Warsztaty kuchni wege w Art Hotelu we Wrocławiu
Gdzie warto wybrać się na warsztaty wege we Wrocławiu?
W październiku miałam przyjemność brać udział i prowadzić zarazem warsztaty kulinarne w Art Hotelu we Wrocławiu. Warsztaty wege we Wrocławiu oraz niezwykle proste roślinne przepisy zachwyciły wszystkich.
Jak gotować prosto wege przepisy?
Z kuchnią roślinną jest tak, że wszystkim wydaje się, że jest skomplikowana czy niezwykle trudna. A to nieprawda. Właściwie to tylko takie wyobrażenie. Naprawdę z kilku podstawowych produktów: kasze, płatki, rośliny strączkowe, ryż, makaron plus warzywa i owoce można skomponować proste wegetariańskie przepisy. Oczywiście nie możemy zapominać o nasionach i pestkach.
Dieta wegetariańska to właściwie dieta wykluczeniowa. Co to oznacza? Jemy mniej więcej to samo, tylko wykluczamy mięso z diety. Czy to trudne? Nie. Dieta wegetariańska, a nawet wegańska jest prosta. To tylko jej wyobrażenie w naszej głowie wydaje się skomplikowane. Stąd pomysł na kulinarne warsztaty wege kuchni. Dzięki takim akcjom ludziom łatwiej i smaczniej zrozumieć, jak skomponować pełnowartościowe danie, a nawet wege jadłospis na cały dzień.
Dieta roślinna w wersji metabolicznej
Na warsztatach z kuchni roślinnej we Wrocławiu uraczyliśmy wszystkich gości bardzo prostymi wege przepisami. Zależało nam na tym, aby kuchnia roślinna gościła w naszych kuchniach jak najczęściej. Do wspólnej zabawy zaprosiliśmy blogerów (kulinarnych, parentingowych, modowych), dziennikarzy i influencerów. To z nimi próbowaliśmy smażyć, piec i po prostu gotować.
Gościem specjalnym tych warsztatów była Agnieszka Pająk, autorka książki „Metaboliczne IQ” wydawnictwa Pascal. To od niej dowiedzieliśmy się jakie są nasze metaboliczne typy żywieniowe, co powinniśmy jeść, a jaka dieta jest dla nas niewskazana. Każdy z nas mógł dostać egzemplarz książki z autografem autorki.
Warsztaty kuchni wege we Wrocławiu to doskonała okazja do wspólnego spędzania czasu, gotowania pod okiem fachowców i zdobycie niezwykłych kulinarnych doświadczeń. Tym razem do naszej ekipy dołączyli też anglojęzyczni studenci Dolnośląskiej Szkoły Wyższej kierunku „Big data”, którzy, jak przystało na prawdziwych influencerów radzili sobie w kuchni wege równie dobrze, jak i w medialnym świecie.
Gotowaliśmy pod patronatem magazynu Slowly Veggie i pod czujnym okiem szefa kuchni Art Restauracji – Grzegorza Pomietło. Wszystko przygotowali dla nas wspaniali pracownicy Art Restauracji z Anią Wałęsą na czele. Warsztaty wege we Wrocławiu to naprawdę niezła zabawa
Proste przepisy wege to podstawa naszego gotowania
Ta edycja warsztatów kulinarnych w Art Restauracji była naprawdę wyjątkowa, energetyczna i niezwykle smaczna. Wspólne gotowanie przyniosło nam mnóstwo radości, pozytywnej energii, a przede wszystkim inspiracji.
Na warsztatach z kuchni wege we Wrocławiu oto, co zrobiliśmy:
Wegańska sałatka z kuskusem, pieczoną dynią i wędzonym tofu. Przepis TUTAJ.
Wegańska zupa z batatami i soczewicą. Przepis TUTAJ.
Wegańskie risotto z grzybami i mlekiem kokosowym. Przepis TUTAJ.
Frytki warzywne z marchewki pietruszki selera i batatów. Przepis TUTAJ.
Wszystkie potrawy smakowały wyśmienicie. A wy? Macie ochotę też z nami pogotować? Dacie się skusić na wege kuchnię?