Katarzyna Gubała
VegLab
Audyt i wegańska certyfikacja „Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel & SPA”

Audyt i wegańska certyfikacja „Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel & SPA”

VEGLAB Katarzyna Gubała jest audytorem z uprawnieniami do przyznawania szwajcarskiego znaku jakości V-Label, powszechnie stosowanego w Europie oznaczenia na produkty, lokale i usługi wegańskie.

Naszym klientem w 2018 roku było między innymi „Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel & SPA”.

 

Pierwsza restauracja mięsna w Polsce z certyfikatem V-Label

„Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel & SPA” to restauracja mięsna, która wychodząc naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów postanowiła wprowadzić na stałe do menu dania kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Jako pierwsza restauracja w Polsce oferująca zarówno dania mięsne jak  i roślinne spełniła niezbędne wymogi i kryteria międzynarodowej organizacji V-Label i otrzymała prawo do posługiwania się znakiem, co potwierdziło, że najwyższa jakość samego hotelu, przejawia się również w najwyżej staranności i jakości przygotowywanego w hotelowej restauracji menu dla klientów preferujących dania bezmięsne. Symbol V-Label jest od 1996 r. uznaną i chronioną na poziomie międzynarodowym marką. Znak „V” stanowi istotną pomoc dla konsumentów przy podejmowaniu decyzji zakupowych i umożliwia wygodny wybór produktów spożywczych z kategorii „wegetariańskiej“ oraz „wegańskiej“.

Teraz również symbolem tym będą mogły posługiwać się restaurację które pozytywnie przejdą proces certyfikacyjny.

Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel & SPA
Uroczysko 7 stawów - certyfikacja wege

Wegański bufet oraz sezonowe wegańskie menu

V-Label to szwajcarska marka, kojarzona z wysoką jakością, rzetelnością i transparentnością, stąd decyzja właścicieli, że właśnie tym oznaczeniem będą wyróżniać swoje wegańskie menu. Żółty znak z charakterystyczną zieloną literką V zakończoną liściem pojawił się przy daniach w sezonowej karcie, a także przy osobnym bufecie śniadaniowym. Dzięki temu każdy klient restauracji i hotelu może mieć zagwarantowane, że żaden produkt ani składnik dania nie ma pochodzenia odzwierzęcego oraz że składniki są wolne od GMO.

Szczegółowa kontrola gastronomiczna

Wegańska certyfikacja „Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel & SPA” oznacza, że każdy, nawet najdrobniejszy składnik dania został sprawdzony pod kątem pochodzenia i składu od początku do końca  jego produkcji.

Certyfikacja zwykle odbywa się w kilku etapach. Zanim obiekt gastronomiczny otrzyma prawo do stosownania znaku musi przejść kilku stopniowy proces certyfikacyjny m.in:

  • szkolenie teoretyczne obsługi,
  • szkolenie praktyczne obsługi,
  • wyznaczenie miejsc na terenie kuchni do osobnego przechowywania produktów wege (m.in. półki, lodówki, zamrażarki), które nie stykają się z produktami odzwierzęcymi,
  • wyznaczenie osobnych stanowisk do przygotowywania dań wege (m.in. osobne deski, noże),
  • zaplanowanie autorskich przepisów wraz z szefem kuchni i pomoc w ich realizacji,
  • projektowanie sezonowego menu,
  • pomoc w uzyskaniu wegańskich składników od lokalnych dostawców,
  • pomoc w uzyskaniu zniżek i lepszych cen przy stałych dostawach wegańskich produktów od dystrybutorów,
  • wyznaczenie m.in. osobnego miejsca do serwowania wegańskiego bufetu śniadaniowego.
Certyfikacja V-label
V-label

V-Label – stempel potwierdzający najwyższą jakość

Znak V-Label to gwarancja, że dany produkt spożywczy został sprawdzony pod kątem obecności substancji pochodzenia zwierzęcego nie tylko w składzie produktu, lecz także w zastosowanych dodatkach, substancjach pomocniczych i składnikach wykorzystywanych na wszystkich etapach produkcji. Kryteria dotyczące braku obecności substancji zwierzęcych w przypadku tego symbolu dotyczą więc wszystkich ogniw w łańcuchu produkcji danego wyrobu – od dostawcy surowców do dystrybutorów finalnych produktów. Ponadto w trakcie trwania licencji producent jest zobowiązany do poinformowania jednostki certyfikującej o każdej zmianie receptury lub procesu technologicznego. Producent musi również zagwarantować, że zmiana ta nie będzie miała wpływu na czystość produktu pod względem występowania substancji pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo, certyfikat V-Label potwierdza, że produkty i ich składniki są wolne od GMO.

Obecność znaku V-Label w restauracjach, gwarantuje z kolei, że dania oznaczone tym symbolem są przygotowywane wyłącznie z składników zatwierdzonych i sprawdzonych przez ds. V-Label. Restaurator o każdej zmianie w recepturze potrawy jest zobowiązany poinformować zespół ds. V-Label i uzyskać akceptację zmiany. V-Label potwierdza  również, że  sam proces przygotowania  dań odbywa się według kryteriów i norm mających na celu uniemożliwienie zanieczyszczenia potraw niepożądanymi składnikami pochodzenia zwierzęcego i że personel restauracji uzyskał szczegółowe informację co do organizacji stanowisk, przechowywania,  obróbki  wstępnej i przygotowywania potrawy w tym również obróbki cieplnej (smażenia, gotowania etc.), aż w końcu sposoby sposobu podania  dań klientom restauracji, tak aby móc w pełni  sprostać ich wymaganiom

Licencja V-Label wydawana jest na rok. Producent może przedłużyć możliwość korzystania ze znaku na kolejny okres, o ile nie dokonano żadnych nie zaakceptowanych przez zespół V-Label zmian w recepturach i procesach produkcji zgłoszonych wyrobów.