Katarzyna Gubała
VegLab

Kurs gastronomiczny doskonalenia zawodowego Gubała wege

Kurs gastronomiczny doskonalenia zawodowego od podstaw

Ponad 40 dań, setki zagadnień i tysiąc kulinarnych pomysłów powstało podczas mojego szkolenia kulinarnego w Ligocie Pięknej. Wraz z Dolnośląskim Ośrodkiem Kształcenia Zawodowego we Wrocławiu i Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Wiszni Małej udało nam się zrealizować kilkudniowy kurs dla kucharzy.

Kurs gastronomiczny doskonalenia zawodowego Gubała wege

 

Kurs kulinarny od podstaw

Miejscem realizacji zajęć była świetnie wyposażona świetlica wiejska w Ligocie Pięknej w gminie Wisznia Mała. To tutaj każdego dnia zaczynaliśmy nasze spotkania od solidnej porcji teorii, a następnie działaliśmy na kuchni. Taki kurs szkolenia gastronomicznego od podstaw dla osób bezrobotnych poszukujących pracy i wszystkich chętnych, którzy wiążą swoją przyszłość z gastronomią był fantastyczną przygoda.

Kurs gastronomiczny doskonalenia zawodowego Gubała wege

 

Gastronomiczna ścieżka kształcenia zawodowego

Ośrodka Kształcenia Zawodowego we Wrocławiu stworzył przestrzeń i możliwości dla wielu uzdolnionych osób. Nasz kurs rozpoczęliśmy od uwzględnienia potrzeb kursantów. Dla każdego gastronomia to nieco inna ścieżka kariery. Uczestnicy chcieli pracować na kuchni, w cateringu dietetycznym czy spróbować swoich umiejętności w hotelowej restauracji.

Kurs gastronomiczny doskonalenia zawodowego Gubała wege

 

Żywienie zbiorowe dzieci to ważny aspekt szkolenia

Wśród potrzeb osób, które pojawiły się na kursie kulinarnym dla osób bezrobotnych i poszukujących pracy znalazły się osoby wymieniono także chęć pracy w gastronomii powiązanej z dziećmi. Stąd moje pomysły na stworzenie przestrzeni do rozmów także o dziecięcej dietetyce, problemach zdrowotnych dzieci, nadwadze, zdrowym cukrze i zamiennikach fast foodów.

Kurs gastronomiczny doskonalenia zawodowego Gubała wege

 

Współczesna dietetyka i piramida żywienia

Podczas naszego szkolenia podstawą była dietetyka, czyli zasady komponowania dań:

  1. Zasady prawidłowego komponowania potraw w żywieniu zbiorowym.
  2. Składniki - ich rola i zapotrzebowanie w diecie, optymalne źródła:
    • białka,
    • tłuszcze,
    • węglowodany,
  3. Kontrowersyjne niedobory- mikroelementy w składnikach roślinnych: żelazo, wapń, jod, cynk - rola, zapotrzebowanie i źródła.
  4. Piramida żywienia

Kurs gastronomiczny doskonalenia zawodowego Gubała wege

 

Kurs kulinarny podstawy

Podczas kursu pojawiły się wiadomości wstępne związane z organizacją procesu produkcyjnego w gastronomii:

  • Proces, czyli kto i za co odpowiada
  • Urządzenia techniczne i narzędzia pracy stosowane w produkcji gastronomiczne
  • Obróbka wstępna surowców do produkcji
  • Kuchenna logistyka - gdzie to wszystko kupić? Skąd wziąć i dlaczego tak drogo?

