Katarzyna Gubała
VegLab

Festiwal Europa na widelcu - książka Katarzyna Gubała

Europa na widelcu. 112 najlepszych przepisów szefów kuchni

„Europa na widelcu, 112 najlepszych przepisów szefów kuchni” to autorska książka kulinarna i zarazem poradnik pomagający ugotować dania kuchni europejskiej. Wstęp od ambasadora Roberta Makłowicza zawiera porady oraz przybliżał ideę największej w Polsce imprezy kulinarnej „Europa na widelcu”, która od 12 lat organizowana jest we Wrocławiu. Wszystkie materiały zebrała Katarzyna Gubała diet coach, odpowiedzialna za kuchnię wege na festiwalu.

 

Proste przepisy, dobre składniki

Każde danie można przygotować w domu, z łatwo dostępnych składników. Jest to pozycja dla wrocławian, dolnoślązaków, turystów i entuzjastów kuchni europejskiej, dla uczestników imprezy oraz tych, którzy chcieliby skorzystać z bogatego doświadczenia zapraszanych rokrocznie szefów kuchni i stworzyć dania na miarę mistrzów!

Festiwal Europa na widelcu - książka Katarzyna Gubała

 

Europa na widelcu, 112 najlepszych przepisów szefów kuchni

To książka, która ma zachęcać nie tylko do gotowania europejskich tradycyjnych potraw, ale także zdrowych dań regionalnych.

Wszystko w pięknym wydaniu. Kolorowe zdjęcia 112 potraw wystylizowanych na radosnych, jaskrawych tłach, soczystych. Dodatkowo w książce radosne, pełne życia zdjęcia z udziałem Roberta Makłowicza, szefów kuchni, akcje na scenie oraz zdjęcia z imprez towarzyszących. Dodające energii, zachęcające do pozytywnego myślenia o Wrocławiu oraz Europie.

 

Festiwal Europa na widelcu - książka Katarzyna Gubała

Katarzyna Gubała - diet coach, odpowiedzialna za kuchnię wege na festiwalu

Jestem z Wrocławia, więc festiwal „Europa na widelcu” jest w moim sercu i życiu od samego początku. Co roku próbuję dań, odkrywam kolejne smaki, zachwycam się nowymi zapachami. To wielka kulinarna uczta, która inspiruje każdego kucharza i każdego odwiedzającego. Edukacja kulinarna to bardzo ważny aspekt festiwalu „Europa na widelcu”. W ubiegłym roku pracowałam z dziećmi nad europejskimi recepturami na zdrowe słodycze. Z dumą patrzyłam, jak kilkuletnie dzieci uczą się tworzyć dania bez cukru, ze zdrowych zamienników. Wspólnie tworzyliśmy lody bez grama cukru, bakaliowe batony, roślinne słodkości. Dawanie najmłodszym uczestnikom festiwalu możliwości pogłębienia swojej kulinarnej wiedzy na temat zdrowia to unikalna sprawa. To kształtuje ich smaki na lata. Uczy, jak dobrze jeść. Dzięki takim akcjom możemy przeciwdziałać otyłości, cukrzycy, alergiom. I to poprzez zabawę. Rodzice, którzy przychodzą na moje zajęcia, są zachwyceni, chcą także nauczyć się tej zmiany. Na co dzień szkolę restauracje i hotele z kuchni wege, pokazuję jak tworzyć roślinne menu, znajduję zdrowe zamienniki. Najcenniejszą dla mnie nagrodą za pracę jest zachwyt na twarzach ludzi. Nieważne czy prowadzę zajęcia z dziećmi, czy szefami kuchni. Radość ze wspólnego gotowania jest zawsze ogromna.

W tym roku szykowałam się do wydania tysięcy porcji zdrowych słodyczy na wrocławskim rynku. Zamiast tego stworzyłam proste przepisy na słodkości, które uda się szybko stworzyć czytelnikom. Niech te kilka smaków będzie dla nich inspiracją i zadośćuczynieniem za brak festiwalu.

 

Europa na widelcu, 112 najlepszych przepisów szefów kuchni to porady:

szkoła gotowania dla każdego,

dania krajów europejskich oraz pochodzące z ich regionów,

kuchnia wrocławska oraz dolnośląska,

kuchnia naszych sąsiadów,

przepisy tworzone przez wybitnych szefów kuchni,

porady od czego zacząć, na co zwracać uwagę w kuchni,

wypowiedzi kucharzy zachęcające do gotowania,

łatwe przepisy do samodzielnego wykonania.

 

Najlepsi kucharze „Europy na widelcu”

W ciągu jedenastu lat podczas festiwalu „Europa na widelcu” gotowało z nami wielu kucharzy. Ich twarze pojawiały się na plakatach, billboardach, w komunikacji miejskiej i na innych kreacjach związanych z kolejnymi edycjami festiwalu. Wielu z nich zobaczyć można w galerii zdjęć na stronie smakiwroclawia.pl. W tym roku miało gotować osiemnastu kucharzy. Ich nazwiska znajdują się pod przepisami z tegorocznej edycji. Kilka osób, które są z nami od dawna, zapytaliśmy w książce o to, jak wspominają festiwal i czym on dla nich jest.

 

Kuchnia miast partnerskich Wrocławia

W tym roku z powodu pandemii odwołano wszystkie imprezy w Polsce i na świecie. Nie odbędzie się także festiwal „Europa na widelcu”. Tematem przewodnim miały być kuchnie miast partnerskich Wrocławia i polskie regiony kulinarne. Mieliśmy także świętować na wrocławskim rynku 30. rocznicę polskiego samorządu. Niestety nie udało się. Chcielibyśmy jednak zachęcić wszystkich do skosztowania tego, co mieli przygotować szefowie kuchni. Jeden z rozdziałów książki zawiera czterdzieści jeden przepisów na potrawy, które miały być serwowane na wrocławskim rynku w tym roku. Smacznego!

Festiwal Europa na widelcu - książka Katarzyna Gubała