pomysł na kuchnię dla dziecka niejadka. A na koniec sałatkę owocową dzieci przystroiły listkami mięty i melisy od Baziółka. Było smakowicie.
Roślinne złote mleko – sprawdzony przepis
A gdyby tak jedzenie mogło nas leczyć? Tak właśnie jest ze złotym mlekiem roślinnym. Potrawa pochodzi z Indii. Jego bazą jest mleko roślinne. My użyliśmy ekologicznego od Natumi w opcji ryżowej, kokosowej i owsianej dla baristów! Do tego przyprawy. Najlepiej cynamon, kardamon i imbir. Kolor złoty w złotym mleku nadajemy dzięki szczypcie kurkumy. Wartości lecznicze i wręcz antyrakowe ma właśnie kurkuma. A dodatek do tego napoju odrobiny pieprzu tylko wzmaga lecznicze właściwości kurkumy. Złote mleko to moje ulubione danie. Szczególnie w posłodzonej wersji syropem daktylowym lub z agawy.
Truskawkowe lody na kaszy jaglanej
Choć wielu osobom wydaje się to niemożliwe – dzieciom można łatwo przemycić kaszę. Moim sprawdzonym sposobem są… lody! Ugotowaną kaszę jaglaną wystarczy zblendować w Thermomixie z mrożonymi truskawkami i szczyptą zdrowego cukru. I danie gotowe. A na koniec całość przystroiliśmy listkami mięty od Baziółka.
Myśmy na warsztatach kulinarnych z dziećmi we Wrocławiu w Art Hotelu w tej wersji smarowali nasze lody na wafelki ryżowe od BioPlanet. W ten sposób uzyskiwaliśmy lodową kanapkę w zdrowej wersji.
Warsztaty kulinarne na urodziny dziecka w domu
Warsztaty kulinarne dla dzieci to także bardzo dobry sposób na uatrakcyjnienie dziecięcych urodzin zorganizowanych w domu. Wystarczą urodzinowe warsztaty kulinarne dla dzieci we Wrocławiu poprowadzone przez fachowca.
Warsztaty gotowania zdrowo we Wrocławiu
Wspólnie nauczyliśmy się, że istnieją „Zdrowe Słodycze”, które nie ograniczają nas w spożywaniu deserów na co dzień. Bo słodko może oznaczać naprawdę zdrowo. Warsztaty poprowadziła Katarzyna Gubała, diet coach i telewizyjna osobowość, szef kuchni Art Restauracji Grzegorz Pomietło oraz Anna Wałęsa, kierownik ds. marketingu i PR.
Rok 2022 to Rok Dobrych Relacji, a festiwal „Europa na widelcu” odbył się właśnie pod hasłem: „Apetyt na dobre relacje”. Wspólny posiłek, jednoczy, cieszy i godzi”. My zjednoczyliśmy Was przy wspólnym stole, z uśmiechem i zapałem, który jest w nas do dzisiejszego dnia!
Art Hotel – najlepsze warsztaty kulinarne z gwiazdami
Art Hotel jest tłem do wielu imprez, eventów o charakterze rodzinnym i kulturalnym. Od 2009 roku kiedy powstał festiwal „Europa na widelcu” szef kuchni Grzegorz Pomietło swoim doświadczeniem i wiedzą wspiera imprezę. W tym roku 4 czerwca 2022 podczas finału „Europy na widelcu” na wrocławskim Rynku można było spróbować jego kuchni z Dolnego Śląska: zupy z pokrzywy ze szparagami, pierogów z twarogiem, szparagami i amarantusem, policzków wieprzowych duszonych w cydrze z truskawkami i warzywami korzeniowymi. Katarzyna Gubała na festiwalu zaprezentowała dania kuchni roślinnej w postaci smalcu z fasoli i chłodnika na liściach rzodkiewek.
Dziękujemy Wam za przybycie.
Dziękujemy także naszym dwóm zaprzyjaźnionym Fundacjom: „Zobacz Mnie” oraz „Dom Dbamy o Młodych”, że entuzjastycznie zareagowały na nasze zaproszenie i mogliśmy również gościć podopiecznych z obu fundacji!
Te warsztaty nie odbyłyby się, gdyby nie zaangażowanie Urzędu Miasta Wrocławia Wydziału Promocji, który wsparł nas w ramach trwającego festiwalu „Europa na widelcu”.
W naszych działaniach pomogli też wspaniałomyślni sponsorzy: mleka roślinne od Natumi, orzechy, bakalie i zdrowe syropy roślinne od BioPlanet, fantastyczne smakowe oleje od BioPlanete, a niepowtarzalny smak każdemu daniu nadawały świeże zioła od Baziółka.
Zapraszamy was też do Art Restauracji na nasze wyjątkowe „Art Kids Menu”, które powstało dzięki takim dzieciom, jak wasze i takim warsztatom, jak te, które udało nam się wspólnie stworzyć.
Byliście fantastyczni!
Chętnych do zorganizowania warsztatów kulinarnych dla dzieci w ramach urodzin zapraszam do kontaktu.