Kurs gastronomiczny doskonalenia zawodowego Gubała wege

 

Kulinarne podstawy szkolenia

Zapoznanie z asortymentem surowców do produkcji:

  • Popularne produkty (degustacja)
  • Mięso i nabiał (wstępna obróbka i degustacja) :kotlety, burgery, medaliony wysokobiałkowe
  • Dania rybne i bezrybne
  • Mąka w kuchni: makarony, spaghetti, pierogi
  • Jaja w kuchni oraz ich zamienniki: jaja faszerowane i pasztety
  • Zagęstniki oraz ich zastosowanie: sosy, zagęstniki, esencje
  • Wywary i ich zastosowanie
  • Przyprawy w kuchni (zastosowanie na kuchni i degustacja): warzywa pieczone z ziołami

Kurs gastronomiczny doskonalenia zawodowego Gubała wege

 

Cukiernictwo w gastronomii

Podczas naszego kursu gastronomicznego doskonalenia zawodowego od podstaw dla osób bezrobotnych i aktywnie poszukujących pracy zagadnieniem szczególnym okazały się słodkości. Zagadnieniom związanym ze słodyczami, ich odpowiednim tworzeniem, procesami produkcji i dietetyce poświęciliśmy sporo czasu.

Kurs gastronomiczny doskonalenia zawodowego Gubała wege

 

Asortyment ciast stosowanych w gastronomii: sporządzanie i wykorzystanie do produkcji potraw:

  1. Słodki smak – skąd się bierze
  2. Rodzaje cukru i ich zastosowanie (degustacja)
  3. Kuchenna logistyka – jak użyć?

Kurs gastronomiczny doskonalenia zawodowego Gubała wege

 

Przygotowanie słodyczy:

  • ciasta drożdżowe
  • popularne wypieki
  • dania słodkie bez pieczenia

Kurs gastronomiczny doskonalenia zawodowego Gubała wege

 

Szkolenie z kuchni wege i diet wykluczeniowych

Kurs gastronomiczny doskonalenia zawodowego od podstaw to także wiedza z zakresu sposobów sporządzania podstawowych potraw. Nasza praca na kuchni trwała od rana i przyniosła wymierne efekty w postaci genialnych potraw.

  • Moda, fanaberia czy prawdziwa nietolerancja? Najpopularniejsze dania kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.
  • Dieta bezglutenowa - źródła glutenu, zamienniki, zasady kuchni GF
  • Dieta bez laktozy i bez kazeiny
  • Dieta bez kurzego białka
  • Dieta bezcukrowa

Kurs gastronomiczny doskonalenia zawodowego Gubała wege

 

Osobnym dużym tematem była tradycyjna kuchnia Polska. To tutaj mogliśmy popisać się prawdziwymi pysznościami zarówno z dań regionalnych, jak i kuchni tradycyjnej.

  • bufet śniadaniowy
  • Naleśniki, placki, pierogi czyli tradycyjna mączna kuchnia polska
  • Idealne dania dla cateringu i do bemarów, czyli zbilansowana obiadokolacja

Kurs gastronomiczny doskonalenia zawodowego Gubała wege

 

Cele szkolenia gastronomicznego

Naszym prawdziwym celem edukacyjnym było zdobycie przez uczestników teoretycznej i praktycznej wiedzy w zakresie zdrowej diety z uwzględnieniem diet wykluczeniowych, bilansowanie dań dla osób uczulonych na laktozę, mięso, gluten, cukier. Nauka nowych dań i przygotowywanie ich na kuchni wraz z obsługą. Pomoc w tworzeniu nowych produktów.

Kurs gastronomiczny doskonalenia zawodowego Gubała wege

 

Efekty kursu gastronomicznego doskonalenia zawodowego od podstaw dla osób bezrobotnych i aktywnie poszukujących pracy było:

  • zdobycie teoretycznej i praktycznej wiedzę w zakresie diety z uwzględnieniem diet wykluczeniowych,
  • wiedza, jak wygląda psychologia klienta, jak konstruować menu dedykowane klientowi w żywieniu zbiorowym
  • w zakresie umiejętności uczestnik potrafił stworzyć pełnowartościowe menu oraz dania z uwzględnieniem diet wykluczeniowych w wersji cateringowej, jak i fine dinning
  • w zakresie kompetencji społecznych uczestnik potrafił zrozumieć powody, dlaczego klienci wybierają określone produkty, czym się kierują, co chcą jeść.

Kurs gastronomiczny doskonalenia zawodowego Gubała wege

 

Zobacz także: