
Audyt i wegańska certyfikacja „Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel & SPA”
VEGLAB Katarzyna Gubała jest audytorem z uprawnieniami do przyznawania szwajcarskiego znaku jakości V-Label, powszechnie stosowanego w Europie oznaczenia na produkty, lokale i usługi wegańskie.
Naszym klientem w 2018 roku było między innymi „Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel & SPA”.
Pierwsza restauracja mięsna w Polsce z certyfikatem V-Label
„Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel & SPA” to restauracja mięsna, która wychodząc naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów postanowiła wprowadzić na stałe do menu dania kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Jako pierwsza restauracja w Polsce oferująca zarówno dania mięsne jak i roślinne spełniła niezbędne wymogi i kryteria międzynarodowej organizacji V-Label i otrzymała prawo do posługiwania się znakiem, co potwierdziło, że najwyższa jakość samego hotelu, przejawia się również w najwyżej staranności i jakości przygotowywanego w hotelowej restauracji menu dla klientów preferujących dania bezmięsne. Symbol V-Label jest od 1996 r. uznaną i chronioną na poziomie międzynarodowym marką. Znak „V” stanowi istotną pomoc dla konsumentów przy podejmowaniu decyzji zakupowych i umożliwia wygodny wybór produktów spożywczych z kategorii „wegetariańskiej“ oraz „wegańskiej“.
Teraz również symbolem tym będą mogły posługiwać się restaurację które pozytywnie przejdą proces certyfikacyjny.


Wegański bufet oraz sezonowe wegańskie menu
V-Label to szwajcarska marka, kojarzona z wysoką jakością, rzetelnością i transparentnością, stąd decyzja właścicieli, że właśnie tym oznaczeniem będą wyróżniać swoje wegańskie menu. Żółty znak z charakterystyczną zieloną literką V zakończoną liściem pojawił się przy daniach w sezonowej karcie, a także przy osobnym bufecie śniadaniowym. Dzięki temu każdy klient restauracji i hotelu może mieć zagwarantowane, że żaden produkt ani składnik dania nie ma pochodzenia odzwierzęcego oraz że składniki są wolne od GMO.Szczegółowa kontrola gastronomiczna
Wegańska certyfikacja „Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel & SPA” oznacza, że każdy, nawet najdrobniejszy składnik dania został sprawdzony pod kątem pochodzenia i składu od początku do końca jego produkcji.
Certyfikacja zwykle odbywa się w kilku etapach. Zanim obiekt gastronomiczny otrzyma prawo do stosownania znaku musi przejść kilku stopniowy proces certyfikacyjny m.in:
- szkolenie teoretyczne obsługi,
- szkolenie praktyczne obsługi,
- wyznaczenie miejsc na terenie kuchni do osobnego przechowywania produktów wege (m.in. półki, lodówki, zamrażarki), które nie stykają się z produktami odzwierzęcymi,
- wyznaczenie osobnych stanowisk do przygotowywania dań wege (m.in. osobne deski, noże),
- zaplanowanie autorskich przepisów wraz z szefem kuchni i pomoc w ich realizacji,
- projektowanie sezonowego menu,
- pomoc w uzyskaniu wegańskich składników od lokalnych dostawców,
- pomoc w uzyskaniu zniżek i lepszych cen przy stałych dostawach wegańskich produktów od dystrybutorów,
- wyznaczenie m.in. osobnego miejsca do serwowania wegańskiego bufetu śniadaniowego.


V-Label – stempel potwierdzający najwyższą jakość
Znak V-Label to gwarancja, że dany produkt spożywczy został sprawdzony pod kątem obecności substancji pochodzenia zwierzęcego nie tylko w składzie produktu, lecz także w zastosowanych dodatkach, substancjach pomocniczych i składnikach wykorzystywanych na wszystkich etapach produkcji. Kryteria dotyczące braku obecności substancji zwierzęcych w przypadku tego symbolu dotyczą więc wszystkich ogniw w łańcuchu produkcji danego wyrobu – od dostawcy surowców do dystrybutorów finalnych produktów. Ponadto w trakcie trwania licencji producent jest zobowiązany do poinformowania jednostki certyfikującej o każdej zmianie receptury lub procesu technologicznego. Producent musi również zagwarantować, że zmiana ta nie będzie miała wpływu na czystość produktu pod względem występowania substancji pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo, certyfikat V-Label potwierdza, że produkty i ich składniki są wolne od GMO.
Obecność znaku V-Label w restauracjach, gwarantuje z kolei, że dania oznaczone tym symbolem są przygotowywane wyłącznie z składników zatwierdzonych i sprawdzonych przez ds. V-Label. Restaurator o każdej zmianie w recepturze potrawy jest zobowiązany poinformować zespół ds. V-Label i uzyskać akceptację zmiany. V-Label potwierdza również, że sam proces przygotowania dań odbywa się według kryteriów i norm mających na celu uniemożliwienie zanieczyszczenia potraw niepożądanymi składnikami pochodzenia zwierzęcego i że personel restauracji uzyskał szczegółowe informację co do organizacji stanowisk, przechowywania, obróbki wstępnej i przygotowywania potrawy w tym również obróbki cieplnej (smażenia, gotowania etc.), aż w końcu sposoby sposobu podania dań klientom restauracji, tak aby móc w pełni sprostać ich wymaganiom
Licencja V-Label wydawana jest na rok. Producent może przedłużyć możliwość korzystania ze znaku na kolejny okres, o ile nie dokonano żadnych nie zaakceptowanych przez zespół V-Label zmian w recepturach i procesach produkcji zgłoszonych wyrobów.