Katarzyna Gubała
VegLab

Live cooking z Inką podczas Chefs Culinar Wrocław Katarzyna Gubała pokazy kulinarne HoReCa

Live cooking z Inką podczas spotkania Chefs Culinar Wrocław

1200 odwiedzających, setki zaparzonych kubków z kawą zbożową i tyle samo usmażonych pancakes na bazie napojów roślinnych – to bilans moich pokazów kulinarnych dla marki Inka we Wrocławiu podczas spotkania Chefs Culinar przy Rakietowej. W działaniach wsparli mnie: Tomasz Wróblewski, szef kuchni z Osady Śnieżka i Arkadiusz Chwałek, szef kuchni z Zamkowy Młyn Krapkowice wraz z Kingą Galla.

Live cooking z Inką podczas Chefs Culinar Wrocław Katarzyna Gubała pokazy kulinarne HoReCa

 

Live cooking podczas spotkania Chefs Culinar Wrocław

Prawie 1200 osób odwiedziło centrum wystawiennicze przy ul. Rakietowej we Wrocławiu, żeby dowiedzieć się więcej o najnowszych produktach oferowanych przez jednego z największych dostawców żywności dla branży HoReCa – Chefs Culinar. Spotkanie przyciągnęło tłumy profesjonalistów. Nie było tu ludzi z przypadku, a jedynie świetne spotkanie branży na najwyższym poziomie.

Live cooking z Inką podczas Chefs Culinar Wrocław Katarzyna Gubała pokazy kulinarne HoReCa

 

Wśród wystawców swoje produkty oferowali klienci Chefs Culinar. Pojawiło się wiele znanych marek, chociażby Develey ze swoim świetnym brand chefem Gerardem Rytterem oraz opiekunem marki sosów sojowych Kikkoman.

Live cooking z Inką podczas Chefs Culinar Wrocław Katarzyna Gubała pokazy kulinarne HoReCa

 

Dwa dni targów gastronomicznych na Dolnym Śląsku pokazały, że zainteresowanie szefów i szefowych kuchni, a także kucharzy i restauratorów rynkiem jest ogromne. Spotykali się tutaj najważniejsi, najciekawsi i najbardziej znani i uznani szefowie i szefowe kuchni. Na stoisku Unilever, do krórego należy między innymi marka wegańskich serów Violife można było spotkać Grzegorza Dudę, szefa kuchni Zamku Książ oraz Marcina Bielca, executive chef Hotel Jakubus.  

Live cooking z Inką podczas Chefs Culinar Wrocław Katarzyna Gubała pokazy kulinarne HoReCa

 

Mistrzowie bariści polecają Inkę do kawy

Inka od dawna jest rekomendowana przez znanych ekspertów z branży HoReCa, przedstawiana w setkach przepisów autorstwa profesjonalnych baristów. Dlatego nie bez powodu produkty Inki pojawiły się we Wrocławiu.

Live cooking z Inką podczas Chefs Culinar Wrocław Katarzyna Gubała pokazy kulinarne HoReCa

 

Gotowanie z szefami kuchni

Pierwszego dnia w trakcie pokazów dla marki Inka podczas spotkania Chefs Culinar Wrocław towarzyszył mi Tomasz Wróblewski, szef kuchni z Osady Śnieżka. Z tym szefem kuchni znamy się od lat, a jego renoma w sieci hoteli Górskie Resorty nie słabnie od lat. Uważany jest za prawdziwego profesjonalistę w swojej dziedzinie i znawcę w tworzeniu menu dla wymagających klientów. To była niezwykła przygoda tworzyć wspólnie oryginalny bufet śniadaniowy.

Live cooking z Inką podczas Chefs Culinar Wrocław Katarzyna Gubała Tomasz Wróblewski Górskie Resorty Osada Śnieżka szef kuchni

 

Life cooking na stoisku podczas eventu Chefs Culinar

Drugiego dnia w trakcie pokazów dla marki Inka podczas spotkania Chefs Culinar Wrocław towarzyszyli mi Arkadiusz Chwałek, szef kuchni z Zamkowy Młyn Krapkowice wraz z Kingą Galla. Z Arkiem znamy się ze wspólnego szkolenia z kuchni wege w Krapkowicach oraz wielu wspólnych pokazów kulinarnych. Ten szef kuchni znany jest z niezwykłego stylu zdobienia dań ziołami i motywami kwiatowymi. Jest jednym z 8 znamienitych jurorów w konkursie dla profesjonalistów na dania kuchni wegańskiej "Złoty karczoch".

Live cooking z Inką podczas Chefs Culinar Wrocław Katarzyna Gubała pokazy kulinarne HoReCa

 

Pokazy kulinarne dla profesjonalistów branży HoReCa

Moje pokazy dla marki Inka podczas spotkania Chefs Culinar Wrocław to część szerszej promocji marki zaplanowana na kolejne lata. Podczas pokazów dla marki Inka w Chefs Culinar Wrocław można było spotkać się z handlowcami i opiekunami marki Inka: Moniką Zielińską i Pawłem Hankiem. Na targach pojawiła się mocna ekipa Art Hotel Wrocław wraz z szefem kuchni Grzegorzem Pomietło, kierownikiem marketingu Anną Wałęsą, kierownikiem gastronomii Małgorzatą Trzcińską i Anną Wiatrzyk, zastępczynią szefa kuchni.

