Kurs gastronomiczny doskonalenia zawodowego od podstaw
Ponad 40 dań, setki zagadnień i tysiąc kulinarnych pomysłów powstało podczas mojego szkolenia kulinarnego w Ligocie Pięknej. Wraz z Dolnośląskim Ośrodkiem Kształcenia Zawodowego we Wrocławiu i Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Wiszni Małej udało nam się zrealizować kilkudniowy kurs dla kucharzy.
Kurs kulinarny od podstaw
Miejscem realizacji zajęć była świetnie wyposażona świetlica wiejska w Ligocie Pięknej w gminie Wisznia Mała. To tutaj każdego dnia zaczynaliśmy nasze spotkania od solidnej porcji teorii, a następnie działaliśmy na kuchni. Taki kurs szkolenia gastronomicznego od podstaw dla osób bezrobotnych poszukujących pracy i wszystkich chętnych, którzy wiążą swoją przyszłość z gastronomią był fantastyczną przygoda.
Gastronomiczna ścieżka kształcenia zawodowego
Ośrodka Kształcenia Zawodowego we Wrocławiu stworzył przestrzeń i możliwości dla wielu uzdolnionych osób. Nasz kurs rozpoczęliśmy od uwzględnienia potrzeb kursantów. Dla każdego gastronomia to nieco inna ścieżka kariery. Uczestnicy chcieli pracować na kuchni, w cateringu dietetycznym czy spróbować swoich umiejętności w hotelowej restauracji.
Żywienie zbiorowe dzieci to ważny aspekt szkolenia
Wśród potrzeb osób, które pojawiły się na kursie kulinarnym dla osób bezrobotnych i poszukujących pracy znalazły się osoby wymieniono także chęć pracy w gastronomii powiązanej z dziećmi. Stąd moje pomysły na stworzenie przestrzeni do rozmów także o dziecięcej dietetyce, problemach zdrowotnych dzieci, nadwadze, zdrowym cukrze i zamiennikach fast foodów.
Współczesna dietetyka i piramida żywienia
Podczas naszego szkolenia podstawą była dietetyka, czyli zasady komponowania dań:
- Zasady prawidłowego komponowania potraw w żywieniu zbiorowym.
- Składniki - ich rola i zapotrzebowanie w diecie, optymalne źródła:
- białka,
- tłuszcze,
- węglowodany,
- Kontrowersyjne niedobory- mikroelementy w składnikach roślinnych: żelazo, wapń, jod, cynk - rola, zapotrzebowanie i źródła.
- Piramida żywienia
Kurs kulinarny podstawy
Podczas kursu pojawiły się wiadomości wstępne związane z organizacją procesu produkcyjnego w gastronomii:
- Proces, czyli kto i za co odpowiada
- Urządzenia techniczne i narzędzia pracy stosowane w produkcji gastronomiczne
- Obróbka wstępna surowców do produkcji
- Kuchenna logistyka - gdzie to wszystko kupić? Skąd wziąć i dlaczego tak drogo?
Kulinarne podstawy szkolenia
Zapoznanie z asortymentem surowców do produkcji:
- Popularne produkty (degustacja)
- Mięso i nabiał (wstępna obróbka i degustacja) :kotlety, burgery, medaliony wysokobiałkowe
- Dania rybne i bezrybne
- Mąka w kuchni: makarony, spaghetti, pierogi
- Jaja w kuchni oraz ich zamienniki: jaja faszerowane i pasztety
- Zagęstniki oraz ich zastosowanie: sosy, zagęstniki, esencje
- Wywary i ich zastosowanie
- Przyprawy w kuchni (zastosowanie na kuchni i degustacja): warzywa pieczone z ziołami
Cukiernictwo w gastronomii
Podczas naszego kursu gastronomicznego doskonalenia zawodowego od podstaw dla osób bezrobotnych i aktywnie poszukujących pracy zagadnieniem szczególnym okazały się słodkości. Zagadnieniom związanym ze słodyczami, ich odpowiednim tworzeniem, procesami produkcji i dietetyce poświęciliśmy sporo czasu.
Asortyment ciast stosowanych w gastronomii: sporządzanie i wykorzystanie do produkcji potraw:
- Słodki smak – skąd się bierze
- Rodzaje cukru i ich zastosowanie (degustacja)
- Kuchenna logistyka – jak użyć?
Przygotowanie słodyczy:
- ciasta drożdżowe
- popularne wypieki
- dania słodkie bez pieczenia
Szkolenie z kuchni wege i diet wykluczeniowych
Kurs gastronomiczny doskonalenia zawodowego od podstaw to także wiedza z zakresu sposobów sporządzania podstawowych potraw. Nasza praca na kuchni trwała od rana i przyniosła wymierne efekty w postaci genialnych potraw.
- Moda, fanaberia czy prawdziwa nietolerancja? Najpopularniejsze dania kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.
- Dieta bezglutenowa - źródła glutenu, zamienniki, zasady kuchni GF
- Dieta bez laktozy i bez kazeiny
- Dieta bez kurzego białka
- Dieta bezcukrowa
Osobnym dużym tematem była tradycyjna kuchnia Polska. To tutaj mogliśmy popisać się prawdziwymi pysznościami zarówno z dań regionalnych, jak i kuchni tradycyjnej.
- bufet śniadaniowy
- Naleśniki, placki, pierogi czyli tradycyjna mączna kuchnia polska
- Idealne dania dla cateringu i do bemarów, czyli zbilansowana obiadokolacja
Cele szkolenia gastronomicznego
Naszym prawdziwym celem edukacyjnym było zdobycie przez uczestników teoretycznej i praktycznej wiedzy w zakresie zdrowej diety z uwzględnieniem diet wykluczeniowych, bilansowanie dań dla osób uczulonych na laktozę, mięso, gluten, cukier. Nauka nowych dań i przygotowywanie ich na kuchni wraz z obsługą. Pomoc w tworzeniu nowych produktów.
Efekty kursu gastronomicznego doskonalenia zawodowego od podstaw dla osób bezrobotnych i aktywnie poszukujących pracy było:
- zdobycie teoretycznej i praktycznej wiedzę w zakresie diety z uwzględnieniem diet wykluczeniowych,
- wiedza, jak wygląda psychologia klienta, jak konstruować menu dedykowane klientowi w żywieniu zbiorowym
- w zakresie umiejętności uczestnik potrafił stworzyć pełnowartościowe menu oraz dania z uwzględnieniem diet wykluczeniowych w wersji cateringowej, jak i fine dinning
- w zakresie kompetencji społecznych uczestnik potrafił zrozumieć powody, dlaczego klienci wybierają określone produkty, czym się kierują, co chcą jeść.