Live cooking z Inką podczas Chefs Culinar Wrocław Katarzyna Gubała pokazy kulinarne HoReCa

 

Bufet śniadaniowy to propozycja dla szefów kuchni od Inki

Nie wyobrażam sobie, żeby na bufecie śniadaniowym w hotelu nie było wyboru napojów roślinnych marki Inka. Sojowe, owsiane czy migdałowe to standard dla hotelowych gości. Opcja barista podbija za to serca profesjonalistów. A do tego kultowa kawa zbożowa Inka w wersji klasycznej oraz smakowej. Wśród propozycji dań pojawił się kawowy twarożek zbożowy na nerkowcach, pancakes na napoju roślinnym Inka oraz shakes proteinowe z wykorzystaniem produktów Inka.

Live cooking z Inką podczas Chefs Culinar Wrocław Katarzyna Gubała pokazy kulinarne HoReCa

 

Inka barista owsiane – idealne do spieniania

To idealna roślinna alternatywa mleka na bazie owsa dla tych, którzy nie wyobrażają sobie ulubionej kawy bez aksamitnej pianki. Idealnie sprawdza się do kawy czy picia solo. Jego tajemnica tkwi w smaku, konsystencji i subtelnym zbożowym aromacie z dodatkiem wapnia i witamin. Bez dodatku cukru. Zawiera naturalnie występujące cukry.

Live cooking z Inką podczas Chefs Culinar Wrocław Katarzyna Gubała pokazy kulinarne HoReCa

 

Napoje roślinne dominujące w branży roślinnej

  • Roczna wartość alternatyw dla mleka zbliża się do 0,5 miliarda złotych (w analizowanym okresie 2023 –497,5 miliona złotych).
  • W ciągu dwóch ostatnich lat (lipiec 2021 –czerwiec 2022 vs lipiec 2023 –czerwiec 2024) zgodnie z danymi Nielsen IQ wzrost tej kategorii wyniósł 39,0%.

Źródło: Branża żywności roślinnej w Polsce2024 –dane, szanse i wyzwania –raport PZPŻR

Live cooking z Inką podczas Chefs Culinar Wrocław Katarzyna Gubała pokazy kulinarne HoReCa

 

Dlaczego napoje roślinne to must-have w branży HoReCa?

Dynamiczny wzrost kategorii YtY:

  • Odpowiedź na trend zdrowia i dbania o siebie
  • Zaspokojenie ciekawość (jako motywatora zakupów)
  • Dostępność  w różnych formatach opakowań
  • Dobry skład z wapniem i witaminami
  • Kategoria bardzo dobrze osadzona w świadomości konsumentów.
  • Widoczność zarówno w detalu, jak i HoReCa
  • Odpowiedź na potrzeby osób, które wykluczają laktozę ze swojej diety
  • Dopasowanie do różnych diet (fleksitarianizm, weganizm, wegetarianizm itp.)
  • Zapewnienie różnorodności (wybór napoju wg preferencji smaku czy okazji spożycia)
  • Zaufanie wśród konsumentów
  • Bardziej zrównoważone pod wzgl. produkcji (ekologiczne)

Live cooking z Inką podczas Chefs Culinar Wrocław Katarzyna Gubała pokazy kulinarne HoReCa

 

Chefs Culinar w Polsce

Tysiące produktów z kategorii food i non-food dla profesjonalnej kuchni, najnowocześniejsze technologie magazynowania i zrównoważona logistyka, inspirujące pokazy, szkolenia i warsztaty kulinarne to wizytówka Chefs Culinar, także we Wrocławiu oraz w wielu innych oddziałach. Na zdjeciu z szefem kuchni Grzegorzem Dudą i Arturem Musztyfagą z Chefs Culinar.

Live cooking z Inką podczas Chefs Culinar Wrocław Katarzyna Gubała pokazy kulinarne HoReCa

 

Wyjątkowa porcelana restauracyjna od Churchill na Chefs Culinar

Idealne połączenie elegancji i trwałości – to Churchill, porcelana, która pojawiła się na spotkaniu Chefs Culinar wraz z jej dyrektorem Jarosławem Nowickim. Churchill to renomowany producent angielskiej porcelany restauracyjnej, oferuje produkty, które nie tylko zachwycają wyglądem, ale również spełniają najwyższe standardy jakości. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i pasji do tworzenia doskonałych wyrobów, Churchill stał się synonimem luksusu w branży gastronomicznej.

Live cooking z Inką podczas Chefs Culinar Wrocław Katarzyna Gubała pokazy kulinarne HoReCa

 

Za wsparcie działaniach i zielone akcenty, jak zawsze dziękuję marce Baziółka. Do naszych śniadaniowych propozycji mięta, melisa czy groszek czepny pasowały idealnie.

Live cooking z Inką podczas Chefs Culinar Wrocław Katarzyna Gubała pokazy kulinarne HoReCa

 

Swojego aparatu i celnego oka podczas spotkania Chefs Culinar Wrocław udzielił nam fotograf kucharskich gwiazd - Marcin Kaźmieruk oraz mistrz ceremonii świeckich Magdalena Wesołowska.

Live cooking z Inką podczas Chefs Culinar Wrocław Katarzyna Gubała pokazy kulinarne HoReCa

 

Live cooking z Inką podczas Chefs Culinar Wrocław Katarzyna Gubała pokazy kulinarne HoReCa

 

Live cooking z Inką podczas Chefs Culinar Wrocław Katarzyna Gubała pokazy kulinarne HoReCa